ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο φακελάκιας γιατρός του Ευαγγελισμού... αντί τιμωρίας ξαναπήγε στη θέση του! Απορούμε πως σ΄αυτά τα χρόνια της κρίσης ο λαός ...εφησυχάζει παρά τα δεινά του... Μα τα λαμόγια σαν τον γιατρό αυτόν...ζουν και βασιλεύουν... Σχεδόν Όλη η Ελλάς είναι βουτηγμένη στις λαμογιές. Γι αυτό και δεν κουνιέται φύλλο!

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΕΙΧΕ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...

Στη συνταξιοδότηση του προέδρου του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Υγείας, του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, που δεν επέτρεπε...
στο όργανο να συνεδριάζει και να συζητά τις πειθαρχικές υποθέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, επιχειρεί να αποδώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την σκανδαλώδη «αυτοδίκαιη επάνοδο» του επίορκου καρδιοχειρουργού στον «Ευαγγελισμό», που αποκάλυψε το protothema.gr.


Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, μία ημέρα μετά το δημοσίευμα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είχε μεριμνήσει για την επάνοδο των επίορκων του Δημοσίου. Με διάταξή του τον περασμένο Ιούλιο είχε θέσει την 15-9-2015 ως καταληκτική ημερομηνία για την επάνοδο όλων των υπαλλήλων που τέθηκαν στο καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων!

Ο διευθυντής του Καρδιοθωρακοχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου που, τον Ιούλιο του 2014, αρνούνταν να χειρουργήσει ασθενή, εάν δεν έπαιρνε «φακελάκι», δρομολογώντας τελικά μοιραία εξέλιξη για τον καρδιοπαθή, επέστρεψε στη θέση του την περασμένη Τρίτη με απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Σπύρος Κοκκινάκης.

Η πόρτα του τμήματος και του νοσοκομείου «άνοιξε» διάπλατα για να «υποδεχθεί» τον επίορκο γιατρό χάρη στο νόμο 4325/2015 του πρώην αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κατρούγκαλου. Οι διατάξεις του νόμου αυτού ουσιαστικά «στρώνουν» τον δρόμο για όλους τους επίορκους ώστε να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς αποσυνδέουν την επαναφορά στο νοσοκομείο από την πειθαρχική και ποινική έκβαση της υπόθεσης. Πρόκειται για ένα νόμο που «εμπλουτίστηκε» με τόσες εγκυκλίους και νομοθετικές διατάξεις μετά την ισχύ του που χαρακτηρίζεται πλέον από νομικούς των νοσοκομείων ως ένα υπόδειγμα…νομοθετικής ασάφειας.

Μάλιστα, η τελευταία διάταξη που αφορά στον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου προστέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο νόμο 4332/2015 (ΦΕΚ 76/9-7-2015) και, σύμφωνα με αυτήν, επιστρέφουν όλοι οι υπόλογοι πειθαρχικά εργαζόμενοι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στις θέσεις, εάν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχει γνωμοδοτήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, μετά την αποκάλυψη του protothema.gr, ο καρδιοχειρουργός Α.Τ. βρισκόταν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς είχε παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ με το ερώτημα της απόλυσης. Κατηγορούνταν για τα πειθαρχικά παραπτώματα της «απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του» και της «αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας».

Ο γιατρός παρέμεινε σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας μέχρι την έκδοση του νόμου Κατρούγκαλου, o οποίος ουσιαστικά επέτρεψε την αυτοδίκαιη επανόδό του στα καθήκοντά του.




Το υπουργείο Υγείας έθεσε και πάλι το ερώτημα στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, όπου εκκρεμεί η πειθαρχική υπόθεση του ιατρού, για τη λήψη του διοικητικού μέτρου της δυνητικής αργίας σε βάρος του και ταυτόχρονα τέθηκε σε καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ο χρηματισμός και το φακελάκι των ιατρών δεν συνεπάγονται αυτοδίκαιη αργία.

Εκτός από το νόμο Κατρούγκαλου, ο συγκεκριμένος γιατρός, όπως και δεκάδες άλλοι επίορκοι γιατροί, είχαν και τη σημαντική «συνδρομή» του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, ώστε να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Η συνταξιοδότηση του δικαστή, που ήταν πρόεδρός του, «πάγωσε» τη λειτουργία του οργάνου και φυσικά όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις, για τις οποίες έπρεπε να αποφανθεί.

«Έως σήμερα επί του ερωτήματός μας στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ περί της θέσης του ιατρού σε δυνητική αργία δεν εκδόθηκε γνωμοδότηση» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, και επικαλείται επίσης το άρθρο 3 παρ.4 του Ν. 4325/2015 (άρθρο 104 παρ. 2 εδ. β΄ του Ν.3528/2007, όπως ισχύει) σύμφωνα με το οποίο «η αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται αυτοδικαίως αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει για την θέση σε αργία εντός της ανωτέρω προθεσμίας», δηλαδή μέσα σε 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 16 του Ν.4332/2015 (ΦΕΚ 76/9-7-2015) Τ. Α΄ που προστέθηκε στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 4325/2015 «η σχετική προθεσμία για την γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου παρατείνεται μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του και πάντως όχι  μετά την 15η Σεπτεμβρίου 2015. Η ισχύς της διάταξης αυτής ανατρέχει στην ημερομηνία θέσης σε ισχύ του Ν. 4325/2015».

«Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο ενημέρωσε την υπηρεσία μας ότι δεν συνεδριάζει διότι από 1-7-2015 ο Πρόεδρος απώλεσε την ιδιότητα με την οποία ορίσθηκε στο Συμβούλιο και αναμένεται ορισμός Αντιπροέδρου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αναφέρει το υπουργείο και παραπέμπει την συζήτηση της υπόθεσης του καρδιοχειρουργού για το... μέλλον.

«Η απόφαση ορισμού των μελών του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών Ε.Σ.Υ., πρόκειται να τροποποιηθεί όταν υποδειχθεί ο νέος Πρόεδρος από την Κεντρική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Εν συνεχεία, και μετά την νόμιμη συγκρότησή του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το εν λόγω Πειθαρχικό Συμβούλιο θα δύναται να προβεί στην εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων των Ιατρών Ε.Σ.Υ» αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα και χωρίς καμία προθεσμία.

Το υπουργείο καταλήγει ότι η πειθαρχική υπόθεση του ιατρού εκκρεμεί προς εκδίκαση στο ανωτέρω Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφασή του είτε θα τον απαλλάξει είτε θα του επιβάλλει πειθαρχική ποινή. Αντιθέτως, η θέση του ιατρού σε δυνητική αργία αποτελεί διοικητικό μέτρο, για το οποίο το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει.

Αντίδραση από την ΟΕΝΓΕ

Δεν ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου σε περιπτώσεις χρηματισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Η πλήρης δήλωση του Δημήτρη Βαρνάβα έχει ως εξής:

«Η ΟΕΝΓΕ έχει λάβει κατ' επανάληψη σαφή θέση στο ζήτημα της  διαφθοράς στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας το χρηματισμό ως κοινωνικό έγκλημα.

Ως εκ τούτου, μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Κοκκινάκη να άρει την αυτοδίκαιη αργία που είχε επιβληθεί σε  γιατρούς οι οποίοι συνελήφθηκαν να χρηματίζονται,  επικαλούμενος διατάξεις πρόσφατου νόμου, οι οποίες προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χρηματισμού.

Καλούμε την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα.

Καλούμε επίσης την ηγεσία της δικαιοσύνης να πάψει την παρελκυστική τακτική στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε επιτέλους να ελεγχθούν οι εκατοντάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου