ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΚΩΛΟΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΤΟ ΝΟ 1 ΔΙΩΚΤΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ!

Αίγυπτος: Βαριές ποινές σε δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

ΒΑΡΕΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 
ΤΟΥ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ 
ΚΑΘΕΣΤΩΣ! 


ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣΒαριές ποινές επιδίκασε σε τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα ένα δικαστήριο στο Κάιρο. Οι τρεις δημοσιογράφοι που βρίσκονταν προφυλακισμένοι για περίπου έξι μήνες τιμωρήθηκαν με πολυετή φυλάκιση, καθώς το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και ότι συνωμοτούσαν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ο Αιγύπτιο-Καναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, ο επικεφαλής του γραφείου του αλ Τζαζίρα στη χώρα πριν το δίκτυο απαγορευθεί στην Αίγυπτο, καθώς και ο αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρέστε καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε στην ίδια ποινή στην οποία προστίθεται μια δεύτερη, τριών ετών φυλάκισης, αυξάνοντας σε 10 τα έτη που του επιβλήθηκε να μείνει στη φυλακή.
Στο πλαίσιο της ίδιας δίκης - η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή - 11 ακόμη κατηγορούμενοι οι οποίοι δικάζονταν ερήμην, ανάμεσά τους τρεις ξένοι, δύο Βρετανοί και μια Ολλανδή, καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κάθειρξη.
Ανάμεσα στους εννέα κατηγορούμενους που βρίσκονται φυλακισμένοι, πέραν των τριών δημοσιογράφων, οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη και δύο απηλλάγησαν των κατηγοριών.
Ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου χαρακτήρισε «άδικη» την καταδίκη.
«Καταγγέλλουμε αυτού του είδους τις άδικες αποφάσεις», δήλωσε ο Μουστάφα Σάουακ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τις αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασής του στο αραβικό δίκτυο.
Ο Σάουακ πρόσθεσε ότι «εξεπλάγη» από την απόφαση διότι οι αποδείξεις που παρουσίασε η εισαγγελία «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε μία ημέρα στη φυλακή. Φαίνεται ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε σοβαρά τα επιχειρήματα (των δικηγόρων) της υπεράσπισης», σημείωσε.
«Είναι μια πολιτική απόφαση» και «μια απόπειρα να τρομοκρατηθούν οι δημοσιογράφοι»στην Αίγυπτο, συνέχισε ο Σάουακ, επισημαίνοντας ότι το αλ Τζαζίρα εξακολουθεί να υποστηρίζει την αθωότητα των καταδικασθέντων δημοσιογράφων.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της αγγλικής υπηρεσίας του αλ Τζαζίρα, ο Αλ Άνστεϊ, δήλωσε ότι η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου «ξεπερνά τη λογική».
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη φυλάκιση των τριών συναδέλφων μας ούτε καν για ένα λεπτό (…) η καταδίκη τους ξεπερνά τη λογική, δεν έχει νόημα και δεν μοιάζει με δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Άνστεϊ σε ανακοίνωσή του.
«Τώρα υπάρχει μόνο μία λογική εξέλιξη: να ανατραπεί η απόφαση και η Αίγυπτος να αναγνωρίσει τη δικαιοσύνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να καλούμε σθεναρά να αφεθούν ελεύθεροι», κατέληξε ο ίδιος.
Διεθνής κατακραυγή
Παρωδία χαρακτήρισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι τις μαζικές δίκες που οδήγησαν στην καταδίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera, καθώς και τις θανατικές ποινές που «μοίρασε» το Κάιρο σε υποστηρικτές και μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε η Πιλάι για το μπαράζ διώξεων στην Αίγυπτο και κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Αλ-Σίσι, τον πρώην στρατάρχη που ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ότι συνθλίβει τα μέσα ενημέρωσης.

Από αμερικανικής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε ότι μόλος ενημερώθηκε για την εξέλιξη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμε Σούκρι μεταφέροντας τη «σοβαρή δυσαρέσκεια» των ΗΠΑ για την καταδίκη των δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανατριχιαστική και δρακόντεια ποινή», αναφέροντας επίσης ότι είχε συζητήσει το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον ίδιο τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι την Κυριακή στο Κάιρο.

Ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι είναι καίριας σημασίας να κινηθεί άμεσα ο Αιγύπτιος πρόεδρος και να απαντήσει στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ακολούθως ανακοίνωση τονίζοντας ότι η καταδίκη των δημοσιογράφων συνιστά «πλήγμα στη δημοκρατική πρόοδο στην Αίγυπτο».

Σοκ, μεγάλη απογοήτευση και αποτροπιασμό εξέφρασε την ίδια στιγμή η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Ο Πίτερ Γκρέστ, πρώην εργαζόμενος στο BBC, είναι Αυστραλός πολίτης. Ο αδελφός του, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο, δήλωσε πως ο Γκρέστ μίλησε τηλεφωνικά στους γονείς του στην Αυστραλία μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο τηλεφώνημα. Είναι εξαιρετικά αναστατωμένοι και πολύ οργισμένοι για την απόφαση. Βρισκόμαστε όλοι σε καθεστώς σύγχυσης για την ετυμηγορία που ανακοινώθηκε σήμερα. Κατ' εμάς αψηφά κάθε λογική» δήλωσε ο αδελφός του δημοσιογράφου.

Ο ίδιος ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ δήλωσε σε επικοινωνία με τον τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ότι ο Πίτερ Γκρέστ είναι αθώος έναντι όλων των κατηγοριών.

«Μόλις κατέστρεψαν μία οικογένεια» δήλωσε ο αδελφός του Μοχάμεντ Φάχμι, Αντέλ, ο οποίος βρισκόταν εντός της δικαστικής αίθουσας κατά τη δίκη-φάρσα. «Τα πάντα είναι διεφθαρμένα» είπε ο Αντέλ αναφέροντας ότι είχε ελάχιστη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.

Ο Μοχάμεντ Φαχμί είναι καναδο-αιγύπτιος και στο παρελθόν εργαζόταν στο CNN.Ο Καναδός πρεσβευτής, ο οποίος παρέστη στη δίκη εκ μέρους του Φάχμι, δήλωσε ότι πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για την καταδίκη. «Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν κατανοούμε αυτή την ετυμηγορία» δήλωσε.

Αποτροπιασμό εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για την καταδίκη, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε στο Φόρεϊν Όφις. Η Βρετανίδα πρεσβευτής στο Κάιρο, η οποία παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένη τονίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδης για κάθε δημοκρατία».

Έντεκα κατηγορούμενοι οι οποίοι δικάστηκαν ερήμην, περιλαμβανομένων τριών ξένων δημοσιογράφων, καταδικάστηκαν σε ποινές δεκαετούς κάθειρξης έκαστος. Οι δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν είναι οι Σου Τέρτον και Ντομινίκ Κέιν από τη Βρετανία και η Ρένα Νέτζες από την Ολλανδία.

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «αυτή είναι μία καταστροφική ετυμηγορία για τους άνδρες και τις οικογένειές τους, και μαύρη ημέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Αίγυπτο, όταν δημοσιογράφοι φυλακίζονται και αποκαλούνται εγκληματίες ή 'τρομοκράτες' όταν απλώς κάνουν τη δουλειά τους».

Η διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούθερ τόνισε ότι η δίκη ήταν μία «εκδικητική φάρσα, δίωξη δημοσιογράφων σε μία διαρκή διαμάχη μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ» που στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Δημοσιογράφοι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με δηλώσεις και μέσω κοινωνικών δικτύων την καταδίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera. Ξένοι ανταποκριτές στην Αφρική δηλώνουν συντετριμμένοι και εντελώς σοκαρισμένοι για τη δικαστική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου