ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014


ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΑΝ & ΜΑΤΑΙΩΣΑΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ!!! ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Η Έκθεση Βιβλίου, που μετά κόπων και πολλών πολλών βασάνων είχε κανονιστεί για να γίνει στη Νάξο το μήνα Αύγουστο, με τιμώμενο τον αείμνηστο Οδυσσέα Χατζόπουλο, ιδρυτή των εκδόσεων «ΚΑΚΤΟΣ» για το έργο του «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» και σημείο αναφοράς την τεράστια προσφορά του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, δε θα γίνει τελικά.
Γιατί; Γιατί φαίνεται πως είναι πολλοί εκείνοι που όχι μόνο δεν αγαπούν το βιβλίο στη Νάξο και το αγνοούν επιδεικτικά, αλλά επιπλέον δε χάνουν και την ευκαιρία να το σαμποτάρουν χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ύστερα από πρωτοβουλία κάποιων βιβλιοπωλών και δικής μου ως συγγραφέως και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου –διευκρινίζω: του συμβουλίου τη σύμφωνη γνώμη, γιατί για πολλά (και σεβαστά) μέλη του συλλόγου διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις…- έγινε το σχετικό αίτημα για τη διοργάνωση της Έκθεσης στο Δήμο Νάξου και ο Δήμος το ενέκρινε. Μάλιστα, παραχώρησε δωρεάν το πάρκο–μπασκέτα δίπλα στο Δημαρχείο του νησιού στους διοργανωτές (δηλαδή, σε κάποιους μικροεπαγγελματίες βιβλιοπώλες, που παλεύουν με νύχια και με δόντια να συνεχίσει να υπάρχει το βιβλίο και οι ίδιοι στη Νάξο, και όχι σε τίποτα μεγαλοεκδότες, να εξηγούμεθα).
Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, καθώς και μια μικρή ομάδα γύρω του, δηλαδή το άμεσο περιβάλλον του και κάποιοι φιλότιμοι αντιδήμαρχοι όπως ο κ. Ανεβλαβής, αγαπούν τον Πολιτισμό –θα πρέπει να το τονίσουμε αυτό- και προωθούν όσο μπορούν όλες τις προσπάθειες που γίνονται (το έχω βιώσει προσωπικά), παρά το γεγονός ότι οι βολεμένοι του νησιού (μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και της σίτισης, μεγαλοεργολάβοι κ.λ.π. φυντάνια, ονόματα δε λέμε, αλλά όλοι τούς ξέρουν εδώ) δεν αγαπούν καθόλου το βιβλίο, δεν το υποστηρίζουν και βεβαίως, δεν το στηρίζουν, καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει να προβάλουν από το νησί είναι τα γνωστά: ήλιος, θάλασσα, παραλίες –οk, αλλά όχι μόνο- και ακόμα σουβλάκι, mousakaspizza, sea food, delicatessen,snacksdrinks και λοιπές… ελληνικότατες προσφορές στα φαγάδικα και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, καθώς και άλλα, όλα υψηλού ενδιαφέροντος εδώδιμα αποικιακά, καθότι είμεθα αποικία της Δύσης (γνωστόν!), αλλά οι εδώ (μικρό)«ταγοί» καθόλου δεν ενοχλούνται από αυτό το χάλι μας!
Είπαμε, όμως, ο Δήμος στάθηκε θετικότατος απέναντι στην προσπάθεια για τη διοργάνωση της Έκθεσης.
Όμως, στη Νάξο, ο Πολιτισμός έχει… άλλο αφεντικό!  Και φαίνεται πως το αφεντικό αυτό –που πρόσφατα μάλιστα απέκτησε καινούργια και εξαιρετικά πολυτελή για μια εποχή τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης γραφεία- είναι ο… ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ.
Ναι, σωστά διαβάσατε! Όλο αυτό! Που θα δούμε πιο κάτω τι ακριβώς σημαίνει.
Τέλος πάντων, όπως ξεκαθάρισαν και από το Δήμο, από την πρώτη στιγμή, το ζήτημα ήταν ένα: «Να δούμε τι θα πει και ο ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ»! «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», ένα πράμα, δηλαδή!
Και οι υπεύθυνοι του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ, στους οποίους απευθυνθήκαμε με αλλεπάλληλα αιτήματα, γιατί η μία αίτηση τούς ξίνιζε και η άλλη τούς βρώμαγε και ήθελαν κάθε φορά άλλες ημερομηνίες και άλλα πρωτόκολλα, ενώ στην αρχή δεν έδειξαν να είναι αρνητικοί απέναντι στην Έκθεση, στην πορεία φρόντισαν να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους ώστε η εκδήλωση αυτή να μη γίνει. Και τους πέρασε!
Συγκεκριμένα, ο ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ, εκτός των άλλων αγαθών που κατέχει στο νησί της Νάξου –τις οίδεν υπό ποίον καθεστώς- έχει και κάποια περίπτερα, τα οποία διαθέτει στο χωριό Σαγκρί και στον τοπικό σύλλογο (και ορθώς πράττει ως προς αυτό) για να γίνεται εκεί η ετήσια Έκθεση στα πλαίσια των «Δημητρίων». Διαθέτει επίσης και κάτι ξύλινα σπιτάκια για αποθήκευση και άλλα πολλά που δεν τα γνωρίζω και δε θα τα μάθω προφανώς ποτέ –ούτε κι εσείς, βέβαια!
Αυτά τα ωραία πράγματα, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ υποσχέθηκε να τα διαθέσει στους βιβλιοπώλες –ήμουν παρών σ’ εκείνο το ραντεβού- αρκεί να έδινε το πράσινο φως ο Δήμος Νάξου.
Όμως, παρά την έγκριση του Δήμου, τα περίπτερα και το σπιτάκι – αποθήκη (είναι του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ αυτά, το είπαμε) δεν έφτασαν ποτέ στο χώρο που επρόκειτο να γίνει η Έκθεση, οπότε… τέλος προγράμματος!
Οι λεπτομέρειες δεν ενδιαφέρουν εδώ, άλλο είναι το ζητούμενο:
Γιατί οι υπεύθυνοι του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ έπαιξαν «κομπολόι» την αγωνία των μικροεπαγγελματιών και γιατί έδειξαν τέτοια αποστροφή στο βιβλίο;
Μυστήριον!
Μήπως επειδή δεν ήταν δική τους ιδέα και δική τους… «πρωτοβουλία», οπότε δεν ήταν και του «χεριού» τους… γενικώς; Λέω εγώ τώρα…
Ή μήπως τους είπαν τίποτα οι «βολεμένοι» που αναφέραμε παραπάνω και που δεν ήθελαν την Έκθεση να τους «τραβήξει τον κόσμο» μέσα στη μεγίστη τουριστική περίοδο του Αυγούστου;
Ή μήπως ακόμα η αιτία είναι η αντιπαλότητα που έχει –δικαίως για μένα- δημιουργηθεί ανάμεσα στο ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ και τη Δημαρχία (εύκολα το βλέπεις αυτό μέσα από τα δημοσιεύματα, και όλοι το ξέρουν, αλλά κανείς δεν το εκφράζει ανοιχτά, εννοείται).
Και για να έχουμε καλό ερώτημα. Τι εστί ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ;
Οι ίδιοι γράφουν στις Πληροφορίες που δίνουν στο προφίλ τους στο facebook:
  «Ο ΝΟ.Π.Α.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) είναι το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του δήμου νάξου που σαν σκοπό έχει την άσκηση αρμοδιοτήτων για τους τομείς Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδίας.»
Όχι, δεν είναι δικά μου λάθη, έτσι γράφουν την «Παιδεία» > Παιδία (!!!) οι φωστήρες αυτοί του Πολιτισμού και της Παιδείας στο νησί της «Νάξου» > νάξου, στο δικό τους κείμενο! Όσο για την ουσία της ύπαρξής τους… Πέρα από τη διασκεδαστική ονομασία του συγκεκριμένου φορέα (άκου ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ! Ε, είναι… κάπως!) και τη δεδομένη ανορθόγραφη πολιτισμική «οπτική» τους (την οποία θα σπεύσουν τώρα, μετά τη δική μου επισήμανση να διορθώσουν, είμαι σίγουρη!), ο πρωταγωνιστικός ρόλος τους στο νησί είναι απόλυτος μέχρι… σκανδάλου και η δράση τους είναι σαφέστατη! Δεν μπορεί ούτε μύγα να πετάξει ως πολιτισμένη ή… πεπαιδευμένη, άντε και αθλούμενη στη «νάξο» > Νάξο, αν δεν τους πάρει πρώτα την άδεια!
Όπως και νά ’χει, το ζήτημα είναι ένα: ότι η Έκθεση Βιβλίου δε θα γίνει, αφού τα περίπτερα και οι χρηστικοί χώροι δεν είναι διαθέσιμοι… από το ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ…
Και αυτό, πέρα από την απαξίωση του τιμώμενου στην Έκθεση μεγάλου Έλληνα, του Οδυσσέα Χατζόπουλου, που έφυγε από κοντά μας με εθελουσία έξοδο κατά το πρότυπο των Ελλήνων Φιλοσόφων (για να μη βλέπει άλλο τα χάλια μας), σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Νάξου και οι επισκέπτες δε θα έχουν την ευκαιρία να δουν την εκδοτική παραγωγή, την ελεύθερη εκείνη παραγωγή σκέψης και πνεύματος που δεν περιορίζεται στα προτεινόμενα από το μάρκετινγκ των μεγαλοεκδοτών βιβλία – κονσέρβα της πολυπολιτισμικής άνοιας. Προσοχή: άλλο οι διαφορετικοί πολιτισμοί, κι άλλο ο πολύ-πολιτισμός: οι πρώτοι είναι σεβαστοί και εν πολλοίς ενδιαφέροντες, ο δεύτερος είναι για τα πανηγύρια και όχι για τις Εκθέσεις Βιβλίου –ειδικά γι’ αυτές!
Κι ακόμα… Τα παιδιά, οι έφηβοι δε θα μπορούν να προσεγγίσουν βιβλία με ουσία, να τα πιάσουν στα χέρια τους, να τα ξεφυλλίσουν, να δουν απόψεις και θέσεις έξω και πέρα από τα πρότυπα που προωθούνται. Οι βιβλιόφιλοι δε θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις καινούργιες απόψεις σχετικά με τον κόσμο μας, την κοινωνία, την πολιτική και τη γεωπολιτική –θέματα που καίνε, γι’ αυτό και δεν εμφανίζονται ποτέ στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, κυρίως της ελληνικής επαρχίας. Οι Έλληνες δε θα έρθουν σε επαφή με τον τεράστιο πλούτο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, αφού η σειρά «Οι Έλληνες» του «ΚΑΚΤΟΥ» δε θα φανεί στο νησί και θα παραμείνει μακριά από το κοινό, με κάποιους λίγους πενιχρούς τίτλους της κρυμμένους στα ράφια των βιβλιοπωλείων, εκεί όπου ποτέ δεν τους προσεγγίζει κανείς –ούτε και τις άλλες αξιόλογες εκδόσεις, βέβαια- εκτός από τους ελάχιστους ψαγμένους αναγνώστες, όσους έχουν ακόμη χρήματα για να αγοράσουν βιβλία (άλλη ιστορία πικραμένη αυτή!).

Και βεβαίως, και οι ξένοι τουρίστες δε θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες ελληνικές εκδόσεις στη γλώσσα τους, εκδόσεις σημαντικές, προσεγμένες, ουσιώδεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιμέλεια για τη σωστή εικόνα της χώρας μας: την Ιστορία της, τη Φιλοσοφία της, τη Μυθολογία και τον Πολιτισμό της, αλλά και την άποψη και την κριτική για την πραγματική πολιτική και οικονομική κατάσταση που βιώνει ο σημερινός Έλληνας και ο σημερινός άνθρωπος. Μπορεί να είναι… τουρίστες, αλλά είναι… άνθρωποι κι αυτοί –άλλο αν κάποιοι του τουρισμού το ξεχνάνε μονίμως! Από την επίσκεψή τους στη Νάξο, οι τουρίστες θα λάβουν, λοιπόν, πάλι τα γνωστά: θα τους μείνει μόνο το σουβλάκι, το μποτιλιάρισμα μέσα στη Χώρα της Νάξου, η ουρά του σούπερ-μάρκετ, οι τσάντες με τα ψώνια (λεμόνια Αργεντινής, συναγρίδα Ατλαντικού, αρνάκι Νέας Ζηλανδίας και άλλα… ναξιακά local products) και οι παραλίες οι γεμάτες ομπρέλες, όπου δε βρίσκεις πια κόκκο άμμου να πατήσεις!...
Αυτά!... Και εις άλλα με υγεία! Αλλά χωρίς βιβλία…
Ντορέτα Πέππα
doretapeppa.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου