ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Εντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές, όχι συνθηκολόγηση άνευ όρων»

«Εντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές, όχι συνθηκολόγηση άνευ όρων»
Ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 στη Βουλή η συζήτηση κορυφής ενόψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε το βασικό δίλημμα απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ρωτώντας ευθέως αν θα στηρίξουν την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους δανειστές σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
«Καλώ την αντιπολίτευση να πει ξεκάθαρες κουβέντες, να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία πέντε χρόνια να μας πουν πια μεταρρύθμιση έκαναν για το καλό της χώρας και ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί ξέχασε την μνημονιακή υποχρέωση για τις άδειες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τον έλεγχο για τη φοροδιαφυγή.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε πως η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους θα αλλάξει τη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «πρωτοφανή κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα», η μοναδική χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της «αν και κάποιοι φρόντισαν να δημιουργηθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση γνωρίζοντας ότι στη χώρα επέρχεται αλλαγή».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, αλλά και πως λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε πολύ σκληρές εκφράσεις κατά της αντιπολίτευσης επιλέγοντας.. σκληρό ροκ και ταυτόχρονα καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Κάλεσε προσωπικά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Θεοδωράκη να του πουν εάν είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Όπως εξήγησε η νέα κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές και όχι μία άνευ όρων συνθηκολόγηση.
Θα στηρίξετε την πολιτική; Ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών των Μνημονίων; Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα χωρίς μισόλογα. Να αποφασίσετε και για κάτι άλλο. Αν έχουμε ήδη ψηφίσει Μνημόνια ή οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο. Οι αντιφάσεις σας είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σας σύγχυσης. Λειτουργούσατε πέντε χρόνια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτελώντας εντολές και εκτελώντας τη χώρα. Την απάντηση στις αντιφάσεις δεν θα τις περιμένουμε από την αντιπολίτευση. Την απάντηση τη δίνει η ίδια η ζωή.
Για τη λίστα μέτρων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αντί για περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θα αντιπροτείνουν ένα πρόγραμμα χωρίς υφεσιακά μέτρα, ώστε να μην πληρώνουν πάντα το βάρος, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.
Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δήλωσε πως είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά είναι αδύνατη η πληρωμή του χρέους. Προανήγγειλε πως μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει αυτή η συζήτηση για το χρέος.
Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν φερέφωνα. Κάλεσε την αντιπολίτευση να αποφασίσει: "Υπογράψαμε μνημόνιο όπως λέτε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ή πάμε για τα βράχια όπως λέτε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο", σημειώνοντας πως και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν.
«Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».
Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή.
«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε.
«Μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».
«Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πει λέξεις όπως αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία -αλλά και Siemens, πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο», ανέφερε και ζήτησε από τους πολίτες και το λαό, τις κοινωνικές τάξεις-θύματα του Μνημονίου να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στην εθνική αυτή προσπάθεια». είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου