ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΟΤΑΝ ΠΑ ΠΑΙΔΙΑ ...ΠΑΙΖΕΙΝ....ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!


ΤΖΙΦΟΣ ΤΟ ΟΔΗΠΟΡΙΚΟ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΣ...ΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΣ...ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΙ ΚΑΙ ΈΦΥΓΕ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ!

Αόριστες υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους πήρε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ

Για ακόμη μια φορά η ατμόσφαιρα στις επαφές ήταν φιλική αλλά η έκβαση των συζητήσεων δεν θα έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ....


Ο στόχος της κυβέρνησης που ήταν να πάρει μια συγκεκριμένη ημερομηνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν επετεύχθη και το αποτέλεσμα ήταν γενικόλογες εκφράσεις χωρίς λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από πλευράς των θεσμών για σημαντικά θέματα που μας αφορούν. 

Ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε την ανάγκη να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι διαφωνίες των θεσμών και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος, προκειμένου να δοθεί έτσι μήνυμα στις αγορές πως η Ευρώπη είναι ικανή να λύνει τα προβλήματα της.

Παράλληλα επισημάνθηκε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση έτσι ώστε να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα, υπενθυμίζοντας πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Σε αντίστοιχο κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. 

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αποστολή στην Ελλάδα Γερμανών τεχνοκρατών στα θέματα μετεγκατάστασης και ασύλου προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις εξελίξεις στον τομέα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τονίζοντας πως είναι ανάγκη να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα σε σχέση με το θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας στη  σύντομη συνάντησή του και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, της έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.



Όλοι οι συνομιλητές έδειξαν την κατανόησή τους για τα ελληνικά αυτά ζητήματα χωρίς όμως να διαφαίνεται πως θα πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο ζήτημα της παράνομης κατοχής εδαφών της μαρτυρικής Κύπρου. 

Δηλώσεις Μέρκελ


Η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ερωτηθείσα για τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε: «Τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία: Προσφυγικό, ελληνικό πρόγραμμα και Κυπριακό»
 
Όσον αφορά στο προσφυγικό, η κα. Μέρκελ ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). 

Δεύτερον, όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, «επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος». 

Δηλώσεις Ολάντ

Την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε από πλευράς του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.



Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις δηλώσεις των δυο ηγετών πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη ώστε να επιτύχει κάτι ουσιαστικό σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τη χώρα όπως το ζήτημα του χρέους, το προσφυγικό αλλά και το Κυπριακό. 

Η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών δεν έχει κάποια ουσιαστική βάση αφού από τις συγκεκριμένες συνομιλίες  τίποτα συγκεκριμένο εκτός από νουθεσίες και ευχολόγια δεν πήραμε. 

Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αμέσως  μετά των τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ε.Ε 

Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα 

«Σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας αφορούσε στο Brexit και στο Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

Η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος των συνομιλιών δεν έχει κάποια ουσιαστική βάση αφού από τις συγκεκριμένες συνομιλίες  τίποτα συγκεκριμένο εκτός από νουθεσίες και ευχολόγια δεν πήραμεΌπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό στήριξε η πλειονότητα των κρατών-μελών.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην υποδοχή των μεταναστευτικών ροών.

«Θα πρέπει οι συμφωνίες που έχουμε κάνει να τηρούνται από όλους» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε απαράδεκτο να υπάρχει η δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα νησιά και σήμερα να βρίσκονται εκεί μόλις 32.

Η Ελλάδα, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχουμε πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία αλλά αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις.

«Η χώρα μας πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να γίνει πόλος επενδύσεων, αρχής επενδύσεων από το 2017» τόνισε.

«Όλοι μας περιμένουμε εδώ και χρόνια αυτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις επενδύσεις αλλά μάλλον έχουν χαθεί στον κυκεώνα των μνημονίων» υπογράμμισε. ( ( πηγη:http://www.zougla.gr/politiki/article/nou8esies-ke-efxologia.

Το κλίμα στις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ θύμισε έντονα το 2012 όταν ανάλογες υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν είχε πάρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς 

Το κλίμα θύμισε έντονα το 2012 όταν ανάλογες υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα είχε πάρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου