ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΟΤΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑ ΧΑΨΟΥΝ...

 ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ: «…ΩΣ ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΕΠΕΣΕ ΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΣ…» ΟΤΙ ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΑΙ ΣΟΦΟ ΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
KOLOKOTRONIS2
     
Αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.
Στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο γηραιός στρατηγός και εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας (νυν 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) για τον Θουκυδίδη. Τόσο εντυπωσιάστηκε από την «παράδοσιν του πεπαιδευμένου γυμνασιάρχου και από την θέαν τοσούτων μαθητών», ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές. Την πρότασή του απεδέχθη ο Γεννάδιος και λόγω της στενότητας του χώρου και του πλήθους των μαθητών η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.

ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΡΗΣΕΙΣ....

Συγκλόνισε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος:«Απαιτούμε την Αγιά Σοφιά, τον Πόντο, τη Γευγελή, το Μοναστήριο, τη Μικρά Ασία. Δώστε μας πίσω τις αλύτρωτες πατρίδες»

methodios-esfigmenos

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΑΨΟΓΟΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Υπόδειγμα ήθους, πολιτισμού και πατριωτισμού


Η ΧΘΕΣΙΝΗ  διαδήλωση στο Σύνταγμα ήταν αγνή, μη εθνικιστική και ακομμάτιστα πατριωτική – ενώ τεκμηρίωσε πως οι Έλληνες αποφάσισαν επιτέλους να αγωνισθούν για τον εαυτό τους, για την πατρίδα τους και για τα παιδιά τους, προστατεύοντας ως οφείλουν όλα όσα τους ανήκουν. 

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Η διαδήλωση στο Σύνταγμα, όπου συμμετείχαν σχεδόν 1,5 εκ. Πολίτες από ολόκληρη την Ελλάδα, ήταν μακράν η πιο εντυπωσιακή στην πρόσφατη ελληνική ιστορία – όχι τόσο λόγω του μεγέθους της, αλλά εξαιτίας του ήθους, της ευγένειας, του πολιτισμού, της δημοκρατικότητας και της συμπεριφοράς αυτών που συμμετείχαν, για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανο το Έθνος μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου