Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Σημαντική απώλεια για τον χώρο της Εγκληματολογίας και ευρύτερα της επιστήμης




Καλό Αιώνιο Ταξίδι , Βασίλη Καρύδη 

Πολύ σημαντική απώλεια για τον χώρο της Εγκληματολογίας και ευρύτερα της επιστήμης η απώλεια του Καθηγητή Εγκληματολογίας, Βασίλη Καρύδη, ο οποίος "έφυγε" από τη ζωή την Τρίτη 19 Ιουνίου.

Ο Βασίλης Καρύδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Λονδίνο (University College). Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου δίδαξε Εγκληματολογικές Επιστήμες από το 1993. Από το 2004 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ρεπορτάζ Για Την Ένωση Συντακτών : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της ΕΣΔ


 κα. Αγγελική Καρδαρά
To post της αξιότιμης κα. Αγγελικής Καρδαρά : ( Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος ΕΜΜΕ - Φιλόλογος. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των elearning προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει (συγγραφή και εκπαίδευση) τα εκπαιδευτικά προγράμματα «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» και «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ» (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιάννης Πανούσης). Συνεργάζεται επίσης με το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.), όπου είναι εισηγήτρια σεμιναριακών μαθημάτων με θεματική «Το Έγκλημα στο Αστυνομικό και Δικαστικό ρεπορτάζ». Δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (CPJ Athens/University of Wolverhampton) στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Παν/μίου Αθηνών, με αντικείμενο "Εγκληματολογία & ΜΜΕ". Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα και τη συγγραφή )



Ο Βασίλης Καρύδης , μας πληροφορεί στο post της : Δημοσίευσε τα βιβλία: «Εγκληματικότητα και κοινωνικός έλεγχος στην ΕΣΣΔ», Αντ. Σάκκουλας, 1991, «Η εγκληματικότητα των μεταναστών στην Ελλάδα», Παπαζήσης, 1996, «Η αθέατη εγκληματικότητα, Εθνική θυματολογική έρευνα», Αντ. Σάκκουλας, 2004, «Μετανάστες στην Ελλάδα: Όψεις Κοινωνικού Ελέγχου. Ηθικοί Πανικοί, Ποινική Δικαιοσύνη» Αντ. Σάκκουλας, 2010. Δημοσίευσε, επίσης, δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με την ένταξη των μεταναστών και την εγκληματικότητα, το σωφρονιστικό σύστημα, τη μέτρηση της εγκληματικότητας, την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, το φαινόμενο της βίας κ.α. Πρόσφατες δημοσιεύσεις του στο εξωτερικό: “Immigration and Crime” στο L. Cheliotis and S. Xenakis (eds) “Crime and Punishment in Contemporary Greece”, Oxford, 2011, και (με N. Coulouris) “Greece: Prisons are bad but necessary (and expanding), Policies are necessary but bad (and declining)” στο V. Ruggiero and M. Ryan (eds) “Punishment in Europe”, Palgrave, 2013.


Διετέλεσε βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) το διάστημα 2010 -2016. Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ), του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, της Επιστημονικής Επιτροπής του Ι.ΜΕ.ΠΟ. και πολλών επιστημονικών επιτροπών και ομάδων έργου. Συντόνιζε για την Ελλάδα το Δίκτυο Critical Criminology and Criminal Justice Systems in Europe και ήταν μέλος της διευθυντικής επιτροπής της European Group for the Study of Deviance and Social Control.
Ένας σπουδαίος επιστήμονας, με σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Πριν από μερικά χρόνια συναντηθήκαμε σε εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστημίου και συζητήσαμε για τη γλώσσα της φυλακής, ένα θέμα που τον ενδιέφερε πολύ.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου