ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΜΠΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ...

ΚΑΤΑΚΑΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΑΜΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ "ΜΝΗΜΕΙΟ" ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ... ένα από τα πάμπολλα!...

Διαβάστε τι γράφει ο δικός μας ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ...  (http://monidadias- 
news.blogspot.gr/p/blog-page_2306.html )...  ΓΕΝΝΗΜΑ ΚΑΙ ΘΡΕΜΑ 
ΤΟΥ                                                                                                                                 ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.... ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΤΕ ...μια απο τις ιστορικότερες  πολιτειες της Ελλάδας




ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΒΑΓΙΑΖΙΤ ...ΚΑΗΚΕ ...ΠΡΟΧΘΕΣ... Ο ΤΣΟΓΛΑΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ...ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΤΟΝ ΜΑΓΚΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ... ΑΛΗΤΗΡΙΟΣ ΜΕΝ... ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΘΡΕΨΕ...ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ!...ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ TOURKISH tsoglan boys... ασέβησαν  προς τα δικά μας που είναι διάσπαρτα σε όλη την ...Τουρκιά! Ας μην κουνιέται ο Τσόγλανος αυτός ΣΟΥΛΤΑΝ ΕΦΕΝΤΙ...Η ΤΟΥΡΚΙΑ... ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ...ΕΛΛΑΔΑ...ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ  με ψευτοτσαμπουκάδες...που στο αίμα τους ..ΡΕΕΙ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Κι αυτό είναι το δράμα της Τουρκίας!ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ




 Εδώ ,στη σελίδα αυτή θα βρείτε ΟΛΟ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ Διδυμοτείχου, κι όλων των πόλεων και χωριών του Έβρου. Γνωρίζουμε ότι καταγράφουμε ιστορία, την ταυτότητα του Έβρου ΟΛΟΥ,  με πολλαπλές πτυχές... και για τους ιστορικούς του μέλλοντος! 
'Ομως πρέπει να γνωρίζετε, κι εσείς με τη σειρά σας, πως επειδή διαχειριζόμαστε τεράστια αρχεία ..(που είναι σκόρπια εδώ και εκεί).τρώμε πολλές ώρες δουλειάς... για να τα βολέψουμε ...ιντερνετικά.. Θα βρείτε κάποιες ατέλειες,αλλά καμιά ανακρίβεια στα εμφανιζόμενα εδώ κείμενα... 

Και σύντομα τα περιεχόμενα Διδυμοτείχου θα γίνουν Πανελλήνια ΕΙΔΗΣΗ. ΟΛΑΚΕΡΟΣ Ο ΕΒΡΟΣ..και θα δούμε τα επίτοπια  σαϊνια του Τύπου πως θα λειτουργήσουν... Αναμένεται...θέατρο. Ξέρουμε!.. 
΄Οχι δεν παραμιλάμε... Γνωρίζουμε! Εσείς έχετε δει τη θεματολογία που Η ΜΟΝΗ ΔΑΔΙΑΣ-ΝΕΑ  σας προσφέρει- και τρίβετε τα μάτια- κάπου αλλού σε άλλες σελίδες εβρίτικες; Γιατί λέτε; 
Μην πάει ο νους σας σε κανένα σαμποτάζ... σε κακοβουλία κ.λ.π.... Τιπότε από τέτοια πρόστυχα... Απλά Τεμπελιά κι επαγγελματική ,δημοσιογραφική ανεπάρκεια, αν και γνωρίζουμε άριστα, πως δεν είναι ακριβώς το αίτιο αυτό... Υπάρχει επάρκεια,  αλλά κάπου διαλανθάνει.

Θα τα μάθαιτε όλα από την ιστοσελίδα αυτή με τις ευλογίες όλων των Αγίων και των δημοσιογραφικών ...διαολεμένων! Άκου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, να βάζει κάποιον κωλοσφουγκάριόν του να στέλνει γλυφτική είδηση (στα Μ.Μ.Ε του Έβρου)  για τις κατασκηνώσεις που κάνει στη Μονή Δαδιάς... ΟΛΟΙ την "αναρτούν" κι ΟΛΟΙ ...αισθάνονται ευτυχείς; Ρώτησε κανείς πόσο παραδάκι ξοδεύεται για τις κατασκηνώσες αυτές , όπου μόνο κατηχητόπαιδα και συγκενολόγια έχουν το προνόμιο να μετέχουν και κανείς άλλος; Ποιός διαχειρίζεται τις δαπάνες; Πόσο κοστίζουν αυτές οι κατασκηνώσεις; Υπάρχουν φορολογικά παραστατικά;΄Εχει γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος; 
Εύλογες απορίες ..που όμως κανείς από τον κατ΄ευφημισμόν Τύπο του Έβρου δεν θέλησε να θίξει... 
  

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΝ... Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!
Άγραφη η πραγματική ιστορία της ακόμη!
Για την ιστορία του εκπληκτικού κολοσσού ιστορικότητας Διδυμοτείχου, μπορείτε να βρείτε σε πολλά σάϊτς ή και βιβλία. Σας στέλνουμε στις ενότητες αυτές για να μην αναμασάμε κι εμείς τα ίδια.... Δείτε-επισκεπτόμενοι με ένα κλικ τα:
΄Όμως πρέπει να επισημάνουμε πώς τα όσα κείμενα περί Διδυμοτείχου «κυκλοφορούν» με όποια μορφή, όσο φιλότιμα κι αν είναι περιγραφικά, στην ουσία δεν προσφέρουν την ολοκληρωμένη μορφή της ιστορικής αυτής πολιτείας. ΄Ισως γιατί ακόμη δεν έχει βρεθεί ο ιστορικός της....ίσως διότι ακόμη παραμένει ...ΑΓΓΡΑΦΗ.
Και στη λεπτομέρεια αυτή ο Έβρος χωλαίνει δραματικά. Συνεπώς... 
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ...ΣΛΗΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ!

Άγνωστοι και θαμμένοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί του ΄Εβρου... Στο ρεπορτάζ αυτό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ στα 1962 εκτίθενται σπάνιες λεπτομέρειες, που πιθανόν να ενδιαφέρουν τον μελλοντικό... ΣΛΗΜΑΝ του Έβρου.
Θα αναφερθούμε στην άποψη  καθηγητού του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης που είπε: « Αν γίνουν  ανασκαφές στο Διδυμότειχο, πολύ πιθανόν να ανατράπουν τα πάντα που ξέρουμε, ακόμη και για την καταγωγή των Ελλήνων!» Μεγάλη κουβέντα!
Το είπε στα 1962 κι έως σήμερα σχεδόν καμιά σοβαρή ανασκαφή δεν έγινε στην περιοχή. Τα συμπεράσματα δικά σας. Γι αυτό και οι Εθελοντές Αλληλεγγύης θύμωσαν.. με όλα τα απίστευτα που συμβαίνουν στον ΄Εβρο...
Εμείς εδώ θα σας δώσουμε μερικά αποκλειστικά, σχεδόν άγνωστα  και καταχωνιασμένα μέσα στο χρόνο, αν κι έχουν  δημοσιοποιηθεί ευρέως προ 50 ετών σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά. Ιδού περιληπτικά και σκόρπια:
ΤΑ ΚΟΥΦΑ ΤΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ... ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟ
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!
Για πιο λόγο έθαψαν τα σπήλαια με σταλακτίτες-σταλαγμίτες..; Ποια ντόπια καθάρματα συνέργησαν;
( Όσοι ξέρουν και ξέρουν πολλοί ...να μιλήσουν τώρα!)
Είναι γνωστό ότι στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου ανακαλύφθηκαν κι εξερευνήθηκαν  σπήλαια με σταλακτίτες το 1962...Η ανακάλυψη ώθησε την ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία να μεταβεί στον Έβρο επιτοπίως και να μελετήσει το νέο εύρημα.
Το θέμα είναι όμως θαμμένο έως σήμερα! Κι όπως ξέρουμε με.. σαφή εντολή των μανδαρίνων της Αθήνας .. Ναι .. «να παραχωθούν»
Εκεί όμως που είναι το κουφόν με το Κουφόβουνο, είναι ή ίδια η σπηλαιολογική εταιρία όπως ...εκφράζεται σήμερα!
Προ μερικών ετών που ανακινήθηκε το θέμα από τη πρωτοπόρο ιστοσελίδα PRESS-BANK ,οι σημερινοί σπηλαιολόγοι ..παραμιλούσαν.. Δεν ήξεραν εν ολίγοις τι τους γίνονταν... Δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τα σπήλαια του Κουφόβουνου! Και Κουφόβουνο ετυμολογικά πρέπει να σημαίνει κούφιο, κουφό βουνό, άρα... σπήλαια!
Η Εταιρία τους με πρόεδρο την αείμνηστη Πετροχείλου, ιδρύτρια της Σπηλαιολογικής εταιρίας, για πρώτη φορά επεσκέφθηκε με επιστημονικά μέλη της ,(με τον Γεν. Γραμματέα τον Ιωάννου) τη Θράκη κι έκανε σχετικές έρευνες...
Και μάλιστα τα σημαντικά συμπεράσματά της έρευνάς τους  τα δημοσίευσαν στο δικό τους περιοδικό κι όχι μόνον...
Το κουφόν... οι σημερινοί διάδοχοι της σπουδαίας Πετροχείλου (έχει αξιοποιήσει σχεδόν όλα τα σπήλαια της Ελλάδας) δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το Κουφόβουνο!  Ούτε κι εμείς για τον σημερινό ρόλο-δράση της Σπηλαιολογικής εταιρίας ,μια και μετά θάνατον της Πετροχείλου είναι παντελώς ανύπαρκτη δημοσίως!
 Δείτε τι γράφει το περιοδικό-τότε- της Ε.Σ.Ε.! ( Με κλίκ μεγενθύνεται...)



    


Εδώ τα ρεπορτάζ του 1962 , για τα σπήλαιο του Κουφόβουνου,  στον Ελληνικό Βορρά Θεσσαλονίκης, στη Μεσημβρίνη, περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ της Βλάχου,  κ.λπ.        
  
Τώρα γιατί τα σπήλαια του Κουφόβουνου επί μισόν ακριβώς αιώνα τελούν σε καραντίνα και παράχωση, μόνον ένας παρακρουστικός Ελληναράς θα το εξηγούσε!
Το σχετικό με τα σπήλαια Κουφόβουνου, θέμα θα το βρείτε εν εκτάσει και σε άλλες σελίδες της ιντερνετικής μας  αυτής πύλης!
Κατόπιν όλων αυτών των ντοκουμέντων έχει να πει κανείς τίποτε;
Υπάρχουν και πολλές άλλες φωτογραφίες , που όμως έχουν χαθεί από το αρχείο μας... ΄Ισως  το Πρακτορείο Φωτορεπορτάζ ΑΦΟΙ ΦΛΩΡΟΥ να έχει, αλλά κι αυτό λόγω χρόνου αποδήμησε... Πιθανόν οι διάδοχοι του Πρακτορείου ,  κάτι να βρουν... αν έχουν το πολύτιμο αρχείο  ΦΛΩΡΟΥ με τις χιλιάδες φωτό.
      Αριστερά ...αρχαιότητες κάτω από τα τείχη .Αριστερά στην είσοσο του σπηλαίου του Καλαί με τις  40 κάμαρες ...κατάφορτες χρυσάφι, όπως λένε οι μύθοι... Επί του παρόντος η σπηλαιά κατοικείται από χιλιάδες νυκτερίδες...
Ο Κουλάς  (πύργος των τειχών) της πριγκιποπούλας, που αυτοκτόνησε όταν παρέδωσε τα κλειδιά του Διδυμοτείχου σε πολιορκητές. Πολλά θρυλούνται περί αυτού... Θα τα παρουσιάσουμε ένα-ένα ξεχωριστά. Δίπλα ένα παρεκκλήσι ..Οθωμανικού Δικαίου, όπου ολημερίς –ολονυκτίς καίει καντήλα και με την εικόνα της Παναγιάς!.. Παλαιά, τότε που οι περιοχή ήταν γεμάτη από τρωγλοδύτες  γαλαζοβράκηδες, μουσουλμάνους και χριστιανούς αθίγγανους... Σήμερα δεν  ξέρουμε ,δεν  το ψαχουλεύσαμε το θέμα.. ΄Οποιος ξέρει ας μας ενημερώσει..
(Οι φωτό και τα κείμενα των εφημερίδων που δημοσιεύουμε εδώ,  έχουν ήδη ηλικία 50 ετών...μισού αιώνα)
_____________________________________







































2-9-2005:Στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε, το παρακάτω αποκαλυπτικό κείμενο  που δημοσιεύθηκε το 2005 στην ιστοσελίδα  press-bank.gr.
Φαίνεται ότι από τότε είχε προαποφασιστεί ο ενταφιασμός των σπηλαίων κι από την ίδια τη Σπηλαιολογική Εταιρία, η οποία, άγνωστο από ποιους πιέστηκε, ώστε να ανεκδοτολογεί σήμερα ...πως δα... δεν έχει ιδέα. Διαβάστε το ρεπορτάζ που υπογράφει ό ίδιος ο Απ.Βραχιολίδης, ο πρώτος που πάτησε και εξερεύνησε δημοσιογραφικά, με την ομάδα του, το σπήλαιο του Κουφόβουνου::

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ  ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ
Μια σκανδαλώδης περίπτωση.
Ο ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΙΛΙΔΗΣ...με φωτογραφικές μηχανές
και...τραγιάσκα!
Ο Απ.Βραχιολίδης κατάφορτος με φωτογραφικές μηχανές μπροστά στο νταμάρι της Βούβας -Κουφόβουνου..όπου ένα φουρνέλο άνοιξε την τρύπα... που οδηγεί στους θαλάμους της σπηλιάς με σταλακτίτες & σταλαγμίτες. 

Στο Διδυμότειχο υπάρχουν σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον… από εποχής Πελασγών.
Το ένα εξ αυτών εξερευνήθηκε από της Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία-το 1963- , ενώ για το άλλο επικρατεί περίεργος σιγή τάφου.Κι ενώ υπήρξαν πολλά δημοσίευματα  της εποχής, η ΕΣΕ εξακολουθεί να έχει παντελή άγνοια!
Σε μια ιστοσελίδα σπηλαολόγων, ο τότε ισχυρισμός πως στην περιοχή Διδυμοτείχου υπάρχουν τα περισσότερα σπήλαια, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη.- αμφισβητείται περιέργως και μυστηριωδώς, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί είναι δημοσιευμένοι σε δικό τους περιοδικό!.
Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΣΕ δεν πάει σήμερα, ΤΩΡΑ στο Διδυμότειχο για να διαψεύσει  ή επαληθεύσει τον ισχυρισμό ενός διαπρεπούς μέλους της;
Να μια ευκαιρία για ένα ρεπορτάζ μεγάλο !!

Αφορμή για να φέρουμε στο φως σήμερα μια ιστορία προ 44 ετών ήταν η ιστοσελίδα press-bank  όπου στην ενότητα ΜΕΓΑΛΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ , αναφέρεται ότι ο Απ. Βραχιολίδης «ανακάλυψε» και σπήλαιο με σταλακτίτες και πως η περιοχή Διδυμοτείχου είναι «μοναδική στην Ευρώπη, σε σπήλαια» . Η λεπτομέρεια αυτή σύγχυσε φαίνεται κάποιους σπηλαιολόγους με αποτέλεσμα να βγουν σεργιάνι σε δικιά τους ιστοσελίδα, αντιδρώντας στον ισχυρισμό αυτό.

Για τις αμφισβητήσεις αυτές παρατηρούμε τα εξής:
(Αν και τα παρακάτω είναι ελλειπτικά, αλλά ο έμπειρος δημοσιογράφος που θα θελήσει να ασχοληθεί με το θέμα, θα μπει αμέσως στο νόημα και εν ανάγκη αν θέλει βοήθεια, ξέρει που θα μας βρει … info@press-bank.gr). Εξ άλλου οι δημοσιευόμενες φωτοτυπίες ρεπορτάζ εποχής 1962, θα συμβάλλουν στο να γίνει κατανοητό το θέμα.

« Επί των αποριών που διατυπώνονται στην ιστοσελίδα του σπηλαιολόγου κ. Ζήνα  www.zenas.gr σήμερα, μπορεί να προστεθούν άνετα και οι δικές μας, η σημαντικότερη των οποίων είναι:
--Γιατί ο σπηλαιολόγος Γιάννης Ιωάννου δεν κάνει μνεία του σπηλαίου Βούβας, που απέτελεσε και την κύρια αφορμή του ενδιαφέροντος της Σπηλαιολογικής Εταιρίας και της μεταβάσεώς του στο Διδυμότειχο; Γιατί επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο σπήλαιο της Ακροπόλεως Καλαί και αδιαφορεί για το σπήλαιο της Βούβας;

Δύο τινά θα συμβαίνουν; Α) ΄Η δεν βρήκε ενδιαφέρον το σπήλαιο της Βούβας ή Β) θεώρησε ευκολότερη την αποστολή του στον Καλαί, αφού περί αυτού οργιάζουν οι φήμες μεταξύ των κατοίκων. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστες μέρες προσπάθειας έφερε εις το φως η ομάδα του σημαντικά ευρήματα!

Το ότι ο Ιωάννου επισκέφθηκε το σπήλαιο της Βούβας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας και μάλιστα όπως μου είχε πει είχε βρει κι ένα τουλάχιστον σημαντικό αντικείμενο, μεγάλης σπουδαιότητας.
Το ότι δεν ασχολήθηκε ερευνητικά με τη Βούβα και προτίμησε τον Καλαί, δεν γνωρίζω τα κίνητρά του, αλλά ούτε και θέλησα να μάθω. Δεν μ΄ενδιέφερε. Η αποστολή μου είχε τερματισθεί, με τη δημοσιοποίηση της «ανακαλύψεως».
Εξ άλλου, πιθανόν κι εγώ να τον παρέσυρα …προς τον Καλαί, δοθέντος ότι στα ρεπορτάζ μου της εποχής εκείνης , προ 44 ετών, παρείχα πλούσια πληροφόρηση και γι αυτό.

Η περίπτωση του Καλαί, πέραν της συντόμου εξερεύνησής του από την Ε.Σ.Ε, δεν έχει εξερευνηθεί εις βάθος και επισταμένως, αν και οι φήμες μεταξύ των κατοίκων εξακολουθούν να είναι οργιαστικές και τώρα.

Στην έκδοση της ΒΡ «Σπηλαιολογικός Οδηγός της Ελλάδος», που διατηρώ στο αρχείο μου, αναφέρεται ρητά : «Το φαινόμενο των  σπηλαίων αυτών είναι μοναδικό στην Ευρώπη».
Αλλά και στο περιοδικό της Σπηλαιολογικής εταιρίας τον Μάρτιο του 1965, όπου γίνεται η παρουσίαση του Καλαί, υπογραμμίζονται τα ίδια και με περισσότερη έμφαση: « Από σπηλαιολογικής πλευράς το σύνολο αυτών των σπηλαίων , είναι μοναδικό για την Ελλάδα, γιατί σε κανένα μέρος της γης δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα τόσα πολλά πελασγικά σπήλαια!» Αυτά λέει ο αείμνηστος Ιωάννου

Αυτά δεν ισχυρίζεται και το «ράδιο αρβύλα»;
Μήπως ο Ιωάννου εννοούσε το σύμπλεγμα των τρωγλοδυτών, όπου και για την περίπτωση είχα κάνει επίσης ρεπορτάζ τότε;
΄Όμως, κατά τη δική μου γνώμη, -που δεν είναι επιστημονική, αλλά παρατηρητική- δεν αποτελούν σπήλαια, αλλά τρύπες, σφινομένες μέσα στο βράχο που αποτελεί συνέχεια και τμήμα του Καλαί. Ο Ιωάννου εν τούτοις είχε κατοπτεύσει όλη την περιοχή και σε συνδυασμό με το σπήλαιο της Βούβας, που απέχει από τον Καλαί, 8 χιλιόμετρα. Και πιθανόν η «γνωμάτευσή του» περί πολλών σπηλαίων στο Διδυμότειχο να στηρίζεται σ΄αυτό.
Οι σπηλαιολόγοι της ιστοσελίδας του κ. Ζήνα, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους:» Πως μπορεί ο οποιοσδήποτε και μάλιστα η Ε.Σ.Ε. να βγάλει ένα τέτοιο συμπέρασμα ; Από ποια στοιχεία δηλαδή προκύπτει κάτι τέτοιο;»
Εύλογο το έρωτημα.
Κι άλλο: Διατί ο Ιωάννου δεν κάνει την παραμικρή νύξη στα πονήματά του για το σπήλαιο της Βούβας,  ενώ η αφορμή για να μεταβεί  στο Διδυμότειχο ήταν αυτό το σπήλαιο; Απάντηση δεν μπορώ να έχω εγώ τουλάχιστον. Αν τα άλλα δύο μέλη της αποστολής του (Νίνα Κανέλλη και Μαρία Ιωάννου)   είναι εν ζωή , μπορεί κάτι να ξέρουν …
Ως προς την ενημέρωση του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Σπυράκη, προς την ΕΣΕ, αυτήν θεωρείστε την ως ιδική μου, δοθέντος ότι ο τότε δήμαρχος  ήταν συνεταίρος μου σε εκδοτική προσπάθεια, και μετά την «ανακάλυψη του Σπηλαίου Βούβας, εντυπωσιασθείς, ωθήθηκε από μένα να πράξει τα δέοντα…

Αλλά ο Ιωάννου εντούτοις αναφέρεται, στο περιοδικό της ΕΣΕ, περί Βούβας. γράφοντας τη Βιβλιογραφία  σημειώνει τα εξής: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Α.Βραχιολίδης, εξερεύνησις κάτω από την Ακρόπολι Καλαί. 2 σπήλαια του Διδυμοτείχου. Εφημερίς ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, 25 Απριλίου 1962. Είναι η μοναδική Βιβλιογραφία για την περίπτωση των σπηλαίων του Διδυμοτείχου.

Ποια είναι αυτά τα δύο σπήλαια; Το ένα του Καλαί, επί του οποίου… πίπτει αποκλειστικά η προσοχή του και το άλλο της Βούβας, της οποίας περιέργως αγνοείται και η παραμικρή αναφορά! Και φυσικά όχι του Πολυφήμου Κύκλωπα , που ο Βραχιολίδης δεν ασχολήθηκε ποτέ. Γιατί η σιωπή περί του σπηλαίου Βούβας;
Γιατί ακόμη, η ΕΣΕ, που βασανίζεται με τις δικές της εύλογες απορίες δεν θέλησε μέχρι σήμερα να συνεχίσει την προσπάθεια Ιωάννου, έστω και μόνο ως προς τον Καλαί, αφού ως γνωστόν η εξερεύνηση του σπηλαίου υπήρξε σύντομη και ημιτελής;

Το αν κανείς δεν γνωρίζει ή έχει ακουστά για το σπήλαιο Βούβας, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά και στον δημοσιογράφο που δεν έδειξε περαιτέρω ενδιαφέρον, και στην ΕΣΕ και στον Ιωάννου, που ζώντας ακόμη δεν ηθέλησε να το αναμοχλεύσει, να συνεχίσει αυτό που άρχισε.
Σφραγίστηκε η Βούβα, « διότι δεν είναι εκμεταλλεύσιμο το σπήλαιο». Αυτή είναι η επίσημη θέση σήμερα του Δήμου Διδυμοτείχου. Είναι αυτή η αιτία ή κάτι άλλο κρύβεται… ώστε να το αποσιωπήσει «προκλητικά» και ο αείμνηστος Ιωάννου; Τώρα αν σπηλαιολογικά το «σφραγίστηκε» είναι όρος αδόκιμος ποσώς ενδιαφέρει τον δημοσιογράφο ούτε και για ποιους γραφειοκρατικούς λόγους «παραχώνεται κάτι». Το θέμα είναι ότι είναι «άνευ αξίας…΄Αλλωστε , για να μη φιλολογούμε έχετε τη δυνατότητα να μάθετε τους λόγους για τους οποίους «σφραγίστηκε, παραχώθηκε κ.λ.π.» το σπήλαιο.
Πάντως  διαπιστώνεται ότι η ΕΣΕ έχει κάποια άγνοια. Οι απορίες της εν τούτοις μπορούν να απαντηθούν με νεότερη επισταμένη έρευνα… Εξάλλου θα αποζημιωθούν, αφού θα ανακαλύψουν πολλά…
Το εγγυόμαι….
Α, ναι εκτός του σπηλαίου Βούβας , «ανακάλυψα» και τάφους (στη θέση Πέτρα-παλαιά σφαγεία) με θαυμάσια ψηφιδωτά τα οποία και παράχωσα… Για να έρθει σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη να τα αναδείξει…

Απ.Βραχιολίδης»

Χαρακτηριστικό(άνω) κείμενο από ειδική  έκδοση για τα σπήλαια της Ελλάδας (1965) από την γνωστή εταιρία πετρελαιϊκών Β.Ρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία γίνεται μνεία ότι υπάρχουν σπήλαια στο Διδυμότειχο... και μάλιστα μοναδικά σε όλη την Ευρώπη! Φυσικά πίσω από το κείμενο αυτό υπάρχει η Σπηλαιολογική Εταιρία!
Και ερωτάται: Αφού τα επιστημονικά μέλη της έχουν καταλήξει σε τέτοια συγκλονιστικά  στοιχεία-συμπεράσματα γιατί σιωπούν επί μισόν αιώνα; Βρίσκονται μπροστά σε μια φλέβα αρχαιολογικού θησαυρού και κάνουν το κορόϊδο; Ποιες δυνάμεις τους εμποδίζουν να κάνουν ως επιστήμονες το καθήκον τους; Ποιος και γιατί θέλει το Διδυμότειχο εν τάφω αιωνίως; Θα το μάθουμε... Και πάντως καλούμε και παρακαλούμε όσους ξέρουν κάτι να μας ενημερώσουν... Τέρμα πια τα παραμύθια! Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα!

Ιδιαίτερα παρακαλούμε, εφ΄όσον υπάρχουν στη ζωή και μακάρι,(πέρασε άλλωστε μισός αιώνας) τους πρώτους που μαζί με τον Βραχιολίδη εισέβαλαν στο σπήλαιο της Βούβας. Και είναι: Τάκης Μιχαλόπουλος, τότε ανταποκριτής της μεγάλης  εφημερίδας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Καζακίδης, έμπορος, Στέφανος Τασμαλής, κτηνίατρος, Χαρ. Δερμιτζόγλου, Διευθυντής ΤΕΒΕ, Απόστολος Ιωαννίδης και Γ.Σπυράκης, δήμαρχος που έκανε μάλιστα , τότε, ενθουσιώδεις δηλώσεις για τη μεγάλη ανακάλυψη στο Κουφόβουνο...που έμελλε όμως να... καπελωθεί με καραντίνα που διαρκεί 50 χρόνια τώρα!! 



Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Η πρώτη ιστορικά μεταπολεμική εφημερίδα του Διδυμοτείχου. Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ. Ιδρυτές : Γ. Σπυράκης , δήμαρχος Διδυμοτείχου και Απ.Βραχιολίδης δημοσιογράφος.
Έγραφε στην πρωμετωπίδα: ΠΑΝΑΘΡΑΚΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΔΙΑΔΥΜΟΤΕΙΧΩ!

Εδώ είναι το 3ο τεύχος- Ιούλιος 1962- και έχει ως κύριο θέμα τους τρωγλοδύτες που αποτελούσαν τότε τη μεγάλη πληγή του Διδυμοτείχου. Αλλά οι τρώγλες πελασγικής καταγωγής αποτελεί τεραστίου αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος  θέμα , που όμως κανείς έως τώρα δεν το άγγιξε! Τέτοια χάλια!
 Η εφημερίδα ήταν εξαιρετικά μοντέρνα για την εποχή της και μάλιστα η πρώτη σε σχήμα τάμπλοϊτ,(το σχήμα των σημερινών εφημερίδων)  δηλαδή προηγήθηκε κατά 20 χρόνια πριν υιοθετηθεί και στην Ελλάδα το σημερινό σχήμα των εφημερίδων! Η Εφημερίδα δεν κρατήθηκε για πολύ στη  ζωή λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά μετά μία 7/ετία ξανάκανε την εμφάνισή της το 1969 με τον ίδιο τίτλο (μοναδικός στην Ελλάδα με γοτθική γραφή) , αλλά με έδρα τον Χολαργό Αθηνών, όπου και συνεχίζει αδιαλείπτως την ένδοξη πορεία της έως σήμερα(2012) , 43 δηλαδή ολόκληρα χρόνια! Αφερίμ . Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ εκδίδεται επίσης και στον Αγ.Παντελεήμονα Αθηνών και στον Κάλαμο Αττικής.

Εδώ το 1ο τεύχος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ.. Αγωνία στον ΄Εβρο, τότε αλλά και σήμερα! Πως γυρίζουν οι καιροί!...
Ο σημερινός ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ στο Χολαργό και σε άλλα σημεία της Αττικής. Πάντα καινοτόμος και πρωτοπόρος, συνεχίζει υπό την διεύθυνση του Μάκη Βραχιολίδη, πρωτότοκου υιού, του ιδρυτού της εφημερίδας, που συνάμα είναι κι  από τις παλαιότερες των Αθηνών , μετά την ΕΣΤΙΑ, ΒΗΜΑ,ΝΕΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ(43 χρονια είναι αυτά... )
Ιστοσελίδα που μπορεί να βρείτε τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Αθηνών είναι www.indobserver.blogspot.com , όπου θα απολαύσετε και σπάνια αποκλειστική τρέχουσα καθημερινή ενημέρωση.
Χαρακτηριστικό:΄Εμβλημα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Αθηνών, είναι η κεφαλή του Περικλή, Ενώ  έμβλημα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Διδυμοτείχου ήταν ο Ορφέας!.....
Του Χολαργού,  Του Αγ. Παντελεήμονα  Του Καλάμου κ.λ.π    με παρόμοια εμβλήματα!- ΣΗΜΑΤΑ!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++







ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΊΧΟΥ.
Τρεις Δημοτιανές ομορφούλες.. Κοιτάξτε κομψότητα ..στα 1928... Η μία η Σουλτάνα,-που η κόρη της ζει σήμερα στην Ορεστιάδα...  μάλλον η εξ αριστερών. Η άλλη, εκ δεξιών, η Ελένη Αγγελίδου,-Κεχαγιά, γνωστή μοδίστρα και η μεσαία αγνώστων στοιχείων, μια και ο άνθρωπος που μας ενεχείρησε τη φωτό, τέκνον μιας εκ των τριών δεν έχει λοιπά στοιχεία διότι η μήτηρ του απεδήμησε...


Άλλη μια πανοραμική άποψη του Διδυμοτείχου τότε μεταξύ 1925-35 Δεσποζει το τζαμι βαγιαζιτ!

+++++++++++++++++++++++++++++++






Χριστιανικά Μνημεία ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


 ..Όπως τα ...μνημονεύει η προσωποπαγής του Επισκόπου ιστοσελίδα της  Μητρόπολης Διδυμοτείχου... :
1. Εν Διδυμοτείχω· α) Το βυζαντινού ρυθμού παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης. β) Τοίχος παλαιάς Βυζαντινής Εκκλησίας με ίχνη τοιχογραφιών παραπλεύρως του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου. γ) Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Παλαιοκαστρίτου, όπου εστέφθη αυτοκράτωρ ο Ιωάννης Καντακουζηνός και ο οποίος ανακαινισθείς κατέχεται υπό των Αρμενίων. δ) Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου, ε) ο Ιερός Ναός Σωτήρος Χριστού, στ) ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου.

2. Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων (17οσ  αι.).
3. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Παλιουρίου (17ος  αι.).
4. Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου (1728).
5. Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Θεραπειού (1895).
6. Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Λαβάρων (1834).
7. Ιερός Ναός Παμμ. Ταξιαρχών Κορύμβου (19ος αι.).
8. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Παταγής (19ος αι.).
9. Εν Σουφλίω˙ α) Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Σουφλίου (μέσα 19ου  αι.), β) Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Σουφλίου (19ου  αι.).
 Εικόνες περίπυστοι:
 Εν Διδυμοτείχω: Σωτήρος Χριστού και Παναγίας Δημοτυχητήσης. 
 Εν Ιερά Μονή Δαδιάς Σουφλίου: Παναγίας της Δαδιάς.΅






Στο άκρο του παλαιού μεγάλου μουσουλμανικού νεκροταφείου, βρίσκεται η εντυπωσιακή Πυροστιά, ή Τρίποδας.  Η Πυροστιά ως κτίσμα είναι ένα τυπικό ταφικό μνημείο ανοικτού τύπου. Βρίσκεται πίσω από το Δημαρχείο του Διδυμοτείχου και ονομάζεται πυροστιά από το σχήμα του και είναι πετρόχτιστο.
Απαρτίζεται από ένα βάθρο με ημιυπόγειο καμαροσκέπαστο θάλαμο και την ανωδομή, ενώ τέσσερις κτιστοί πεσσοί συνδέονται με λιθόκτιστα τόξα και με χονδρούς ξύλινους ελκυστήρες, ώστε να φέρουν ένα σχεδόν ημισφαιρικό, πλινθόκτιστο θόλο, ο οποίος σήμερα έχει καταπέσει ενώ το βάθρο της κατασκευής, ανοίγει στο μέσο του σε καμαροσκέπαστο υπόγειο θάλαμο.
Πρόκειται για ένα μαυσωλείο ανοικτού τύπου, που με τη βοήθεια του Salname (Επετηρίδα της αυτοκρατορικής διοίκησης της Αδριανούπολης) μπορεί να αποδοθεί ότι έφερε τα οστά του νεκρού, Ορούτς Πασά, μπεηλέρμπεη της Ανατολίας, γόνου μίας από τις φημισμένες οικο­γένειες της αυτοκρατορίας, στρατηγό του Οθωμανικού στρατού και ιδρυτή τωνΛουτρών των Ψιθύρων (χρονολογούνται από το 1398, έχουν διαστάσεις 25Χ13 μέτρα με θόλο στην μέση και φεγγίτη και  περιλαμβάνουν αποδυτήρια και αίθουσα λουτρών. Ονομάζονται λουτρά των Ψιθύρων λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ακουστικής τους, ενώ είναι τα αρχαιότερα σωζόμενα Οθωμανικά λουτρά στην Ευρώπη), ενώ η σαρκοφάγος στο υπερυψωμένο δάπεδο, αποτελούσε κενοτάφιο.
Κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το 1989 βρέθηκε στην κρύπτη διαλυμένος σκελετός άνδρα, χωρισμένος στα δύο. Πιθανώς επρόκειτο για τον πάτρωνα του μαυσωλείου, θαμμένο με απλό τρόπο, υπόγεια, ώστε να μην τον αντικρίζει ο ήλιος, όπως το επέβαλλε η θρησκεία του.
Σε ό,τι αφορά τη χρονολόγηση του κτίσματος, τοποθετείται στις αρχές του 15ου αιώνα.

Πλωτινόπολη

Πλωτινόπολη


Η Πλωτινόπολη είναι μία ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος έδωσε το όνομα της γυναίκας του Πλωτίνης και  βρισκόταν κοντά στη σημερινή πόλη του Διδυμότειχου, σε έναν λόφο που σήμερα ονομάζεται Αγία Πέτρα.
Πριν από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο διαπιστώθηκε ότι ο λόφος αυτός με τη στρατηγική θέση παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πέτρα από τη ΙΘ΄ ΕΠΚΑ το καλοκαίρι του 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το φθιμόπωρο του 1996 ξανάρχισαν οι ανασκαφές στην Πλωτινόπολη.
Η ανασκαφική έρευνα πραγματοποιείται στο μέσον περίπου της ανατολικής ομαλής πλαγιάς του λόφου, απέναντι ακριβώς από τον ποταμό Έβρο, στην περιοχή όπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανασκάφηκε κτήριο με ψηφιδωτά δάπεδα. Ανασκάφηκαν λείψανα κτηρίων, τα οποία μαζί με το κτήριο με τα ψηφιδωτά φαίνεται να ανήκουν σε ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα. Ο χώρος βρισκόταν σε χρήση από τον 2ο μέχρι το τέλος του 6ου αι. μ.Χ. Επίσης αποκαλύφθηκε δάπεδο κτηρίου ρωμαϊκών χρόνων και αγωγός. Βόρεια του κτηρίου αποκαλύφθηκε υπόκαυστο, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική υπόθεση ότι πρόκειται για λουτρό. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, εύρημα είναι ένα πηγάδι με εσωτερική διάμετρο 2,20 μ., κατασκευασμένο με λαξευτούς γωνιόλιθους σύμφωνα με το ισοδομικό σύστημα. Το πηγάδι έχει ανασκαφεί σε βάθος 11,20 μ. Δεν έχει, ωστόσο, εντοπιστεί ο πυθμένας του. Στο βόρειο τμήμα του πηγαδιού και σε βάθος 2.50 μ. από το σωζόμενο χείλος υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε καμαρόσκέπαστο θάλαμο. Το παραπάνω συγκρότημα (το πηγάδι και ο θάλαμος) έχει σχέση με την υδροδότηση της πόλης και θα πρέπει να είναι σύγχρονο με την ίδρυσή της (2ος αι. μ.Χ.). Τέλος εντοπίστηκε αδιατάρακτο προϊστορικό στρώμα. Αποκαλύφθηκαν 35 πασσαλότρυπρες από πασσαλόπηκτο κτήριο. Το στρώμα αυτό χρονολογείται στη νεότερη νεολιθική περίοδο. Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ.
Κατά το τελευταίο έτος (2006) ανασκάφθηκε η περιοχή βόρεια της εισόδου του θαλάμου του πηγαδιού. Αποκαλύφθηκαν τρεις (3) αγωγοί αποχέτευσης, ο ένας ρωμαΪκών χρόνων και οι δύο παλαιοχριστιανικών. Αποκαλύφθηκε επίσης και τμήμα ψηφιδωτού ρωμαϊκών χρόνων. Στην περιοχή της ΝΑ γωνίας της τομής, όπου δεν εντοπίστηκαν κτήρια και η ανασκαφή “προχώρησε” σε βάθος, βρέθηκε αττική εισηγμένη κεραμική (μελαμβαφής και κεραμική με διακόσμηση “Δυτικής κλιτύος”) του 4ου αι. π.Χ. μαζί με ντόπια χειροποίητη “θρακική” κεραμική.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής αποτελεί η Χρυσή Προτομή.  Κατά το έτος 1965 στρατιώτες, οι οποίοι έσκαβαν χαρακώματα, βρήκαν τυχαία χρυσή προτομή γενειοφόρου άνδρα με κοσμημένο θώρακα. Το μέγεθος της προτομής είναι κατά τι μικρότερο του κανονικού, συνολικού ύψους 26cm. Φέρει τριγωνική οπή και παραμόρφωση στην αριστερή παρειά του προσώπου, η οποία προήλθε από κτύπημα σκαπάνης. Πρόκειται για ένα έργο σφυρήλατο, από χρυσό, και βάρους περίπου 1kg. Η προτομή αυτή απεικονίζει τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο (191-221 μ.Χ.).  Η προτομή αυτή σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Η προτομή χρονολογείται στη Ρωμαϊκή περίοδο (τέλη 2ου αι. μ.Χ. – αρχές 3ου αι. μ.Χ.).
Το 2009 ήρθε στο φως από τις ανασκαφές στο αρχαιολογικό χώρο ρωμαϊκό ψηφιδωτό με μυθολογικές παραστάσεις με τον Απόλλωνα, τη Μούσα, ερωτίδεις πάνω σε δελφίνια αλλά και εικόνες πτηνών. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και το 2011 με την υποστήριξη του Δήμου Διδυμότειχου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.  Το ψηφιδωτό χρονολογείται από β’ μισό του 2ου και στις αρχές του 3ου μ.Χ.



αγνώστου προέλευσης ο φωτογράφος. Την βρήκαμε όμως στο ΘΡΑΚΗ ΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ 


φωτογραφία

Διδυμότειχο! Διαγώνιο κτίσμα ... όπου αντίκρυ του ήταν καμμια δεκαριά μέτρα ήταν το δικό μου σπίτι...Ολα στην κεντρική ερτηρία της πόλης!

φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου