Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ανδρέας Κουράκης: "Υπάρχει Πρωτοβουλία και χωρίς τον Μπουτάρη "


ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης ΣυρμάτσηςΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΤΗ THESSNEWS 

Ενσωματωμένη εικόνα 1
"Υπάρχει Πρωτοβουλία και χωρίς τον Μπουτάρη "

Ευθύνες στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για συντηρητική στροφή επιρρίπτει μέσω της ThessNews ο συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας και πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.
Ζητά να γίνουν αλλαγές στην παράταξη, να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα και καλεί τον Γ. Μπουτάρη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ 

"Είμαστε στη μεταβατική κρίσιμη φάση που πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε και να καινοτομήσουμε ξανά. Να ξαναβρούμε την ψυχή μας. Γιατί η Πρωτοβουλία έχει χάσει την ψυχή της. Την δυναμικότητα και την ζωντάνια που την διέκρινε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Γιατί πρέπει να γίνει με την Πρωτοβουλία σε πλήρη λειτουργία, διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονται ότι έκλεισε τον κύκλο της."

Ποιος ευθύνεται ; 

Από το 2013-14 υπήρξε μια αλλαγή στην στάση του δημάρχου, ο οποίος δημόσια είπε πολλές φορές "εγώ εκφράζω την Πρωτοβουλία και όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, φεύγει". Θα έλεγα ότι η άποψη αυτή υποδηλώνει μια αυταρχικότητα που τον αδικεί. Η Πρωτοβουλία ανήκει στους ενεργούς πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν. Εάν δεν υπάρξουν συλλογικές διαδικασίες της παράταξης, εάν περιχαρακωθούμε σε ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας και οι αποφάσεις παίρνονται από ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων, θα υπάρξει πλήρης αποξένωση της Πρωτοβουλίας από τους ανθρώπους της και αυτή η εσωστρέφεια θα την οδηγήσει σε συρρίκνωση και τελικά θα την καταστρέψει.

Άρα ρίχνεις τις ευθύνες στον Γ. Μπουτάρη;

Σε αυτό το θέμα ναι.

Έχει κάνει και άλλα λάθη;

Το πιο σημαντικό λάθος είναι ότι αποξενώθηκε από τις αρχές, τις αξίες και τον προγραμματικό λόγο της Πρωτοβουλίας. Αλλά το να αγνοείς τα λάθη που έγιναν με δυσμενείς επιπτώσεις για την πόλη και την λειτουργία του Δήμου,  σε μια προσπάθεια δικαίωσης λανθασμένων επιλογών, δημιουργεί τον κίνδυνο της πλήρους απαξίωσης της δημοτικής παράταξης. Στην πραγματικότητα υπονομεύεται η προοπτική της Πρωτοβουλίας για την επόμενη μέρα

 Που αποδίδεις τα λάθη του δημάρχου; Στους κακούς συμβούλους ή ότι ήθελε να το πάει από την αρχή το καράβι εκεί;

Μετά την πρώτη θητεία υπήρξε μια συντηρητική στροφή και αδράνεια, που φαίνεται και από τις επιλογές που έχει κάνει ο ίδιος προσωπικά το τελευταίο διάστημα . Εμείς είχαμε πολιτικές αναφορές στο χώρο της κεντροαριστεράς με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στις μέρες μας. Είναι προφανές ότι με τις επιλογές που έχουν γίνει έχει υπάρξει συντηρητική στροφή σε πολλά θέματα. Δημόσιος χώρος που καταδυναστεύεται από την κυριαρχία των τραπεζοκαθισμάτων, λιμάνι, ΕΥΑΘ, εξόρυξη χρυσού δεν έχουμε σαφείς θέσεις. Ο Δήμαρχος είναι ο συνολικός εκφραστής της Πρωτοβουλίας. Εάν δεν λειτουργεί - που δεν λειτουργεί - η Πρωτοβουλία, σημαίνει ότι λέει τις προσωπικές του απόψεις. Και προφανώς σε πολλές από αυτές δεν  εκφράζει ούτε εμένα αλλά  και πολλά άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας.
Τέλος, είναι και οι πολιτικοί ακροβατισμοί του Δημάρχου. Όταν διακηρύττουμε  ότι  αφήνουμε την πολιτική μας ταυτότητα έξω από την Πρωτοβουλία πρέπει και να το εννοούμε και να το αποδεικνύουμε έμπρακτα. 

Κάποιοι χαρακτηρίζουν "ανταρσία" αυτό που γίνεται στην Πρωτοβουλία

Αυτοί οι οποίοι ποινικοποιούν την διαφορετική άποψη και  την εσωπαραταξική δημοκρατία, ταυτίζοντας  την απαίτηση για διαφάνεια, αξιοκρατία και συλλογικότητα με την υπονόμευση,  κάνουν τραγικό  λάθος. Λειτουργούν με τη λογική της κλειστής ομάδας και ενισχύουν την εσωστρέφεια και όχι την εξωστρέφεια και την πολιτική των ανοιχτών θυρών που πρέπει να έχουμε.

Πρέπει να παραιτηθούν όσοι διαφωνούν;

Η απαίτηση για παραιτήσεις δεν υπάρχει. Είναι όχι μόνο αυταρχική αλλά και  απαράδεκτη σαν άποψη. Έξω από τις αρχές της Πρωτοβουλίας. Τις αρνήσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με εξαντλητική συζήτηση. 

Πρωτοβουλία χωρίς Γ. Μπουτάρη μπορεί να συνεχιστεί ;

Ναι βεβαίως. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Πιστεύω ότι η Πρωτοβουλία μπορεί και πρέπει να υπάρξει για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο Τώρα θα πρέπει να συζητήσουμε πάρα πολύ συγκεκριμένα ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην Πρωτοβουλία για να ανταποκριθεί στη νέα περίοδο

Τώρα; Κατεπειγόντως; Να βρει τώρα τον διάδοχο;

Τώρα να ανοίξουμε την συζήτηση. Μετά θα είναι αργά. Πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη θητεία και να επικαιροποιήσουμε τον προγραμματικό μας λόγο. Να επανασχεδιάσουμε το μέλλον, να γράψουμε το σενάριο του μέλλοντος που είπαμε προηγουμένως, να επινοήσουμε το νέο αφήγημα για τη Θεσσαλονίκη. Μια "ρεαλιστική ουτοπία".

Πρώτα θέσεις και μετά πρόσωπα; Αν ξεκινήσει τις διαδικασίες ο Γ. Μπουτάρης ποια θα είναι η στάση σου;

Ταυτόχρονα συζήτηση για θέσεις και πρόσωπα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο ίδιος την στάση του. Στην ΚΕΔΕ είχε προτείνει δύο θητείες για τους Δημάρχους, μετά άλλες σκέψεις επικράτησαν και είπε ότι όσο αντέχει θα είναι δήμαρχος. Πρέπει να κατασταλάξει κάπου.

Τι θα του συμβουλεύατε;

Να ανοίξει τις συλλογικές διαδικασίες. Να αφήσει κατά μέρος τις απόψεις ότι "εγώ αποφασίζω για όλα και όποιος θέλει μένει και όποιος θέλει φεύγει". Να μιλήσουμε συλλογικά, να ξαναβρούμε την ψυχή μας. Να κάνουμε την ολική επαναφορά αλλάζοντας την ίδια την Πρωτοβουλία για να αλλάξουμε την πόλη.

Θέλει να ηγηθεί ο Αν. Κουράκης ;

Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα καταθέσω τις απόψεις μου για όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε, όπως έκανα πάντα, και ύστερα η Πρωτοβουλία με τους δικούς της τρόπους, ελεύθερα και δημοκρατικά θα πάρει τις αποφάσεις της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου