ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΝΑΤΑ ΤΑ ΠΙΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ...ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΛΟΥΦΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΑΜΑΡΑ...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΟΚΑΝΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ...
Και δεν είναι οι μονοι που οδηγησαν τη χωρα στο σημερινο χαλι...
Χορό εκατομμυρίων που «ξεπλένονται» σε λογαριασμούς-"φαντάσματα" στην Ελλάδα, πριν καταλήξουν σε φορολογικούς παραδείσους ή ακόμα και στην Αλβανία, ...
έχουν στήσει κυκλώματα, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έρευνες του ΣΔΟΕ.

Στην διάθεση των οικονομικών εισαγγελέων και του ΣΔΟΕ έχουν περιέλθει περισσότερα από 60 CD με τα αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, ύψους άνω των 100.000 ευρώ η κάθε μία. Ήδη όμως, οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ έχουν  επιλέξει συνολικά 91 υποθέσεις «ειδικού ενδιαφέροντος» επειδή, μετά από μια πρώτη έρευνα, τα θεωρούν ως εν δυνάμει «σκάνδαλα», στα οποία εμπλέκονται και εταιρίες κολοσσοί.

Πηγές των διωκτικών αρχών αποκαλύπτουν στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ότι στην «τσιμπίδα» των ελέγχων που ξεκίνησαν το 2012 για τα τραπεζικά εμβάσματα ύψους δισεκατομμυρίων που έφευγαν προς το εξωτερικό έχουν πιαστεί τραπεζικοί υπάλληλοι αλλά και κυκλώματα του τζόγου. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και τα πρώτα ευρήματα είναι συγκλονιστικά. Έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι έλεγχοι βρίσκονται ακόμα στην αρχή και, αν υπάρξει η πολιτική βούληση, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αποκαλύψεις για τους δρόμους που ακολουθεί το «βρώμικο χρήμα» στη χώρα μας.

Μεγιστάνες... άνεργοι του ΟΑΕΔ!

Από τις 91 περιπτώσεις που ελέγχονται,  38 περιπτώσεις αφορούν εμβάσματα άνω των 5 εκατ. ευρώ ενώ άλλες 15 περιπτώσεις αφορούν σε ποσά πάνω από 1 εκατ. που εστάλησαν στο εξωτερικό από ανθρώπους που δήλωναν μηδενικά εισοδήματα.

Μάλιστα σε 18 περιπτώσεις τα εμβάσματα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, σαν εντολείς εμφανίζονται άτομα που ήταν στις λίστες ΟΑΕΔ!

Τι αποκαλύπτουν οι έλεγχοι

«Σοκ» προκάλεσε  όμως στις ελεγκτικές αρχές μία σπάνια υπόθεση που δείχνει πώς έχουν στηθεί τα «πλυντήρια μαύρου χρήματος».

Από τη λίστα με τα εμβάσματα, εντοπίστηκε ότι ένας άνεργος αλβανικής καταγωγής  με τα αρχικά Ν.Ρ. είχε στείλει έμβασμα 1,4 εκατ. ευρώ  στα Τίρανα. Όταν κλήθηκε από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσει το ποσό, προσκόμισε ένα ολόκληρο «τσουβάλι» με κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών για να αποδείξει ότι προήλθαν από στοιχηματισμό.

Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα δελτία διαπιστώθηκε πώς είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα, σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας! Θα ήταν φυσικά αδύνατον να υπάρχει άνθρωπος που θα έπαιζε στοιχήματα σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορα μέλη της χώρας και μάλιστα ότι όλα αυτά τελικώς θα κέρδιζαν! Και αν ήθελε κάποιος να καλύψει το «πόθεν έσχες» συλλέγοντας κερδισμένα δελτία που έπαιξαν άλλοι, λένε έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ, δεν θα μπορούσε να βρει παρά ελάχιστα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» που θα μπορούσαν να τον προμηθεύσουν με τέτοια στοιχεία.


Στην πράξη οι έρευνες στρέφονται πλέον στην αλβανική μαφία και σε κυκλώματα που δουν στον χώρο του τζόγου, σε καζίνο αλλά και σε πράκτορες του ΟΠΑΠ που, όπως όλα δείχνουν, πρόθυμα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον άνεργο Αλβανό, όταν τις χρειάστηκε. Οι ελεγκτές πιθανολογούν ότι ίσως βρήκε κάποια «κατάλληλα» πρόσωπα που κρατούν  «στοκ» από βεβαιώσεις κερδισμένων δελτίων, τα οποία όμως δεν θα έπρεπε να ήταν παιγμένα όλα την ίδια ημέρα, αφού δεν θα έπειθαν κανέναν σε ενδεχόμενο έλεγχο.


«Παρατραπεζικό»

Η έρευνα του ΣΔΟΕ αποτελεί προέκταση των ελέγχων που ξεκίνησαν το 2013 για τη λίστα με τα 54.000 πρόσωπα που είχαν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό. Πέραν από τις εξηγήσεις που σωρηδόν καλούνται να δώσουν και τα πρόστιμα που καταβάλουν όσοι πιάστηκαν να βγάζουν εκατομμύρια στο εξωτερικό, ενώ δήλωναν εισοδήματα «πείνας» στην εφορία, οι εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ κράτησαν για περαιτέρω έρευνα και ελέγχους τις 91 υποθέσεις, επειδή θέλουν να φτάσουν στα μεγάλα «ψάρια». Οι περίεργοι μηχανισμούς που βρήκαν ότι έχουν στήσει επιτήδειοι παραπέμπουν ευθέως σε παρατραπεζικά κυκλώματα, που ενεργούν με σκοπό να «σβήσουν» τα ίχνη.

Πολλοί που ελέγχονται επειδή διακινούσαν μεγάλα κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδος, εμφανίζονται σαν … άποροι.  Άνθρωποι οι οποίοι μόλις και μετά βίας έβγαζαν τα προς το ζην, φαίνεται να έστελναν μέσα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Αλλά όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων τα λεφτά αυτά δεν ήταν δικά τους, ενώ κάποιοι δεν γνώριζαν τις συναλλαγές αυτές!

 Για παράδειγμα, ξεχωρίζει η υπόθεση με τα εμβάσματα ενός ανυποψίαστου υπερήλικα (με τα αρχικά Χ.Β.)  που υποτίθεται πως έστειλε στο εξωτερικό 5 εκατομμύρια από τον λογαριασμό του. Η έρευνα του ΣΔΟΕ  αποκάλυψε πως ο πραγματικός εντολέας ήταν μια ελληνική εταιρεία ειδών υγιεινής , που έχει δοσοληψίες με το εξωτερικό.  Στις ερωτήσεις των ελεγκτών του ΣΔΟΕ δόθηκε η απάντηση ότι «πρόκειται για λάθος της τράπεζας», το οποίο όμως ερευνάται.


Ξεπλένουν χρήμα

Και σε άλλες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, τα τραπεζικά καταστήματα παραδέχτηκαν πως επρόκειτο για δικό τους «λάθος». Όμως πλέον το ΣΔΟΕ στρέφεται σε έρευνες για την δράση συγκεκριμένων υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρχε οργανωμένο παρατραπεζικό κύκλωμα που ξέπλενε "μαύρο χρήμα" με το αζημίωτο, εκμεταλλευόμενοι προσωπικά στοιχεία ανύποπτων πολιτών.

Έχουν να πληρώσουν

Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν «θησαυρό» στα χέρια των διωκτικών αρχών, εφόσον φυσικά υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και δεν αποψιλώνονται από τις εξουσίες τους.

Οι δικαιολογίες περί λάθους δεν πιάνουν πάντα αλλά το πιο σημαντικό είναι ίσως πως, όσο καλά καλυμμένη και αν ήταν η προέλευση των χρημάτων που έφευγαν στο εξωτερικό, το ΣΔΟΕ τελικά βρίσκει αυτούς που τα έκρυβαν και επιβάλλει τα πρόστιμα σε πρόσωπα που έχουν την δυνατότητα να τα πληρώσουν, αντί να κυνηγά τη «μαρίδα» της φοροδιαφυγής.

Αυτό συνέβη ήδη σε κάποιες περιπτώσεις ατόμων που πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ για τα εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό. Αν και δήλωναν  πως ζουν με πολύ χαμηλά εισοδήματα, βρήκαν χρήματα να πληρώσουν τα βαριά πρόστιμα που τους επέβαλαν οι ελεγκτικές αρχές.

Σε μία περίπτωση μάλιστα ενός πολιτικού μηχανικού από το Ναύπλιο που έχει κτίσει σχεδόν όλη την Αργολίδα αλλά βρέθηκε να μην μπορεί να δικαιολογήσει 1 εκατ. ευρώ που έβγαλε στο εξωτερικό, ο ελεγχόμενος προσήλθε και πλήρωσε άμεσα στην εφορία 316.000 ευρώ, ενώ άλλος ελεγχόμενος που του καταλογίστηκε αποκρυβέν εισόδημα 200.000 ευρώ, πλήρωσε άμεσα τα 100.000 ευρώ. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και άλλο πρόσωπο που τα εμβάσματα που έστελνε στο εξωτερικό υπερβαίνουν κατά 4 εκατ. ευρώ τα εισοδήματα που δήλωνε από το 2001 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου