Σάββατο 30 Μαρτίου 2013



ntavoutoglou ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ!

"ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ". ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Makelaris
Θέλουν χέρι στο φυσικό αέριο, αλλιώς μιλούν για διχοτόμηση
Ενοχλήθηκαν από τη σύσταση του ταμείου αλληλεγγύης, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους υδρογονάνθρακες
Με τίτλο «Ελάτε να συζητήσουμε για τη λύση δύο κρατών» και υπότιτλο «Οι Ε/κ έβγαλαν νόμο για να οικειοποιηθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου του νησιού», η τουρκική «Χαμπερτούρκ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσον αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Νταβούτογλου, που έλαβε μέρος στη σύνοδο της Αραβικής Ένωσης στο Κατάρ, μετέβη στη συνέχεια στην Τιφλίδα για την τριμερή συνάντηση Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία.

Σε δηλώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-«νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα του αντιτίθεται στις μεθόδους της ε/κ πλευράς για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως εγγύηση ή μέσω του ταμείου επενδύσεων αλληλεγγύης ή άλλο τρόπο. «Το γεγονός ότι η κυπριακή Κυβέρνηση εξέδωσε νόμο για τον σχεδιασμό της χρησιμοποίησης των αποθεμάτων, χωρίς να γίνει συζήτηση με την Τουρκία και το ψευδοκράτος, μετατράπηκε σε ένα στοιχείο που αυξάνει ακόμα περισσότερο την ένταση μεταξύ Τουρκίας και "νοτίου Κύπρου"», αναφέρει. Οι νέες δηλώσεις Νταβούτογλου οδηγούν ή σε συμμαχία μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς ή σε διάσπαση, σχολιάζει η εφημερίδα.
- Ερώτηση: Τίθεται θέμα η «ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» να δώσει ως εγγύηση για να σωθεί από την οικονομική κρίση το αέριο, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει βγει από τη Νότια Μεσόγειο. Η Τουρκία τι θα κάνει;
- Νταβούτογλου: Στην Κύπρο έγινε μια πολιτική αλλαγή και ήρθε ο Αναστασιάδης. Η εκλογή του Αναστασιάδη μάς οδήγησε στην ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, επειδή ο κ. Αναστασιάδης είχε πει ναι στο σχέδιο Ανάν το 2004, και λόγω των δηλώσεων που έκανε, που μας οδήγησε στη σκέψη ότι μπορεί να ξεκινήσουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Ο Ντερβίς Έρογλου προέβη αμέσως σε επαφές και εκείνος είχε πει «κατ' αρχήν ναι, αλλά χρειάζομαι χρόνο. Ασχολούμαι με την οικονομική κρίση». Ενώ εμείς κάναμε σχέδια για την κινητοποίηση των διαπραγματεύσεων, βρέθηκε το αέριο. Ο ε/κ τομέας λόγω της οικονομικής κρίσης χρειάζεται ένα πακέτο 17 δις ευρώ.
Δεν θέλουν να επιλύσουν το θέμα βάζοντας χέρι σε ένα μέρος των καταθέσεων, επειδή ένα σημαντικό μέρος αυτών ανήκει στους Ρώσους, ανέπτυξαν μία ιδέα για την παρεμπόδιση της ενόχλησης που θα δημιουργηθεί. Να πουλήσουν το αέριο που δεν έχει βγει. Εμείς, ενώ ήμασταν απασχολημένοι με το Ισραήλ και με το θέμα της συγγνώμης, εξέδωσαν νόμο. Το θέμα το συζητήσαμε την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό μας και το Σάββατο κάναμε μια έκτακτη σύσκεψη. Κάναμε μία ανακοίνωση. Έστειλα μία επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα και στη Βρετανία και στον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή έχει σχέση με το θέμα. Αυτό που είπα εν ολίγοις είναι το εξής:
Εμείς ως Τουρκία επιθυμούμε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι συνομιλίες μεταξύ της «ε/κ διοίκησης» της «νοτίου Κύπρου» και της «ΤΔΒΚ» και των μητέρων πατρίδων Τουρκίας και Ελλάδας και να εξασφαλιστεί αποτέλεσμα. Όμως στο μεταξύ η «ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» εξέδωσε έναν νόμο, με τον οποίο συμπεριφέρεται σαν να είναι όλες οι πηγές δικές της και παραβλέπει να δικαιώματα των Τ/κ. Εκεί έχουν δικαιώματα στις πηγές, και οι Τ/κ, τα οποία επιβεβαιώσαμε με διάφορες ευκαιρίες επιδίδοντας νότα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες...
«Άλλες επιλογές»
- Ερώτηση: Διαφορετικά θα μπουν άλλες επιλογές;
- Νταβούτογλου: Έχουμε μπροστά μας τρεις δρόμους. 1. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση και οι πηγές αυτές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τ/κ. 2. Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και θα πρέπει να διοικήσουν από κοινού τη διαπραγμάτευση και την εξόρυξη. Το έσοδο που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να «μπλοκαριστεί» σε έναν λογαριασμό και μετά την ειρήνη να χρησιμοποιηθεί για το χρονοδιάγραμμα ειρήνης. 3. Εάν από αυτά κανένα δεν γίνεται, τότε η «ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου», επειδή οι πηγές είναι από τη δική της πλευρά, λέγοντας ότι σε εμάς ανήκουν, είναι σαν να λέει ταυτόχρονα και ο βορράς ανήκει στο βορρά. Και ότι οι πηγές που είναι στον βορρά ανήκουν σε αυτούς που είναι στον βορρά. Αν συμπεριφέρονται με αυτόν τον ισχυρισμό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών.
Η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών. Εάν θεωρούν ότι τους ανήκουν όλα τα δικαιώματα, αναφορικά με τις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την «ΤΔΒΚ» να ασκήσει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που λέγεται είναι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη, τα οποία αργότερα θα συναντηθούν στην Ε.Ε. Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει όλες οι πηγές μάς ανήκουν. Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο.
- Ερώτηση: Όπως λένε οι ισχυρισμοί, πρόκειται για κάποιον πανικό;
- Νταβούτογλου: Γιατί να πανικοβληθούμε; Ας πούμε ότι αύριο βρέθηκε εκεί αέριο και έγινε η εξόρυξη. Το μοναδικό μέρος, στο οποίο μπορεί να πάει το αέριο αυτό, είναι η Τουρκία. Δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού.
«Δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά συζητήσεις αυτού του είδους»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
ΓΙΑ το θέμα ρωσικής βάσης, που φέρεται να πρόσφερε η κυπριακή Κυβέρνηση στις συνομιλίες με τη Μόσχα για την επίτευξη διακρατικού δανείου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα δεν έχει βάση στην Κύπρο». «Δεν είναι εφικτό από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά συζητήσεις αυτού του είδους. Αυτό αντιτίθεται στις συντριπτικές συμφωνίες της Κύπρου. Δεν είναι εφικτό». Στις ίδιες δηλώσεις αναφέρεται περιληπτικά και η «Σαμπάχ» με τίτλο «Απάντηση για δύο κράτη στους Ε/κ». Η εφημερίδα «Σταρ» με τίτλο «Ή λύση ή διχοτόμηση», έκανε λόγο σε έντονη αντίδραση του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ε/κ πλευρά, γράφοντας πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα Η.Ε. και τις ενδιαφερόμενες πλευρές πως μπορεί να δοκιμαστεί το σχέδιο «ή λύση ή διχοτόμηση».
Όπως αναφέρει, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς την Τιφλίδα, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στην επιστολή Ντερβίς Έρογλου προς τον Νίκο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας στην οποία, πρόσθεσε, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι έχει ανάγκη από χρόνο και πως πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. «Υπάρχουν», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «τρία εναλλακτικά σενάρια που έχουν προταθεί στους Ε/κ, που προαναφέρονται και στην «Χαμπέρτουρκ».
Άμεση, πάντως, απάντηση αναμενόταν να υπάρξει από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού με τη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο κρατών. Όπως δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, θα υπάρξει επιστολή εκ μέρους του Έλληνα Υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την οποία θα απαντά ξεκάθαρα στην Τουρκία.
Έρογλου: Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης...
Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ευχήθηκε όπως η ε/κ πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέλθει σύντομα της οικονομικής κρίσης και μπορέσει να καταλήξει και σε συμφωνία για το Κυπριακό με την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, την οποία τοποθετεί το καλοκαίρι. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, με τη μη επίλυσή του και πάλι να δημιουργεί προβλήματα στην ε/κ πλευρά.
Σε ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας του ψευδοκράτους, ο Ντερβίς Έρογλου αναφέρεται ότι σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων «Associate Press», είπε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού επηρέασε την ε/κ πλευρά και ευχήθηκε όπως αντιληφθεί την αναγκαιότητα μιας λύσης και επιδείξει βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία «στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο "λαών", η οποία καθορίστηκε από τα δύο συνιστώντα κρατίδια».
ΠΗΓΗ:ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου