Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016



Βαρουφάκης: Κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίαςγια επιστροφή των προσφύγων στη γείτονα

Βαρουφάκης: Κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
για επιστροφή των προσφύγων στη γείτονα
Την αντίθεσή του στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επιστροφή των προσφύγων στη γειτονική χώρα εκφράζει το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, DiEM25.

Η ανακοίνωση του Κινήματος
"Το Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, DiEM25, απορρίπτει την προκαταρκτική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες πρόσφυγες θα επιστραφούν στην Τουρκία.
Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με το DiEM25, είναι όχι μόνο ντροπιαστική για την Ευρώπη αλλά και αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη για τα Βασικά Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άρθρο 19, «Οι συλλογικές απελάσεις απαγορεύονται») και την Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζόμενων και των Μελών των Οικογενειών τους.
Μόνο και μόνο η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας υπονομεύει την ακεραιότητα μιας ΕΕ που κάποτε επιδείκνυε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην προώθηση του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ευημερίας για όλους.
Εάν «κλείσει» αυτή η συμφωνία με την Άγκυρα, η Ευρώπη θα έχει στείλει απαίσιο μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο: Ότι η Ευρώπη δεν καλωσορίζει (ανεξάρτητα από το εάν πληρούν τα κριτήρια της παροχής ασύλου) άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κατάφεραν να επιβιώσουν στο πέλαγος και στα πεδία των μαχών.
Καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να ανατρέψουν κάθε προσπάθεια της επίσημης ΕΕ να θυσιάσει τις αρχές του ανθρωπισμού και τις ζωές των ανθρώπων στο βωμό αναχρονιστικών, στενά εθνικιστικών συμφερόντων». (http://www.enikonomia.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου