Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΗΣ!


O BIOΣ KAI H ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ 89ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ, ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΟΙ "ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ"


margaret
Σύζυγος, μητέρα και νύφη τριών πρωθυπουργών της Ελλάδας, η 89χρονη Μαργαρίτα Παπανδρέου-Τσαντ είναι η γυναίκα που οι φήμες την ήθελαν πάντα να κινεί τα νήματα πίσω από τους ισχυρούς άντρες της οικογένειάς της. Δυναμική προσωπικότητα και με θέληση «σιδηράς κυρίας», έχει επανειλημμένως βρεθεί στη δημοσιότητα για τις δραστηριότητές της προκαλώντας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά σχόλια. Ο σάλος που ξέσπασε πρόσφατα από δημοσιεύματα που τη συνδέουν με τη λίστα Λαγκάρντ και το πρόστιμο των 25.000 ευρώ από την Πολεοδομία Κορίνθου για αυθαιρεσίες στο Κτήμα Μαργαρίτα είναι μερικά μόνο από τα θέματα που την έφεραν στο προσκήνιο.

Η «λατρεμένη» μητέρα του Γιώργου Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην περιοχή Αλμυρή Κορινθίας, όπου διατηρεί μια πολυτελέστατη έπαυλη ακριβώς πάνω στο κύμα. Εκτός από ησυχαστήριο η Μαργαρίτα χρησιμοποιεί τη βίλα και για επιχειρηματικούς σκοπούς, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο εξωτερικός χώρος με το γκαζόν, ο οποίος διαθέτει δυνατότητα εστίασης 600 ατόμων, πίστα χορού δίπλα στη θάλασσα, πισίνα και έναν υπέροχο κήπο γεμάτο τριανταφυλλιές, χρησιμοποιείται για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», διενεργήθηκε στο κτήμα έλεγχος από το αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας Κορίνθου και διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες στην ανέγερση πέργκολας, στο χαγιάτι, αλλά και στην περιτοίχιση του οικοπέδου με πέτρα και συρματόπλεγμα.
Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια είχε ξεσπάσει σκάνδαλο ότι έχει καταπατηθεί κομμάτι του αιγιαλού προκειμένου να φτιάξει το μικρό της παλάτι με θέα τον Κορινθιακό κόλπο, κάτι που διερευνάται σήμερα από την Κτηματική Υπηρεσία Κορίνθου. Στο πολυδιαφημισμένο Κτήμα Μαργαρίτα στην Αλμυρή της Κορινθίας άλλωστε η μητέρα του Γιώργου γιόρτασε τον περασμένο Οκτώβριο τα γενέθλια των ογδόντα εννέα της χρόνων μαζί με την οικογένειά της και στενούς τους φίλους.
Love story
Η Μαργαρίτα Τσαντ, που ακόμη δυσκολεύεται ­όπως υποστηρίζουν εκείνοι που τη γνωρίζουν­ να μιλήσει τα ελληνικά, γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1923 στο Οουκ Πάρκ του Ιλινόις των ΗΠΑ. Ο έρωτάς της με τον Ανδρέα Παπανδρέου τη φέρνει στην Ελλάδα. Υπήρξε η δεύτερη σύζυγός του και από τον γάμο τους αποκτά τέσσερα παιδιά: τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο Παπανδρέου.
Οι δυο τους γνωρίζονται στην Αμερική, στο σαλόνι του κοινού τους οδοντιάτρου. Ο Ανδρέας ως καθηγητής περνάει από το Χάρβαρντ, το Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η Ελλάδα εκείνον τον καιρό συνταράσσεται από τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 και από την ανατροπή του 1963, όταν η Ενωση Κέντρου σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη της ΕΔΑ. Ο Ανδρέας λείπει πολλά χρόνια από την Ελλάδα. Η Μαργαρίτα εκείνη την εποχή είναι ξανθιά, διαφημίστρια και συναντά τον Ανδρέα στην αίθουσα αναμονής ενός Κύπριου οδοντιάτρου.
«Ο Ανδρέας ήταν ένας ζεστός και γοητευτικός άνθρωπος. Είχα υπνωτιστεί, για να είμαι ειλικρινής. Ολα ήταν σχεδόν τέλεια εκτός από ένα: ήταν παντρεμένος. Αυτό το ήξερα από την αρχή. Δεν με σοκάρισε. Αυτό που με σοκάρισε ήταν ότι παρ' όλες τις προφυλάξεις μου, τις καλές μου προθέσεις και την αποφασιστικότητά μου να μην μπλέκω σε μπερδεψοδουλειές για να προστατεύσω τη δικιά μου ευαίσθητη φύση -αν όχι τίποτα άλλο-, άρχισα να τον ερωτεύομαι» έχει πει η ίδια.
Η Μαργαρίτα είναι τότε 24 ετών κι εκείνος 29 χρόνων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χωρίζει την πρώτη του σύζυγο, την Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο Χριστίνα Ρασιά, για να παντρευτεί τη Μαργαρίτα πρώτα με πολιτικό γάμο και κατόπιν πιέσεων του πατέρα του με θρησκευτικό, εν όψει της επιστροφής στην Ελλάδα.
Το διαζύγιο που της κόστισε
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου-Τσαντ δεν ήταν ποτέ ανυποψίαστη. Γνώριζε ότι ο σύζυγός της ήταν άνθρωπος με πάθη και αδυναμίες, αλλά τον συγχωρούσε. Του συγχώρεσε ακόμη και την απόκτηση της εκτός γάμου κόρης το 1969 στη Σουηδία. Η Αιμιλία Νίμπλουμ διατηρεί και σήμερα άριστες σχέσεις με τα αδέλφια της, αλλά και με τη Μαργαρίτα. Σύμφωνα με τα κουτσομπολιά της εποχής, η Μαργαρίτα πάντα φρόντιζε να καταφεύγει στον φίλο του Ανδρέα, Κάρολο Παπούλια για να του πει τα προβλήματά της και να κλάψει στον ώμο του.
Η άλλη μοιραία γυναίκα στη ζωή του Ανδρέα ήταν η Δήμητρα Λιάνη. Είναι η εποχή που η ελληνική πολιτική σκηνή μεταφέρεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου Χέρφιλντ και το πανελλήνιο συνταράσσεται με την περίφημη χειρονομία - αναγνώριση προς την κυρία Λιάνη από τον πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δύο μήνες μετά. Ο Ανδρέας παντρεύτηκε τη Δήμητρα Λιάνη σε επίσημη θρησκευτική τελετή στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας, γεγονός που σόκαρε την οικογένεια και πίκρανε τη Μαργαρίτα. Υστερα από σαράντα χρόνια βγήκε το διαζύγιο.
Η Ενωση Γυναικών και ο σάλος με τη «χρυσή» χορηγία
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε τον αέρα της δυναμικής αρχοντογυναίκας, η οποία όμως ουδέποτε απέβαλε το αμερικάνικο στιλ ντυσίματος, εμπλουτισμένο με μια πινελιά φεμινιστικής κουλτούρας. Η τελευταία αυτή πινελιά έβρισκε κατά περίπτωση έκφραση σε μια καρφίτσα στο πέτο του σακακιού της, κατασκευασμένη από ευτελούς χρηματικής αξίας υλικά, όπως το ειδικά επεξεργασμένο δέρμα ή το φίλντισι, ενώ ταυτόχρονα ο γιακάς του εμπριμέ πουκαμίσου της μπορεί να έφερε μια άλλη, τεράστια faux περλέ καρφίτσα, η οποία αναπαριστούσε ένα τσαμπί σταφύλι. Αυτά συνδυάζονταν με αληθινά διαμαντένια σκουλαρίκια, που διέθεταν επίσης μαργαριτάρια στο κέντρο τους, ασημένια δαχτυλίδια με τιρκουάζ πέτρες και ολόχρυσα βραχιόλια. Τα μαλλιά της ήταν και είναι βαμμένα κοκκινόξανθα, όπως μάλλον θα ήταν κάποτε στο φυσικό τους χρώμα. Το μακιγιάζ της είναι πάντα διακριτικό, με μόνη χαρακτηριστική πινελιά το κραγιόν στα χείλη, το οποίο προτιμάει σε ροζ περλέ απόχρωση.
Είναι η γυναίκα που ίδρυσε -και διατέλεσε για οκτώ χρόνια πρόεδρος- την Ενωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ), μια πανελλήνια, προσωποπαγή, μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ως πρόεδρός της στήριξε την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη νομική και κοινωνική θέση των Ελληνίδων, όπως η νομιμοποίηση των εκτρώσεων, η θέσπιση του πολιτικού γάμου, η νομιμοποίηση διαζυγίων με αμοιβαία συναίνεση, η δυνατότητα διατήρησης του επωνύμου των γυναικών μετά τον γάμο τους -παρά το γεγονός ότι η ίδια χρησιμοποίησε του συζύγου της- και την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων με τον σύζυγο στα παιδιά τους. Ελαβε ενεργό μέρος σε γυναικεία θέματα και θέματα ειρήνης, και διατέλεσε πρόεδρος της ΜΚΟ «Κέντρο Δράσης για την Ειρήνη» που έχει δημιουργήσει η ίδια. Μάλιστα την εποχή που ξέσπασε ο σάλος με τα αστρονομικά ποσά που επιχορηγούνταν από το κράτος στις ΜΚΟ, είχε προκαλέσει αίσθηση το γεγονός ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργoς Παπανδρέου (1999-2004) έδωσε στη ΜΚΟ της μητέρας του το ποσό του 1.150.188 ευρώ.
Το μυστήριο της λίστας Λαγκάρντ
Και ενώ η μητέρα του τέως πρωθυπουργού απολάμβανε την ησυχία της στο Κτήμα Μαργαρίτα, ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες το θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ, που θέλει το όνομά της μέσα και δίπλα στο ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, και πολλοί συνδέουν τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (έχασε τη λίστα Λαγκάρντ) με τα χρήματα της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Βέβαια η τελευταία, και ο γιος της, ο πρώην πρωθυπουργός, εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις με τις οποίες διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή, ενώ η Προκαταρκτική της Βουλής -μετά την κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Στασινόπουλου, ο οποίος επέμεινε σε όσα είχε πει περί εμπλοκής της Μαργαρίτας Παπανδρέου- δήλωσε πρόσφατα αποφασισμένη να ξεψαχνίσει την υπόθεση. Το τι είναι αλήθεια θα το αποδείξει η έρευνα, αφού σίγουρα έπεται συνέχεια.
Πάντως, για την ιστορία, δεν είναι η πρώτη φορά που η αγέρωχη Μαργαρίτα Παπανδρέου-Τσαντ προκαλεί το κοινό αίσθημα. Στις 3 Νοεμβρίου του 1968 είχε ξεσπάσει σάλος, όταν οι εφημερίδες της εποχής την έδειχναν καθισμένη πάνω στο φέρετρο του Γεωργίου Παπανδρέου να χαιρετά τα πλήθη!
espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου