ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΝΑΣ ΑΝΕΨΙΟΣ ΜΑΣ ..ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ!



5 ΦΑΚΕΛΛΟΣ:ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ … ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΝΑΣ..ΖΑΜΠΕΛΑΣ!

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ,..Ο ΤΑΜΙΑΣ
Κι αυτός από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μέλος της Τριανδρίας που άρχει στο Ίδρυμα Ωνάση.. Ο ίδιος δεν υπάρχει τώρα, αλλά στο πόστο του υπάρχει ο Γιώργος Ζαμπέλας Αρχιτέκτονας.

Απόστολος Ζαμπέλας διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής στην Olympic Airlines, τα καθήκοντά του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Βοηθός Γενικός Διευθυντής. Ήταν επίσης ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση. Παραιτήθηκε από τη θέση του στην Ολυμπιακή Αεροπορία το 1975, όταν η ιδιοκτησία της εταιρείας μεταφέρθηκε στο ελληνικό κράτος. Αργότερα, διορίστηκε ένα μόνιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ο Αριστοτέλης Ωνάσης ο ίδιος.Το 1976, εξελέγη ταμίας και το 1992 Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, θέση την οποία διατήρησε μέχρι την 30η Ιουνίου 2005. Χριστίνα Ωνάση τον όρισε έναν από τους εκτελεστές της διαθήκης και ένας από τους διευθυντές του ακινήτου που θα κληροδοτήσουμε στην κόρη της, την Αθηνά. Την 1η Ιουλίου του 2005, Απόστολος Ζαμπέλας εξελέγη Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Και το ανεψούδι του... Αρχηγός του Ναυτικού της Βρετανίας...δείτε:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ … ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Μας έτυχε ενώ ψάχναμε για τον Απόστολο Ζαμπέλα, έναν από τους τρεις που κυβερνάνε το Ωνάσειο, πέσαμε πάνω στην είδηση αυτή:
Σήμερα –αύριο αναλαμβάνει ο Σερ Τζόρτζ Ζαμπέλας.. ναι καλά το διαβάζετε..Ναι από αυτή τη στιγμή αρχηγός του Ναυτικού της Μ.. Βρετανίας είναι ΄Ελληνας κι ανεψιός του δικού μας Ζαμπέτα του Ωνασείου,, είναι παιδί του Αδελφού του..

Είπαμε ότι οι διάδοχοι του Ωνάση, ήσαν προσωπικότητες.. ΄Ηξερε ο άνθρωπος να διαλέγει…

Ο Τζορτζ Ζαμπέλας, με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, αναλάμβάνει μέσα στις επόμενες ημέρες την ηγεσία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού
Ο Τζορτζ Ζαμπέλας γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1958 στη Νότια Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε). Πατέρας του είναι Μιχάλης Ζαμπέλας, με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα και μητέρα του η Ρόζμαρι Λίντσεϊ. Ο θείος του, Απόστολος Ζαμπέλας, ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση.
Κατετάγη το 1980 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Ήταν κυβερνήτης ναρκαλιευτικού και το 1995 ανέλαβε να το δύσκολο έργο των περιπολιών στην Καραϊβική σε επιχειρήσεις κατά του εμπορίου ναρκωτικών. Το 1999 υπηρέτησε ως κυβερνήτης της φρεγάτας HMS Chatham, η οποία συμμετείχε σε επιχειρήσεις στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Σιέρα Λεόνε. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του πολέμου του Ιράκ και το 2005 ανέλαβε την διοίκηση των αμφίβιων δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού. Τον Ιανουάριο προήχθη σε ναύαρχο και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ ότι θα αναλάβει αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού μέσα στον Απρίλιο.
Έχει τιμηθεί με τον Σταυρό των Εξαίρετων Πράξεων, ενώ το 2011 έγινε σερ.

Η ΤΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΕ Ο ΩΝΑΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΦΡΟΝΑ ΚΙ ΕΝΤΙΜΑ!

Με τους στενούς συνεργάτες και επιστήθιους φίλους του Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, επίτιμους Αντιπροέδρους σήμερα του Iδρύματος Ωνάση
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΖΑΜΠΕΛΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ..Και οι τρεις τους τοποθέτησαν στη θέση τους του κανακαρηδες…Οι δύο πρώτοι αποδήμησαν, ο Ιωαννίδης ο αψηλός πιλότος, παραμένει εις το ύψος του, αλλά έχει βολέψει κι αυτός τα τέκνα του εις το Ίδρυμα.





ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ είναι φάντασμα…
Το μεγάλο αφεντικό είναι ο Παπαδημητρίου, με την παρέα του..που νέμονται την κληρονομιά του μεγάλου ΄Ελληνα Ευεργέτη
Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση ως Φαυλότητα!

**Δεν υπάρχει οδός στο όνομα του μεγαλύτερου ευεργέτη των Ελλήνων!

** Δεν υπάρχει ούτε αγάλμα! Και είναι γιομάτη η Ελλάδα από αίθουσες Για τη Μελίνα για τον Γεννηματά…(υπάρχει και προτομή του στο Γενικό του Χολαργού)
Για τον Ωνάση τίποτε
Κι όμως είναι Εθνικός Ευεργέτης….Διότι τα κέρδη από τις εταιρίες του Ιδρύματος κατά 50% διατίθενται συνεχώς σε υποτροφίες σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σε φολάνθρωπα έργα!
Φαίνεται ότι και σ΄αυτόν το τομέα δεν θέλησαν να προωθήσουν το ΟΝΟΜΑ ΩΝΑΣΗ!
O ΩΝΑΣΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:--Τί συμβαίνει με το Ιδρυμα Ωνάση; Τι ρόλο παίζει.;.
--Πως κι έτσι δεν έβγαλε κιχ από την “πώληση” του Σκορπιού;,Το διάσημο νησί δεν ανήκει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του;
;
--Το ίδρυμα είναι κοινωφελές ίδρυμα..βασικά φιλανθρωπικός οργανισμός- Κάνει καλλιτεχνικές εκθέσεις, δίνει υποτροφίες σε ΄Ελληνες και ξένους.. Απονέμει βραβεία..
--Η δαπάνη όλων αυτών των φιλάνθρωπων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ωνάση,είναι σύμφωνος προς τη διαθήκη του μεγάλου Ρωμιού;.΄Η μήπως έχουμε τεθλασμένες; Κατά τη διαθήκη του,το 50% κερδών των εταιριών Ωνάση, πρέπει να διατίθεται προς αγαθούς σκοπούς υπέρ των Ελλήνων! Διατίθεται όμως;
--Πως συμβαίνει το ίδρυμα να έχει ουσία περιέλθει και να διοικείται από τους απογόνους υπαλλήλων του Ωνάση, χωρίς κανείς (έστω κάποιος συγγενής Ωνάσης και …υπάρχουν) να μην είναι στο Διοικητικό του συμβούλιο;
--Πως συμβαίνει ΟΛΟΙ ΟΙ Ωνάσηδες να έχουν φύγει από τη μέση;ΟΛΟΙ ξαφνικά και υγιέστατοι; Έχουν πει ότι ξένες δυνάμεις (Αμερικανικές) έχουν βάλει το χεράκι τους, αλλά δεν φαίνεται σοβαρή εκδοχή αυτή…Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, ό ίδιος ο πατέρας του Αριστοτέλης αλλά και η Χριστίνα Ωνάση…εξαερίστηκαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα .. κάτω από άγνωστες συνθήκες.. και μη εξερευνηθείσες σοβαρώς!
Εξαφανίστηκε και η Αθηνούλα… που μισεί την Ελλάδα
Φυσικά …βγήκε δεόντως ..νομικίστικα από τη μέση και η Αθηνούλα, τελευταία στη σειρά απόγονος του Έλληνα Μέγα Ευεργέτη! Μιλάμε, μιλάνε για την κατάρα που κουβαλούσε το σόϊ! ΤΡΙΧΕΣ.. ΟΙ ΩΝΑΣΗΔΕΣ ΗΤΑΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ!

Ήσαν όλοι τους μια χαρά άνθρωποι! Ειδικά δε ο γεννήτωρ του μύθου, ο ΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ… Αν κουβάλαγε την …κατάρα , δεν θα σκέφτονταν, εκτός των τέκνων του, να καλύψει, να προσφέρει και στην πατρίδα του! Λογικά θα πρέπει ο ΑΡΙΣΤΟΣ, ΝΑ ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟΣ ΕΥΕΡΓΈΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ όλων ΤΩΝ ΕΠΟΧΏΝ…αλλά περιέργως κι αυτό αποσιωπάται… ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει ούτε μία οδός στο όνομα του μεγάλου αυτού ΄Ελληνα , ενώ υπάρχουν για τα τζουτζέκια Καραμανλή και Παπανδρέου…Ελ.Βενιζέλου…κ.λ.π τραχανάδων.
Αλλά ο Ωνάσης είναι εδώ και συνεχίζει με το ίδρυμά του, να περιθάλπει Έλληνες… όσο τους περιθάλπει, όσο το επιτρέπει το BIG BOSS Παπαδημητρίου,πρόεδρος του Ιδρύματος… και δεν κάνει εκπτώσεις από τις εντολές της διαθήκης Ωνάση…
Κι αυτό αποκρύπτεται…Γιατί;…
Τα ερωτήματα αυτά, θα απαντηθούν από δω και τούμπες να κάνουν όσοι διαπλεκόμενοι…
ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΙΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ο οποίος σε κάποια ομιλία του, δίνει αυτή την εικόνα για την κληρονομιά του Ωνάση:


Υπάρχουν συμβάντα στη ζωή που ευθύνονται για ιστορικές αποφάσεις. Υπάρχουν αποφάσεις που πραγματώνονται όταν εκείνοι που τις πήραν δεν υπάρχουν πια.
Μια γενναιόδωρη καρδιά η οποία ήξερε να επιλέγει στόχους και ανθρώπους – λίγο πριν θραυστεί, ενώ είχε ήδη ραγίσει από το θάνατο του μονάκριβου γιου – αποφάσισε να μιλήσει ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Τη 15η Μαρτίου 1975, IDES MARTII, ο Αριστοτέλης Ωνάσης έφτανε στο τέλος της πολυκύμαντης ζωής του. Τότε το Ίδρυμα ήταν μόνο κάποιες γραμμές στη διαθήκη του. Δεν υπήρχε παρά η ρητή εντολή να φέρει το όνομα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το πρόσωπο που ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης θέλησε να θυμόμαστε, και να περιέλθει σ αυτό η μισή περιουσία του Ιδρυτή του. Η άλλη μισή περιουσία του περιήλθε στην κόρη του Χριστίνα.
Από το 1975 έως σήμερα έχουν συντελεστεί τουλάχιστον τρία πράγματα, που τότε δεν ήταν διόλου αυτονόητα:
  • Το Ίδρυμα συστάθηκε και έλαβε, σχεδόν, το μερίδιο που του αναλογούσε.
  • Το Ίδρυμα όχι μόνο παρέμεινε εν ζωή, αλλά αναπτύχθηκε και επιχειρηματικά, όπως όφειλε, και έδρασε στον κοινωφελή τομέα με τρόπο που κανένας δεν περίμενε, εκτός από λίγους.
  • Η πορεία του Ιδρύματος δεν αναχαιτίσθηκε. Μάλιστα συνέβη το αντίθετο, ενώ άλλαξαν τα πρόσωπα που το οδηγούσαν. Δυο μόνο από το αρχικό ισόβιο δεκαπενταμελές διοικητικό συμβούλιο είναι ακόμη στη θέση τους, ενώ το προεδρείο του έχει αλλάξει ριζικά τρεις φορές.
Σήμερα, κανένα από τα πλοία του Αριστοτέλη Ωνάση δεν υπάρχει. Άλλα, νεότευκτα υπερ¬σύγχρονα τα έχουν αντικαταστήσει, ενώ τα ακίνητα και η υπόλοιπη περιουσία του Ιδρύματος δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά που του άφησε ο ιδρυτής του. Είναι ίσως η μοναδική ελληνική επιχείρηση και Ίδρυμα που περισσότερο από τριάντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή, χωρίς φυσικό διάδοχο, όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει αλλά θάλλει.
Δύο είναι οι πιο σημαντικές αποφάσεις που πήρε ο Ωνάσης την 3η Ιανουαρίου 1974, όταν έγραφε τη διαθήκη του, στο αεροπλάνο που τον οδηγούσε από το Ακαπούλκο στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη, εύλογα, ήταν η απόφαση να συσταθεί το Ίδρυμα και να διαθέσει σε αυτό τη μισή περίπου περιουσία του. Αυτά που θα ελάμβανε ο Αλέξανδρος αν δεν είχε χαθεί το 1973 σε τραγικό αεροπορικό ατύχημα. Η δεύτερη, όχι λιγότερο σημαντική, ήταν η προσεκτική επιλογή των προσώπων, στα οποία άφησε το βάρος να ενσαρκώσουν το όραμά του. Από αυτούς –τους έξι εκτελεστές της διαθήκης του και τα πρώτα μέλη του διοικητικού συμβουλίου– ορισμένοι ανέλαβαν το βάρος και υλοποίησαν τη βούλησή του.
Σε αυτούς τους εκτελεστές της βούλησης κάποιου άλλου ανήκει μεγάλο μέρος της τιμής του ιδρυτή. Αν αυτοί δεν υπήρχαν και δεν είχαν παλέψει γι αυτό, το Ίδρυμα σήμερα δεν θα υπήρχε. Μόχθησαν, αγωνίστηκαν σε αντίξοες συνθήκες. Διαφώνησαν μεταξύ τους. Κατηγορήθηκαν άδικα, θυσίασαν την υγεία τους με μοναδικό αντίκρισμα την ευγενή περηφάνια ότι έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ότι εκπλήρωσαν στο ακέραιο το καθήκον τους, ότι βοήθησαν τον τόπο.
Περισσότερο από τριάντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του Ιδρύματος και περισσότερο από τριάντα χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, έχουμε καθήκον να κοιτάξουμε το μέλλον.
Μια νέα γενιά είναι πλέον στο πηδάλιο. Χωρίς υποκριτική μετριοφροσύνη, αναλογιζόμαστε το παρελθόν και αναφερόμαστε σε αυτό για να αντλήσουμε δύναμη και πείρα και να προχωρήσουμε μπροστά. Εχέγγυα έχουμε την ομαδική δουλειά, την κοινή προσπάθεια όλων των ανθρώπων του Ιδρύματος – από τα πληρώματα στα πλοία μέχρι τον κόσμο των γραφείων – αλλά και τη συμπόρευση μεγαλυτέρων και νεοτέρων – από τους αρχικαπετάνιους που ξεκίνησαν ως δόκιμοι μέχρι την ηγεσία του Ιδρύματος. Στόχος μας, να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα για το καλό της πατρίδας και του έθνους.
Τα αρχικά 15 ισόβια μέλη του ΔΣ έχουν αντικαταστήσει μια ομάδα από προσωπικότητες που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις επιχειρήσεις, οι οποίοι επάξια ο κάθε ένας κατέκτησαν τη θέση τους στην κοινωνία, και τώρα προσφέρουν τη γνώση τους, την εμπειρία τους και τις ικανότητές τους στο Ίδρυμα.
Το σημερινό Προεδρείο του Ιδρύματος είναι στη θέση του ήδη πάνω από πέντε χρόνια. Σ' αυτή την πενταετία ολοκληρώθηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και ήδη άρχισε με επιτυχία η λειτουργία της. Το Ίδρυμα ξεπέρασε με ικανοποιητικό τρόπο την τελευταία οικονομική κρίση που δίκαια χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση μετά το 1928. Οι νέες προκλήσεις είναι όμως και αυτές στον επιχειρηματικό τομέα και αυτές ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τώρα, κοιτάζοντας το μέλλον, θέλουμε από τη μνήμη να περάσουμε στην πρόκληση. Το Ίδρυμα θα θυμίζει πάντα τον Αριστοτέλη Ωνάση. Αλλά τώρα η αρχική ευεργεσία συνοδεύεται από όσα στο μεταξύ συντελέσθηκαν και προσδιορίζουν πια την παραπέρα δική του ιστορία. Όπως το έργο τέχνης ξεφεύγει από το δημιουργό του και υπερακοντίζει την αρχική του πρόθεση, έτσι και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έχει πάρει ένα δρόμο και έχει αποκτήσει μια ζωή δική του.
Και ως τέτοιο πια θα κρίνεται από την κοινωνία, όπως και οι συγκεκριμένοι υπεύθυνοι που το διοικούν για όσα κάνουν και για όσα σχεδιάζουν.
Αυτά από τον ….Δρ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου