Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ...ΑΠΑΤΕΣ!

ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕ...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ...ΑΠΟ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ:
  
emedi.gr: Η ελληνική »ιατρική» ιστοσελίδα που βρίθει ψευδοεπιστημονικών θεωριών
emedi.gr: Η ελληνική »ιατρική» ιστοσελίδα που βρίθει ψευδοεπιστημονικών θεωριών
Το ίντερνετ αποτελεί επανάσταση στο τομέα της διάδοσης πληροφοριών. Ποτέ πριν τέτοιος όγκος δεδομένων δεν ήταν διαθέσιμος στον οποιοδήποτε, με το πάτημα λίγων κουμπιών του πληκτρολογίου. Παράλληλα όμως, ο όγκος της παραπληροφόρησης αυξήθηκε επίσης γεωμετρικά, γεγονός που πολλές φορές έχει οδηγήσει σε συντριπτικές συνέπειες.

Περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια του ελληνικού διαδικτύου, πέσαμε πάνω σε μια ιστοσελίδα ιατρικού περιεχομένου, με αρκετά καλή επισκεψιμότητα. Πρόκειται για το emedi.gr.
 
Στη ταυτότητα της σελίδας διαβάζουμε:
Εν ολίγοις, είναι ένα ιατρικό ενημερωτικό πόρταλ που υποβάλλει προτάσεις και ενημερώνει για θέματα διατροφής και υγείας, έχοντας ως συντάκτες μια ευρεία γκάμα διακεκριμένων επιστημόνων.
Όλα καλά μέχρι εδώ. Ψάχνοντας όμως λίγο βαθύτερα, βρήκαμε ορισμένες αναρτήσεις που μόνο επιστημονικές δεν είναι. Για παράδειγμα:
Αρθρογραφία για την ομοιοπαθητική:
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Το φυτό που θεραπεύει το καρκίνο σε 12 ώρες
Στο άρθρο διαβάζουμε πως το φυτό Αρτεμισία (Artemisia annua), μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο σε 12 ώρες. Πηγή αυτής της πληροφορίας είναι διάφορες εναλλακτικές-παραϊατρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού όπως το yournewswire.com.
 Στο εξωτερικό, μαθαίνουμε πως χρειάζονται 16 ώρες για να σκοτωθούν το 98% των καρκινικών κυττάρων. Στην Ελλάδα όμως, είχαμε εκπτώσεις και χρειαζόμαστε μόλις 12 ώρες.
Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2005, βρέθηκε να έχει θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές επί καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στην απόπτωση. Επειδή όμως οι δοκιμές σε ανθρώπους δεν υπάρχουν και παρά τις καλές επιδόσεις στο εργαστήριο, αποτελεί άλμα λογικής να υιοθετήσουμε την άποψη πως η αρτεμισίνη μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο σε 12 ώρες. Εξάλλου, πουθενά στο κόσμο δε χρησιμοποιείται ως εγκεκριμένος αντικαρκινικός παράγοντας, ενώ οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, συνιστούν επιφυλακτικότητα και αποφυγή.
Iscador και καρκίνος
Πρόκειται για μια ακόμη ψευδοεπιστημονική θεωρία που βασίζεται στην ανθρωποσοφιστική αντίληψη του Ρούντολφ Στάινερ που μεταξύ άλλων, είχε προτείνει τη χρήση εκχυλισμάτων γκι για τη θεραπεία του καρκίνου. Ως γνωστόν, το γκυ (εκχύλισμα του οποίου αποτελεί το iscador), παρά την ομορφιά του, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παράσιτο που ζει εις βάρος των δέντρων στα οποία προσκολλάται. Σύμφωνα με τον Στάινερ, μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο επειδή και αυτός είναι ένα παράσιτο που ζει εις βάρος του ανθρώπου. Η λογική στο επιχείρημά του είναι ανύπαρκτη.
Για να είμαστε δίκαιοι, συστατικά του γκυ έχουν βρεθεί να διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες, κάτι που ωστόσο ήταν αδύνατο να το γνωρίζει ο Στάινερ την εποχή που έζησε (1861-1925), καθότι δεν ήταν καν γιατρός.
Σύμφωνα με το Quack Watch, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη θεραπευτική αξία του iscador κατά του καρκίνου, ενώ οι ελάχιστες μελέτες που ισχυρίζονται το αντίθετο, υποφέρουν από έλλειψη αξιοπιστίας, κακή μεθοδολογία και αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Καρκίνος και αυτοϊαση
Πρόκειται για ένα ακόμη άλμα λογικής, διότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη πως η θετική στάση ενός ασθενούς απέναντι στο καρκίνο, μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Προφανώς μια θετική αντιμετώπιση μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ευζωία του ασθενούς, διατηρώντας τον κοινωνικά ενεργό και κατ επέκταση οδηγώντας σε θετικά συναισθήματα. Η αυτοϊαση όμως, σταματά εκεί.
Το χειρότερο όλων όμως είναι η προτροπή του emedi.gr να μην καταφύγει ο ασθενής στην άμεση θεραπεία, αλλά να δώσει χρόνο στο σώμα του να αυτοϊαθεί. Ποιες όμως μπορεί να είναι οι συνέπειες για ένα καρκινοπαθή που ακούγοντας αυτή τη συμβουλή, καθυστερήσει ή απέχει εντελώς από τη θεραπεία;
Καρκίνος και σόδα
Η διττανθρακική σόδα, δύναται να χορηγηθεί ενδοφλεβίως για να βοηθήσει σε περίπτωση οξείδωσης του οργανισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο.
Η σόδα απορροφάται από το αίμα, για να χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, για να εξισορροπήσει το ΡΗ του αίματος. Η συντριπτική πλειοψηφία της ποσότητας της σόδας, καταλήγει στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα. Επομένως ο θεωρητικός μηχανισμός δράσης του μείγματος εναντίον του καρκίνου, πολύ απλά δεν υφίσταται.
Ο Tulio Simoncini ήταν ο μέντορας της ιδέας που θεωρεί τον καρκίνο έναν μύκητα ο οποίος εξαφανίζεται με τη χρήση σόδας.
Ο Simoncini ισχυρίζεται πως ο καρκίνος είναι απλά μια μόλυνση που προκαλείται από ένα μύκητα και η θεραπεία είναι η χορήγηση διττανθρικού νάτριου (σόδα) με ενδοφλέβια ένεση ή χορήγηση από το στόμα.Ισχυρίζεται επίσης πως η διαδικασία δεν είναι επικίνδυνη καθώς η θεραπεία με όξινο ανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται σε τυποποιημένες ιατρικές διαδικασίες.
Παραβλέπει όμως να πει αυτή η θεραπεία χορηγείται σε ειδική κατηγορία ασθενών και κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.Τα συμπυκνωμένα διαλύματα που χρησιμοποιεί μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων στο σώμα με αποτέλεσμα σοβαρών ή θανατηφόρων επιπλοκών.
Η Ολλανδική επιθεώρηση υγείας κατέληξε στο γεγονός πως η μέθοδος του Simoncini είναι επικίνδυνη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Εν τέλη, ο Simoncini κέρδισε επάξια μια θέση δίπλα στους μεγαλύτερους τσαρλατάνους της εποχής όπως ο Dr Mercola, ο Dr. Rath και πολλοί άλλοι.
Emedi και ομοιοπαθητική
Με απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι »δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία.
Περί της »επιστήμης» της ομοιοπαθητικής
Η κλασσική ομοιοπαθητική ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τον Samuel Christian Friedrich Hahnemann(1755-1843) ως μια εναλλακτική στις καθιερωμένες ιατρικές πρακτικές της εποχής. Ο Hahnemann απέρριπτε την αντίληψη ότι η ασθένεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απελευθερώνοντας το απεχθές περιεχόμενο που την προκαλεί. Αντιθέτως, υποστήριζε ότι η ασθένεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται βοηθώντας την ζωτική δύναμη να επαναφέρει το σώμα σε αρμονία και ισορροπία.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, παρασκευάζονται με τη μέθοδο της διύλισης και της δυναμοποίησης. Μια απειροελάχιστη ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας, διαλύεται σε μεγάλη ποσότητα νερού, ξανά και ξανά, ώσπου στο τέλος καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Κατόπιν το διάλυμα δονείται και »δυναμοποιείται» μέχρι να προκύψει το τελικό σκεύασμα. Τα »καλά» ομοιοπαθητικά φάρμακα, έχουν διάλυση τουλάχιστον 30C. που μεταφράζεται σε 1 μόριο ενεργής ουσίας, σε 10 εις την 60η μόρια νερού  Μια απλή αναλογία, θα ήταν σαν να ρίξουμε ένα μόριο φαρμάκου σε ποσότητα νερού που ισούται με τον όγκο όλων των μορίων που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα! Υπάρχουν διαλύσεις που φτάνουν τα 400C! (Βλέπε Oscillococcinum).
Οι ομοιοπαθητικοί όμως ισχυρίζονται πως η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων τους, οφείλεται στη λεγόμενη μνήμη του νερού. Το νερό δηλαδή »θυμάται» την ουσία και αφομοιώνει τις ιδιότητές της. Με το ίδιο σκεπτικό και δεδομένου του κύκλου του νερού, θα πρέπει να »θυμάται» και τις ιδιότητες του βόθρου μας. Με απλά λόγια, σύμφωνα με την αρχή της ομοιοπαθητικής, πίνουμε αραιωμένα ούρα και κόπρανα…
Τι είναι τελικά η ομοιοπαθητική;
Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια καλοστημένη απάτη που αποδίδει πολλά χρήματα. Στις ΗΠΑ, ο τζίρος για το 2007, υπολογίστηκε στα 3 δις δολάρια. Καθόλου άσχημα για σκευάσματα που περιέχουν νερό (υγρά εναιωρήματα), ή ζάχαρη (χάπια). Στην Ελλάδα, το εμπόριο ομοιοπαθητικής ελπίδας, καλά στέκει. Μέχρι και κανονικοί γιατροί την εφαρμόζουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους (Ο Ιπποκράτειος Όρκος στα καλύτερά του). Ακόμη χειρότερα, την εφαρμόζουν άτομα χωρίς τη παραμικρή ιατρική εξειδίκευση, ή με πτυχία από σχολές όπως η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής του κου Βυθούλκα. Εξυπακούεται πως η αξία αυτών των τίτλων, δε ξεπερνά την αξία του χαρτιού πάνω στο οποίο έχουν τυπωθεί…
Αυτονόητο είναι επίσης πως κανένα ιατρικό σάιτ που σέβεται τον εαυτό και τους αναγνώστες του, δε παραθέτει την ομοιοπαθητική ως ιατρική επιστήμη.
Αντί επιλόγου
Ψάχνοντας τους όρους χρήσης, δηλαδή τα »ψιλά γράμματα» βρήκαμε το κάτωθι disclaimer:
 Εν ολίγοις, το περιεχόμενο είναι αναξιόπιστο και δεν εναρμονίζεται με ορισμένες κυβερνητικές διατάξεις. Πόσοι όμως από αυτούς που διάβασαν άρθρα όπως αυτό που είδαμε παραπάνω, διάβασαν και το σχετικό disclaimer; Η απάντηση είναι, σχεδόν κανείς.
Από τα ανωτέρω προκύπτει πως το emedi.gr δεν είναι ιστότοπος ενημέρωσης για παθήσεις και ιατρικά θέματα εν γένει, αλλά ένα σάιτ στο οποίο έχουν παρεισφρήσει παραϊατρικά και ψευδοεπιστημονικά στοιχεία με δυνητικά συντριπτικές συνέπειες για τους αναγνώστες του.
 via TNI
Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι δημοσιεύματα που διαβάσατε στο ίντερνετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου