ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ...ΑΦΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ



ENΩ  Η ΕΛΛΑΣ ΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΔΙΟΥ... ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΦΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ που θα συμβούν κι  εδώ:

Το άντρο τρομοκρατίας στη Βόρεια 

Αφρική και η ΕΕ



Δεκάδες όμηροι φέρεται να έχουν σκοτωθεί μετά την επιχείρηση διάσωσης των αλγερινών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που κατέλαβαν ένοπλοι ισλαμιστές. Το περιστατικό καταδεικνύει τη βαρβαρότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία λειτουργούν οι μαχητές ισλαμιστές στη Βόρεια Αφρική, σε μια μικρή απόσταση σχετικά από το νότιο ευρωπαϊκό έδαφος.
Την Παρασκευή, οι δυτικοί ηγέτες πίεζαν για λεπτομέρειες σχετικά με την αιματηρή επιχείρηση των αλγερινών ειδικών δυνάμεων. Οι ισλαμιστές δήλωσαν ότι πήραν τους ομήρους σε αντίποινα για τη γαλλική παρέμβαση στο γειτονικό Μάλι και έχουν απειλήσει με περαιτέρω επιθέσεις στο μέλλον.



Οι δυνάμεις της Αλγερίας δυνάμεις άρχισαν την αποστολή διάσωσης, την Πέμπτη, φθάνοντας στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου με ελικόπτερα και άνοιξαν πυρ ενώ οι Ισλαμιστές προσπαθούσαν να μετακινήσουν τους ομήρους σε μια άλλη περιοχή. Οι αρχές είπαν ότι δεκάδες όμηροι σκοτώθηκαν, όπως και κάποιοι από τους μαχητές, και τουλάχιστον 22 όμηροι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι ηγέτες των δυτικών χωρών εξέφρασαν την οργή τους για την ομηρία αφού δεν ζητήθηκε η γνώμη του για την επιδρομή πριν συμβεί. Δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένος αριθμός νεκρών, αλλά η επίθεση υπογραμμίζει την επισφαλή κατάσταση στην περιοχή, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των φυσικών πόρων.
Η περιοχή είναι μεγαλύτερη από ό,τι η Δυτική Ευρώπη, μια αφιλόξενη έρημος που είναι αραιοκατοικημένη και όπου ο έλεγχος της κυβέρνησης είναι δυσδιάκριτος. Τα τελευταία χρόνια, η βορειοδυτική Αφρική έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια περιοχή όπου λαθρέμποροι ναρκωτικών και ισλαμιστές τρομοκράτες μπορούν να μετακινούνται ατιμώρητοι. Διασχίζουν τα κρατικά σύνορα με την ευκολία, δρώντας τη μια μέρα στη Μαυριτανία ή το Μάλι και την άλλη στο Νίγηρα ή τη Λιβύη.
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Αλγερία αποδεικνύει ότι οι δυτικοί φόβοι για τρομοκρατικές ενέργειες στην περιοχή εκτείνονται πέρα ​​από τα βόρεια του Μάλι, όπου οι ισλαμιστές έχουν τον έλεγχο από το περασμένο έτος. Πριν από μία εβδομάδα, οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν την  «Επιχείρηση Serval», μια συνεργασία με τις δυνάμεις του Μάλι για να απωθήσουν τους ισλαμιστές. Η Γερμανία και άλλες χώρες των Δυτικών συμμάχων παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη για την επιχείρηση στη Δυτική Αφρική, ενώ οι σύμμαχοι της χώρας έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα.
Οι φιλόδοξοι στόχοι Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Τρίτη ότι ο στόχος της αποστολής στο Μάλι ήταν να διασφαλιστεί ότι μετά το πέρας της επιχείρησης «το Μάλι θα είναι ασφαλές, με νόμιμες αρχές, μια εκλογική διαδικασία και δεν θα υπάρχουν πια τρομοκράτες να απειλούν το έδαφός του». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο που απέχει πολύ από την πραγματικότητα για το εγγύς μέλλον.
Ακόμα κι αν οι δυνάμεις της Γαλλίας και του Μάλι καταφέρουν να εκδιώξουν τους ισλαμιστές, υπάρχουν μια σειρά από γειτονικές χώρες, για να υποχωρήσουν, όπως η Μαυριτανία, η Αλγερία και ο Νίγηρας. Εκεί οι ισλαμιστές θα μπορούσαν να καθίσουν και να περιμένουν μέχρι απλά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να αποχωρήσουν.
Η ασφάλεια στην περιοχή των γειτόνων του Μάλι στη Σαχάρα, τελικά, είναι σχεδόν τόσο εύθραυστη όσο και στο ίδιο το Μάλι. Η Μαυριτανία συνορεύει με το Μάλι σε μια γραμμή 2.240 χιλιομέτρων και είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στον κόσμο. Ο στρατός έχει αποδυναμωθεί από τα πολλά πραξικοπήματα και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι καλά οργανωμένες.
Η ευπάθεια της Μαυριτανίας αυξήθηκε μετά από ένα μυστηριώδες περιστατικό τον Οκτώβριο του 2012, όταν ο Πρόεδρος Mohamed Ould Abdel Aziz τραυματίστηκε όταν επιτέθηκαν στη συνοδεία του. Αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια λανθασμένη στρατιωτική επίθεση, αν και εκφράστηκαν αμφιβολίες για την αληθοφάνεια της ιστορίας. Ο Abdel Aziz πήγε στη Γαλλία για νοσηλεία, κάτι που οδηγεί σε εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Σαχάρα, μια ασταθής περιοχή
Σε ανάλογη κατάσταση με την Μαυριτανία είναι και ο ανατολικός γείτονας του Μάλι, ο Νίγηρας. Οι αντάρτες Τουαρέγκ πολεμούν την κεντρική κυβέρνηση στη Νιαμέι επί χρόνια και η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ έχει δραστηριοποιηθεί στη χώρα από το 2008.
Επιπλέον, υπάρχουν και οι εσωτερικές διαμάχες για την εξουσία. Το 2010, ο στρατός οργάνωσε πραξικόπημα για την εκδίωξη του πρόεδρου Mamadou Tandja. Σε μεγάλο βαθμό, οι ελεύθερες εκλογές αποκατέστησαν την πολιτική εξουσία το 2011, αν και μέρη της χώρας παραμένουν εκτός ελέγχου της κυβέρνησης. Το αμερικανικό think tank Fund for Peace έχει επανειλημμένα κατατάξει τον Νίγηρα από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο.
Η κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη έχει εμφανώς επιδεινωθεί από την έναρξη της εξέγερσης κατά του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, πριν από δύο χρόνια σχεδόν. Ο στρατός έχει ουσιαστικά διαλυθεί και τα όπλα από τις ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι έχουν κατακλύσει τις αγορές της περιοχής, που καταλήγουν στα χέρια διαφόρων ενόπλων ομάδων, μεταξύ των οποίων και οι εξτρεμιστές στο βόρειο Μαλί. Δεκαπέντε μήνες μετά το θάνατο του Καντάφι, δεν υπάρχει ακόμα μια σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση. Ο πραγματικός έλεγχος της χώρας ανήκει σε ανταγωνιστές πολέμαρχους και οι ισλαμιστικές ομάδες στην περιοχή έχουν επωφεληθεί.
Το λουτρό αίματος δείχνει ότι η Αλγερία είναι η χώρα που επηρεάστηκε περισσσότερο από τις εξελίξεις στο Μάλι. Για το λόγο αυτό, στην Αλγερία ήταν αντίθετοι με την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο νότιο γείτονά της. Η ίδια η Αλγερία εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ισλαμιστών. Ο στρατός εξακολουθεί να είναι η πιο ισχυρή δύναμη στη χώρα, ωστόσο έχει αποδειχθεί ανίκανος να εξασφαλίσει τα σύνορα των 1.400 χιλιομέτρων με το Μάλι. Οι τακτικές επιθέσεις κατά των αλγερινών στρατιωτών στα νότια δείχνουν την ισχύ των ισλαμιστών.
Πληθώρα ισλαμιστικών ομάδων δραστηριοποιούνται στην περιοχή
Διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ερήμου που εκτείνεται από τη Μαυριτανία ως τον Νίγηρα. Πολλές σχηματίζουν στρατηγικές συμμαχίες, ενώ την ίδια στιγμή ανταγωνίζονται για την εξουσία και τον έλεγχο της εμπορίας ανθρώπων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τσιγάρων.
Η πιο διαβόητη από αυτές τις ομάδες είναι η Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ. Προέκυψε πριν από έξι χρόνια από μια ανακατάταξη της Ομάδα Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη. Σε αντίθεση με τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ ή την Αραβική Χερσόνησο, η AQIM εδώ και καιρό έχει αποφύγει σχεδόν εξ ολοκλήρου να επιτεθεί σε στόχους στη Δύση.
Αντ ‘αυτού, η οργάνωση, η οποία λέγεται ότι έχει σχεδόν 1.000 μέλη, έχει επικεντρωθεί στην απαγωγή δυτικών υπηκόων και τους κρατά για λύτρα ώστε να γεμίζει τα ταμεία της. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, η AQIM δεν προσπαθεί να επιβάλει την ιδεολογία των Σαλαφιστών στους αυτόχθονες πληθυσμούς, με αποτέλεσμα να κερδίσει την υποστήριξή τους.
Από την AQIM προέκυψε το Κίνημα για την Ενότητα και τη Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (MOJWA). Ο καταλύτης για τη διάσπασή τους φέρεται να ήταν μια πάλη για την εξουσία μεταξύ της ηγεσίας της AQIM που κυριαρχείται από Αλγερινούς και των  μαχητών από τη Μαυριτανία και άλλες χώρες. Τον Νοέμβριο του 2011, η ομάδα απήγαγε μια ομάδα δυτικών εργαζομένων από ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Αλγερία. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν τον Ιούλιο του 2012, δίνοντας λύτρα 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Το βόρειο Μάλι έχει γίνει η πιο σημαντική περιοχή για την MOJWA, που ελέγχει μεγάλα τμήματα της περιοχής.
Ο «Μονόφθαλμος» πίσω από τις απαγωγές
Η οργάνωση Τάγμα Υπογραφής με Αίμα (Signed-In-Blood Battalion) ιδρύθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2012, από μια άλλη ομάδα που αποσπάστηκε από την AQIM. Η ομάδα ιδρύθηκε από τον μονόφθαλμο βετεράνο του εμφυλίου πολέμου της Αλγερίας Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, που πιστεύεται ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από την κρίση των ομήρων στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Η ομάδα δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια άμεση αντίδραση στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι. Ο Μπελμοχτάρ έχει απειλήσει περαιτέρω επιθέσεις, αν τα γαλλικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.
Τέλος, η Ansar Dine είναι μια ισλαμική ομάδα που προέκυψε στην περιοχή μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι. Λίγους μήνες αφότου η οργάνωση ανακοίνωσε τον σχηματισμό της το 2012, πήρε τον έλεγχο στο βόρειο Μαλί. Οι μαχητές είναι πολύ καλά εξοπλισμένοι με όπλα από το οπλοστάσιο του Καντάφι και οι ηγέτες της ενστερνίζονται τον ριζοσπαστικό σαλαφισμό.
Απορρίπτουν ως αντι-ισλαμική την πρακτική των Σούφι να προσκυνάνε αγίους, κάτι που είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη την βόρεια Αφρική. Μετά την ανάληψη του ελέγχου αρκετών πόλεων στο βόρειο Μάλι, η Ansar Dine κατέστρεψε πολλούς τάφους μουσουλμάνων αγίων. Έχει επιβάλει μια βίαιη μορφή του νόμου της Σαρία στην περιοχή, κόβοντας τα χέρια των ανθρώπων που κατηγορούνται για κλοπή και κτυπώντας ανύπαντρα ζευγάρια.
Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι αυτές οι φονταμενταλιστικές ομάδες είναι οι κύριοι στόχοι της στο Μάλι. Το να καταφέρει όμως να πάρει το πάνω χέρι σύντομα θα είναι ένα δύσκολο έργο.
spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου