Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

ΒΑΣΙΚΑ ...ΑΓΝΩΣΤΟ.... ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ!

Ένα μουσείο - κόσμημα στην καρδιά του Ηρακλείου!



Θησαυροί του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης

Είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς μπαίνοντας στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης "Αγία ΑικατερίνηΣιναϊτών" και εικονίζει τον Χριστό Παντοκράτορα σε χρυσό βάθος. Πρόκειται για έργο εξαιρετικής τέχνης που παραπέμπει στην παλαιολόγεια ζωγραφική. Φιλοτεχνήθηκεστα τέλη του 14ου αιώνα από καλλιτέχνη που εργάστηκε σε βενετικό περιβάλλον (υπενθυμίζουμε ότι η Κρήτη υπήρξε βενετσιάνικη κτήση από το 1211 μέχρι το 1645/69). Ο Χριστός ευλογεί ενώνοντας τον αντίχειρα με τον παράμεσο ενώ στο αριστερό του χέρι κρατά ευαγγέλιο.

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ηρακλείου, στο ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, καθολικό της ομώνυμης μονής που λειτούργησε από τη Β' Βυζαντινή Περίοδο μέχρι το 1669 και αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της ενετοκρατούμενης Κρήτης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στον παλιό και τον σημερινό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.
Το μουσείο λειτουργεί και πάλι μετά τις εργασίες αναστήλωσης του ναού που ξεκίνησαν το 2007 και την επανέκθεση των έργων που άρχισε το 2012 με ευθύνη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες βδομάδες.
Με τη νέα μορφή του το μουσείο προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας (19ος αιώνας). Ανάμεσα στα πιο σημαντικά του εκθέματα είναι έργα του Άγγελου Ακοτάντου (15ος αιώνας) και Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αιώνας), σημαντικών εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας.
Εκτίθενται ακόμη τοιχογραφίες, αντιπροσωπευτικά έργα λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίαςκαι μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων και παλαιτύπων.
Το Μουσείο είναι ανοικτό από Δευτέρα έως και Σάββατο και ώρες: 
Χειμερινό ωράριο      Δευτέρα - Σάββατο 9:30 - 13:30
Καλοκαιρινό ωράριο  Δευτέρα - Σάββατο 9:30 - 19:30, Κυριακή 11:00 - 19:30 

1 σχόλιο:

  1. I just want to thank you for sharing your information and your site or blog this is simple but nice Information I’ve ever seen i like it i learn something today. τα τελευταια νεα τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή