Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΓΟΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ...ΘΙΧΤΗΚΑΝ!..λόγω αμάθειας!

Ο Ροντούλης του ΛΑΟΣ αποκάλεσε τους κυβερνητικούς ..γομάρια!
΄Εγινε χαμός. Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον ρήτορα να ανακαλέσει κι αυτός του πέταξε : "ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΩ..."΄Ηερε απλώς τι σημαίνει ο χορακτηρισμός!  Τί σημαίνει αλήθεια; 


*Σύμφωνα με το λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, γομάρι είναι καταρχήν ο γάιδαρος, κατά δεύτερο ο αναίσθητος, αδιάντροπος και αχάριστος άνθρωπος, και κατά τρίτο ο σωματώδης άνθρωπος. Οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ίσως είχαν απορία ποιαν από τις δυο σημασίες εννοούσε ο Ροντούλης, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για βρισιά. Ωστόσο, η λέξη έχει και μιαν άλλη σημασία, που τη δίνει το λεξικό Μπαμπινιώτη, σημειώνοντας ότι είναι σπάνια. Γομάρι είναι το φορτίο που φορτώνεται σε ζώο (εννοεί σε υποζύγιο), π.χ. «τρία γομάρια ξύλα», δηλαδή τρία φορτώματα ξύλα.


Αυτή η σημασία θυμίζει την αρχική σημασία της λέξης. Πράγματι, στην αρχή της αλυσίδας βρίσκεται το αρχαίο ελληνικό γόμος που αρχικά σήμαινε «φορτίο πλοίου» (από το ρ. γέμω) και από εκεί το ελληνιστικό υποκοριστικό γομάριον (φορτίο ζώου). Στα μεσαιωνικά χρόνια γομάριν είναι α) το φορτίο, β) το φορτωμένο ζώο, γ) ο γάιδαρος -και αυτή είναι η αλυσίδα της σημασιολογικής εξέλιξης· το γομάρι με την έννοια του φορτίου επιβιώνει ακόμα ή τουλάχιστον επιβίωνε -το βρίσκω σε ένα διήγημα που το συζητάει στην αλληλογραφία του ο Τσίρκας: βάνουμε φωτιά και την ταΐζουμε με εννιά γομάρια ξερόκλαδα, δηλ. με εννιά φορτώματα ξερόκλαδα...Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο Δελτίο των 11, του Σπύρου Χατζάρα, που τον τελευταίο καιρό έχει αφηνιάσει κατά των Πασοκ.. που άλλοτε περιέθαλπτε και τον περιέθαλπαν...Βρείτε τον στο googl, καλώντας το ΔΕΛΤΙΟ 11 ή Σπύρος Χατζάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου