Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΥΤΟΠΝ ΤΟ ΧΑΒΑΛΕ... Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΌΤΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΑΒΑΛΑΤΖΗΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟ FACEBOOK

4 ΔΕΚ 2015

Οι άνθρωποι που απομακρύνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση στην ψυχική τους διάθεση και να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία. 

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 1.095 εθελοντές ανακάλυψαν πως όσοι έμειναν μακριά από το Facebook για μόλις επτά ημέρες παρουσίασαν σημαντική μείωση του στρες, του θυμού αλλά και της μοναξιάς τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Έρευνας Ευτυχίας (HRI) της Κοπεγχάγης, οι οποίοι χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες.
Οι μισοί έπρεπε να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν καθημερινά το FB και οι άλλοι μισοί να μείνουν μακριά του έως ότου περάσουν επτά ημέρες, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης διαφόρων ψυχολογικών παραμέτρων.
Στο τέλος της εβδομάδες, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εκπληκτικές. Οι εθελοντές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το FB είχαν μείωση στα επίπεδα του στρες τους κατά 55%, ενώ είχαν μειωμένα επίπεδα θυμού, λιγότερη μοναξιά, λιγότερη κατάθλιψη, περισσότερη αποφασιστικότητα και περισσότερο ενθουσιασμό.
Επιπλέον, είπαν ότι απολάμβαναν περισσότερο τη ζωή τους και ένιωθαν ευτυχισμένοι.
Αντιθέτως, οι χρήστες του Facebook είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι μη-χρήστες φίλοι τους.
Πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλ’ αυτά; «Όταν χρησιμοποιούμε διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άθελά μας εστιάζουμε σε ό,τι έχουν οι άλλοι και επειδή πάντοτε κάποιοι έχουν περισσότερα από εμάς, αρχίζουμε τις συγκρίσεις οι οποίες μοιραία μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα», απαντούν οι ερευνητές στηνσχετική έκθεσή τους.
Όντως, η μελέτη έδειξε πως ο ένας στους δύο χρήστες ένιωθαν τσιμπήματα ζήλειας για τις υπέροχες εμπειρίες των διαδικτυακών φίλων τους, ο ένας στους τρεις ένιωθε ζήλεια για το πως παρουσιάζονταν οι άλλοι και οι τέσσερις στους δέκα για το ότι κάποιοι άλλοι ήταν πολύ πιο επιτυχημένοι από τους ίδιους.
Ρόλο, όμως, παίζει και το γεγονός πως όταν οι χρήστες έκαναν διάλειμμα από το FB, αυξήθηκαν οι κοινωνικές συναναστροφές τους στον αληθινό κόσμο (π.χ. πήγαιναν για καφέ με τους φίλους τους αντί να τους «βλέπουν» μέσω της οθόνης), ενώ ένιωθαν πως αξιοποιούσαν πιο παραγωγικά τον χρόνο τους.
Ίσως λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τον χρόνο στο θαυμαστό κόσμο των κομπιούτερ και να εστιαστούμε στην αληθινή ζωή, κατέληξαν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου