Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...


  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
  • Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου

    ΦΑΣΟΛΑΔΑ : Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΡΟΦΗ… που περιφρονείται ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

    Ξαναβάλτε την στο τραπέζι σας…για να μην αρπάξω την αγιαστούρα!
    ΠΛΗΡΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

    Εμείς οι καλόγεροι ομνύουμε πανευτυχείς, στα φασόλια και τις φακές,στα όσπρια γενικώς!Κάνουμε πολλές σπονδές στη φασολάδα, τα ρεβύθια και τα άλλα μικρά-μεγάλα θαύματα που μας χαρίζει απλόχερα η φύση, αυτό το μεγαλούργημα του Θεού..
    Το έχω ξαναγράψει εμφαντικά: Από τότε που στην αρένα του τραπεζιού κυριάρχησε το πιρούνι έναντι του κουταλιού, οι ασθένειες ατυχώς πολλαπλασιάστηκαν…
    Η κυρίαρχος φασουλάδα κατέρρευσε,σχεδόν εξαφανίστηκε και μάλιστα με περιφρονητικές διαθέσεις του λαού, ο οποίος τό’ρριξε ξάφνου μεταπολεμικά (ΑΠΌ ΤΗ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄60 ΚΥΡΙΩΣ)  στην κρεατοφαγία.. με τα γνωστά αποτελέσματα:


    cayenne pepperΗ φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά. Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
    Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας» και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.
    Βασικά συστατικά της φασολάδας είναι εκτός από τα φασόλια, το κρεμμύδι (σωταρισμένο σε ελαιόλαδο) και ο πελτές ντομάτας, ενώ κατά βούληση στη σούπα προστίθενται σέλινο, καρότα και αλάτι. Συνήθως συνδυάζεται με πιπεριές (αποξηραμένες καυτερές πιπεριές, μπούκοβο ή τουρσί), οι οποίες της προσδίδουν ιδιαίτερη ελαφρώς πικάντικη γεύση.
    Σε πολλές περιοχές συνδυάζεται κατά το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα με κρέας ή ψάρια (συνήθως καπνιστά ή διατηρημένα σε αλάτι), όπως λουκάνικο (ειδικά στο Πήλιο), καπνιστή ρέγγα ή ταραμοσαλάτα, ώστε η φασολάδα εμπλουτίζεται με λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες. Λανθασμένα είναι περισσότερο συνηθισμένη το χειμώνα και συνοδεύεται από ελιές, διάφορα τουρσιά ή άλλη σαλάτα εποχής. Cayenne Pepper ο κόκκινος καυτός διάβολος και όσπρια μια φυτική πρωτεΐνη κατά πολύ ανώτερη του κρέατος. Συνδυασμένα είναι, όχι απλά τροφές δύναμης, αλλά κυριολεκτικά τροφές αθανασίας.
    «Χωρίς τα όσπρια η ανθρωπότητα δεν θα είχε καταφέρει να φθάσει ούτε ως το Μεσαίωνα. Αυτό “ανακαλύπτει” η επιστήμη και μάλιστα με αποδείξεις. Όταν η Ευρώπη τον 11ο αιώνα π.κ.ε. μετρούσε μόλις 20 εκατομμύρια κατοίκους, τους οποίους επιπλέον μάστιζε η φτώχια και η ασιτία, τα όσπρια έδωσαν την κρίσιμη απάντηση και ταυτόχρονα την ώθηση για την αύξηση του πληθυσμού. Γιατί οι φτωχοί εργάτες καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες έγιναν ρωμαλέοι, μακροβιότεροι και … φυσικά γονιμότεροι!» Umberto Eco
    Όσπρια, μια άριστη μη ζωική πηγή πρωτεΐνης. Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από αφομοιώσιμες πρωτεΐνες -γι αυτό και ονομάζονται «το κρέας του φτωχού”- που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Τα φασόλια αλλά και όλα τα όσπρια ανήκουν στις βασικές τροφές των ανθρώπων από τα πολύ πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, μπορούν να υποκαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά τα φύτρα τους, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου.
    Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα, και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες. Αλλά εδώ μιλάμε για υγιείς ανθρώπους. Αλλοίμονο, μιλάμε για πολεμιστές. Αν κάποιος δεν μπορεί να φάει με ευκολία φασόλια και όσπρια έχει ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Από την άλλη πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε φασόλια και όσπρια ή σκόρδο αλλά μπορούν πολύ εύκολα να τρώνε “τροφές αίματος” κρέατα, πουλερικά, ψάρια και δηλητηριασμένα τυριά και γάλατα από το σούπερ μάρκετ. χα τρις
    Με τις μόλις 100 θερμίδες που παίρνεις από μισό φλιτζάνι όσπρια, παίρνεις ταυτόχρονα εκτός από αρκετά αμινοξέα, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο. Όλα τους θρεπτικά στοιχεία που έχουν ζωτική σημασία για την υγεία, ευεξία και για μια Διατροφή Δύναμης. Με τις σωστές τεχνικές προετοιμασίας, τα φασόλια, εκτός από την γνωστή φασολάδα, μπορεί να γίνουν πιο γευστικά και να μαγειρευτούν πιο εύκολα από ότι πιθανόν νομίζεις. Δοκίμασε και Πειραματίσου με νέες γεύσεις, πέρα από την αγαπημένη φασολάδα.
    *Ανάμειξε φασόλια μπαρμπούνια με κύβους καβουρντισμένης κολοκύθας, σοταρισμένα κρεμμύδια, κύμινο, σκόρδο και χυμό λεμονιού.
    *Πρόσθεσε άσπρα ή μαύρα φασόλια στα μακαρόνια και ανακάτεψε με ελαιόλαδο, καρότα, σκόρδο, ψιλοκομμένες ελιές.
    *Ψιλόκοψε μερικά κόκκινα κρεμμύδια και κόκκινες στρογγυλές πιπεριές ή κέρατα και ανακάτεψέ τα με μαύρα ή άσπρα φασόλια.
    *Ανακάτεψε σπανάκι, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, με ξερά φασόλια λευκά και μαύρα, πρόσθεσε λεμόνι και φτιάξε ένα κρύο ή ζεστό πιάτο.
    *Φασόλια, σέλινο, τσίκορυ, μαϊντανός, κρεμμύδια κόκκινα, σκόρδο με ντρέσινγκ, καγιέν, κουρκουμά, και λεμόνι, ζεστά η κρύα επίσης.
    *Φασόλια ζεστά σούπα με κάρυ, καρότα, σέλινο, πράσο, και πρόσθεσε ωμό, κρεμμύδι, σκόρδο, σουσάμι, σπανάκι, μαϊντανό, hemp, καυτερή πιπεριά ή καγιέν σκόνη, καλό βιολογικό ωμό λάδι. Όπως στην συνταγή μας. Θυμήσου, τα ξερά φασόλια παίρνουν τη γεύση οποιασδήποτε τροφής με την οποία συνδυάζονται. Οι εναλλακτικές είναι άπειρες, όσο άπειρη μπορεί να είναι και η φαντασία σου.
    Εδώ χρειάζεται να σημειώσω μια απάντηση στις φίλες που έχουν αναιμία και λένε πως μόνο με το κρέας και δη το συκώτι (μπλιαχ) ανεβαίνει ο αιματοκρίτης… ας δοκιμάσουν Ρόδια, χυμό ή σαλάτα ή φρούτα. Ένα μεγάλο ρόδι κάθε μέρα και θα δουν τεράστια διαφορά σε ένα μήνα. Σε τίποτα δεν είναι και δεν κάνει καλό το κρέας, που είναι γεμάτο παράσιτα, σκουλήκια, τοξίνες, και επιπλέον κατώτατη ενεργειακή τροφή.
    Μια κούπα (172g) φασόλια μαγειρεμένα περιέχουν:
    Θερμίδες: 227
    Πρωτεΐνες: 15.2g
    Υδατάνθρακες: 40.8g
    Συνολικό λίπος: 0.9g
    Φυτικές ίνες: 15g

    Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή:
    Σιδήρου (3.61mg), Μαγνησίου (120mg), φώσφορου (241mg) και Φυλλικού οξέος (256mcg)
    και καλή πηγή: Ψευδάργυρου (1.93mg), θειαμίνης (.42 mg), και νιασίνης (2mg)

    Ακόμα μία όχι και τόσο γνωστή τους ιδιότητά είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Agriculture and Food Chemistry δήλωσε ότι τα φασόλια περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα των αντιοξειδωτικών ενώσεων που ονομάζονται ανθοκυανίνες, όπως τα σταφύλια και τα κράναγνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αυτές. Λόγω των σημαντικών ποσών φυλλικού οξέος και μαγνησίου, που περιέχουν, τα φασόλια έχουν μελετηθεί και για τα καρδιαγγειακά οφέλη τους.
    Αξίζει λοιπόν να τα τιμούμε στην διατροφή μας περισσότερο, όπως βεβαίως και όλα τα όσπρια γενικά, γιατί εκτός από τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία μας ας μην ξεχνάμε πως, και πολύ οικονομικά είναι και γευστικά και μπορούν επιπλέον να ενσωματωθούν σε μια μεγάλη ποικιλία από πολύ νόστιμα πιάτα και ορεκτικά και σαλάτες.
    Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι, τα φασόλια της Λίμα κ.α. Όλα αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
    .
    Φασόλια, μια Δυναμική Πλήρης Διατροφή
    Συνδυάζοντας τα όσπρια με άψητους ξηρούς καρπούς ή δημητριακά λαμβάνουμε τις ίδιες πρωτεΐνες που θα παίρναμε τρώγοντας κόκκινο κρέας. Χωρίς να παίρνουμε τίποτα από τα άσχημα του κρέατος.
    Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες ή άπεπτες ίνες είναι υδατάνθρακες οι οποίοι δεν μπορούν να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου γιατί δεν περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα ο οργανισμός. Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές.
    Οι διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε φασόλια, φακές και ρεβίθια, διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν ένα υλικό που μοιάζει με ζελέ. Βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης και της γλυκόζης αίματος.
    Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε φασόλια και φακές, αυξάνουν την κίνηση του περιεχομένου του εντέρου και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου. Οι ολιστικοί διατροφολόγοι προτείνουν να καταναλώνουμε περίπου 50 γραμμάρια φυτικές ίνες κάθε μέρα. Ενδεικτικά, 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια περιέχουν 16 γραμμάρια φυτικές ίνες.
    Όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου. Επίσης, τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια μαυρομάτικα και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου.
    Για να μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει σωστά το σίδηρο, θα πρέπει να συνοδεύονται τα όσπρια από τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως λεμόνι, πιπεριά ή ντομάτα, και σε β-καροτένιο, όπως καρότο.
    Στα όσπρια βρίσκουμε μεγάλες ποσότητες του φυλλικού οξέως, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει, ότι αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου επειδή βοηθά στην αποφυγή γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη.
    .
    Όσπρια μια αναδρομή στον χρόνο
    Αναφορές σε όσπρια βρίσκουμε στους βασιλικούς τάφους στην αρχαία Αίγυπτο, στην Βαβυλώνα, στην Ιλιάδα του Ομήρου στην Παλαιά Διαθήκη, και σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς από τα πολύ αρχαία χρόνια. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους ρεβίθια, κουκιά και φακές (που θεωρούσαν πως έφερναν ευφορία και τις χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότερη σούπα του κόσμου << Potage Esau >> που φτιάχνεται μέχρι σήμερα. Τα όσπρια αποτελούσαν διατροφική βάση για την πλειοψηφία των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Τα κουκιά, τα ρεβίθια και οι φακές είναι μερικά από τα όσπρια που προτιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.
    Φασόλια καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν περίπου 5000 χρόνια στο σημερινό Μεξικό και Περού, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους πολιτισμούς των Αζτέκων και των Ίνκας.
    Στην Ευρώπη ήρθαν μαζί με τον Κολόμβο, όπου άρχισαν να καλλιεργούνται εκτεταμένα, όταν οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν πόσο θρεπτικά ήταν. Η εύκολη καλλιέργεια και η δυνατότητα αποθήκευσής τους επίσης συνέβαλαν στην δημοτικότητα των φασολιών.
    Τα φασόλια αποτελούσαν τροφή κυρίως για τους φτωχότερους σαν υποκατάστατο του κρέατος και συνέβαλε στην επιβίωσή τους σε χαλεπούς καιρούς. Τα διατροφικά σκάνδαλα, αλλά και οι μελέτες που αναδεικνύουν την Μεσογειακή διατροφή ως ασπίδα υγείας, επανέφεραν τα όσπρια στη δημοσιότητα και στο καθημερινό μας πιάτο. Ειδικά μιας και πλέον ξέρουμε πως το κρέας ΔΕΝ είναι πηγή πρωτεΐνης αλλά πηγή δηλητήριου.
    Η γνωστή φασολάδα, χμ ! Όχι ακριβώς η γνωστή:
    Ας πούμε σήμερα για την παραδοσιακή, γνωστή φασολάδα, με μια μικρή αλλαγή για να είναι ενισχυμένο πιάτο δύναμης. Κάποιοι πιστεύουν πως είναι ένα φαγητό μόνο για τους Χειμερινούς μήνες, αλλά προσωπικά το πιάτο, μου αρέσει περισσότερο τους ζεστούς μήνες, μάλλον επειδή είναι καυτό. Ας δούμε κάποια παραλλαγή της από τις τόσες που υπάρχουν. Με τον κρόκο ή το κάρυ την τρώνε στην Ινδία, στην παραλλαγή με την ντομάτα και το καγιέν στο Περού, στο Μεξικό στα αραβικά κράτη, αλλά και στις παγωμένες χώρες.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασόλια μαύρα και άσπρα μαζί, φροντίστε να γνωρίζετε από πριν, πως ο χρόνος βρασμού των φασολιών που θα χρησιμοποιήσετε έχουν τον ίδιο χρόνο βρασμού. Τα μαυροφάσολα συνήθως τα χρησιμοποιούμε μαζί με τις φακές γιατί χρειάζονται λιγότερο χρόνο να βράσουν από τα μαύρα ή τα άσπρα.
    Η Συνταγή στις εικόνες έχει μόνο άσπρα μικρά, σε δύο ποικιλίες. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και γίγαντες, ρεβύθια, φακές, ή φασόλια ελέφαντες. Τα βάζουμε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν και να φύγουν όλες οι ακαθαρσίες που έχουν.
    .
    Υλικά για την καυτή σαν διάβολο φασολάδαΞερά φασόλια εξαιρετικά καλής ποιότητας βιολογικά δηλ. ζωντανά
    λίγο ρύζι
    Σέλινο
    Καρότα
    Κρεμμύδια ξερά κόκκινα ή άσπρα
    Μαϊντανό ή σπανάκι
    ή Χυμός από ντομάτες φρέσκες
    Σκόρδο
    κάπαρη
    μια κούπα λιναρόσπορο σπασμένο
    ελαιόλαδο
    λεμόνι
    cayenne pepper
    1 κουταλιά κάρυ
    Όλα βιολογικά.

    Εκτέλεση: Βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά για να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όσο τα όσπρια βράζουν, δεν προσθέτουμε τίποτε παγωμένο και η κουτάλα που χρησιμοποιούμε να είναι ξύλινη ΠΟΤΕ κρύο μέταλλο.
    Ενα 15λέπτο πριν βράσουν προσθέτουμε το ρύζι, το μισό καγιέν, το κάρυ, τα καρότα, το σέλινο, τον λιναρόσπορο, ή τον τοματοχυμό, ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ. Το καγιέν εκτός απο πικάντικη καυτή γεύση δίνει και χρώμα οπότε πιθανόν η ντομάτα να είναι προαιρετική.
    Αφού τα κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε ΩΜΟ το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό ή το σπανάκι, την καυτερή πιπεριά, λίγο σουσάμι, το hemp. Αν καταναλώσουμε όλη την ποσότητα που μαγειρέψαμε, διαφορετικά τα ρίχνουμε στο πιάτο όταν σερβίρουμε. Να μην μείνουν τα ωμά υλικά μέσα στο ζεστό φαγητό, πολύ ώρα, αλλά να τα φάμε ΩΜΑ.
    Χτυπάμε στο σέικερ
    Ίση ποσότητα καλή ποιότητα ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ λάδι με χυμό λεμονιού
    Ένα κουταλάκι cayenne pepper (είναι καυτό, βάλτε τόσο όσο αντέχετε)
    και προαιρετικά ένα κουταλάκι
    maca
    Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
    Εναλλακτικά ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο καρύδας στο πιάτο μας, αν θέλουμε πιο εξωτική γεύση κι αρώματα, μειώνοντας την ποσότητα του ελαιόλαδου.
    Σερβίρουμε και συμπληρώνουμε με ζεστό κριθαρένιο ψωμί, χωρίς γλουτένη, ρέγγα ή μελιτζανάκι τουρσί, κόκκινο κρασί και καλή μας όρεξη.

    *

    cayenne pepper
    Cayenne Pepper (Καγιέν πιπεριές) ή Καυτερή Πιπεριά. Ανεβάστε την Θερμοκρασία, να χτυπήσει Κόκκινο. … «στα 35 χρόνια που ασκώ την ιατρική δεν έχω χάσει ούτε έναν ασθενή από καρδιακή προσβολή!» Αυτή είναι μια εκπληκτική δήλωση, αλλά ο Dr. John Christopher την κάνει με εμπιστοσύνη σε αυτό που λέει.
    ..Εάν ακόμη αναπνέουν τους δίνω ένα φλιτζάνι τσάι από cayenne pepper (ένα κουταλάκι του γλυκού σε καυτό νερό, φτιαγμένο σαν τσάι), και μέσα σε λίγα λεπτά ξαναγυρίζουν στην ζωή !
    cayenne pepper (Καγιέν πιπεριές) η Καυτερή Πιπεριά. Το cayenne pepper είναι ένας από τους πιο ταχείς δραστικούς ενισχυτές για την καρδιά και αυτό διότι τροφοδοτεί την καρδιά άμεσα. Να πως δουλεύει: Το cayenne pepper διατηρεί την καλή λειτουργία του “ποταμού της ζωής”, επίσης γνωστού σαν κυκλοφορία του αίματος. Ένας μπλοκαρισμένος “ποταμός της ζωής” οδηγεί σε στενώσεις που προκαλούν έλλειψη οξυγόνου, πράγμα το οποίο οδηγεί σε οργανική δυσλειτουργία, αρρώστιες και σε σοβαρές περιπτώσεις καρδιακή προσβολή.
    Το cayenne pepper (είθισται να λέγετε πιπέρι, ενώ δεν είναι πιπέρι, είναι πιπεριά, δες την εικόνα) λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα άρρωστα όργανα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακο ή βότανο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, η cayenne pepper έχει πολλά ανεκτίμητα πλεονεκτήματα υγείας.
    Το cayenne pepper λαμβανόμενο εσωτερικά σαν τσάι θα σταματήσει την αιμορραγία – ακόμη και σε μια σοβαρή πληγή ή τραύμα από σφαίρα – στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι να μετρήσετε ως το 10.
    Το cayenne pepper έχει φυσικό ισχυρή εξισορροπητική επίδραση στην πίεση του αίματος. Όταν ενεργήσει στην κυκλοφορία του αίματος – πράγμα που το κάνει αμέσως – ρυθμίζει την πίεση του αίματος από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έτσι μειώνεται η υψηλή πίεση.
    Το cayenne pepper είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα. Πάνω από 3.000 επιστημονικές μελέτες καταχωρημένες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζουν την χρήση του cayenne pepper ότι προλαμβάνει και θεραπεύει πολλές κοινές ασθένειες.
    Δεν είναι όλες οι πιπεριές cayenne pepper ίδιες ! Κάθε μια από τις πολλές ποικιλίες έχει διαφορετική χρήση και επίπεδο θερμότητας. Οι μονάδες θερμότητας ή βαθμοί “Scoville” καθορίζονται από την ποσότητα των χημικών στοιχείων που περιέχονται στο cayenne pepper και τις ρητίνες του. Όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο καυτερό είναι – και όσο πιο καυτερό είναι, τόσο πιο ισχυρά θεραπευτικό είναι.
    Το cayenne pepper ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Paprika: Οι μονάδες θερμότητας στα cayenne pepper κυμαίνονται από 0 έως 300.000 μονάδες. Η Paprika έχει 0 μονάδες. Τα Jalapeño έχουν μεταξύ 50.000 και 80.000 μονάδες. Τα Serrano περίπου 100.000 θερμικές μονάδες. Τα African Bird Peppers έχουν κατά μέσο όρο 200.000 θερμικές μονάδες και τα Mexican habañeros είναι μεταξύ στις 250.000 και 300.000 θερμικές μονάδες.
    Το Ultra-hot cayenne tincture (από πιπεριές βιολογικής γεωργίας) 300.000 θερμικών μονάδων επιδρά άμεσα στην πίεση σας, φέρνοντας νέο οξυγόνο στα ζωτικά όργανα του σώματος σας και ταυτόχρονα μεταφέρει τα τοξικά απόβλητα από τις ίδιες περιοχές ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό με μεγαλύτερη ευκολία!!!
    Είναι πράγματι όπως τα λέει ο καθηγητής; Αν θέλετε να έχετε αποδείξεις απλά δοκιμάστε το, είναι πάμφθηνο, αλλά καυτό. Επιλέξτε βιολογικό cayenne pepper και αρχίστε να το χρησιμοποιείτε από μικρές δόσεις που σιγά σιγά να αυξάνονται.
    Η πιπεριά cayenne pepper είναι μέλος της οικογένειας Capsicum των λαχανικών, που είναι ευρύτερα γνωστή ως cayenne pepper. Τα οφέλη του cayenne pepper για την υγεία είναι απίστευτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα, από τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων ως και να σταματήσει αμέσως τις επιθετικές καρδιοπάθειες. Το cayenne pepper έχει βρεθεί να ‘ναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία του έλκους και άλλων γαστρεντερικών ασθενειών.
    Το πεπτικό έλκος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα βακτήριο. Παραγωγή οξέος στο στομάχι πάνω από ορισμένα επίπεδα επιδεινώνει τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους. Το πεπτικό έλκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτικά φάρμακα όπως το κόκκινο πιπέρι. Το cayenne pepper εμποδίζει τα έλκη σκοτώνοντας τα βακτήρια ενώ βοηθά επίσης στην τόνωση των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου ώστε να εκκρίνει προστατευτικά ουδέτερες ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό ελκών.
    Παλιότερα το cayenne pepper θεωρούνταν ότι αύξανε τον πόνο του έλκους και αποφευγόταν γενικά από τους ασθενείς με έλκος. Ωστόσο, σήμερα, τόσο οι επιστήμονες όσο και μελέτες έχουν δείξει ότι το cayenne pepper είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία του έλκους και είναι πολύ χρήσιμο για τη μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς.
    Το cayenne pepper είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία άλλων νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Εάν πάσχετε από πεπτικό έλκος δωδεκαδακτύλου, λαμβάνοντας cayenne pepper θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του έλκους. Το cayenne pepper μπορεί να μειώσει ακόμη και τον πόνο και χρησιμεύει ως τοπικό αναισθητικό για την ίαση πληγωμένων ιστών στο στομάχι όπως και στον έλεγχο της αιμορραγίας.
    Έχει τη δυνατότητα αναδόμησης των ιστών στο στομάχι και ενισχύει τη μεταφορά του αίματος στην περιοχή του ιστού με ταχύτερους ρυθμούς, βελτιώνοντας και την αφομοίωση των τροφών. Το cayenne pepper είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο και φυτικές ίνες.
    Φτιάξτε μόνοι σας βάμμα καγιέν
    Μαυροµάτικα φασόλια
    Ρεβίθια με ξινόχοντρο τραχανά
    Ξερά Κουκιά με Ασκολύμπρους (Ασκόλυμπρος=Κρητικό χόρτο)
    Φύτρα, μια ζωντανή υπέρ-τροφή ξεχασμένη
    Μελιτζανάκι τουρσί
    Κουρκουμάς: ένας “χρυσός” σύμμαχος
    Ροβίτσα με ψητά λαχανικά κι αρωματικά
    Κουζίνα που Καίει
    Πηγή: terrapapers



    ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΒΟΗΘΟΥΝ...
    Αποτελούν, είπαμε,  αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας.
    Ποιες είναι όμως, πιο συγκεκριμένα, οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών;
    Δείτε παρακάτω έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα φασόλια (και γενικότερα τα όσπρια) στη διατροφή σας:
    1. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους
    Μπορεί να ευθύνονται για αύξηση της παραγωγής… (δύσοσμων κυρίως) αερίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του health.com, όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς όσπρια, τόσο λιγότερες… στομαχικές αναταράξεις (και τα αέρια παράγωγά τους) θα νιώθει.
    2. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες
    Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε «γεμάτοι», κάτι που σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Μισή κούπα βρασμένα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικές ίνες.
    3. Τα φασόλια βοηθούν στην πέψη
    Τα φασόλια περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα ότι είστε «γεμάτοι», ενώ οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
    4. Τα φασόλια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
    Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες που περιέοχυν τα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
    5. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
    Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα ξεκινά από… τη διατροφή μας. Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Canadian Medical Journal ανέφερε ότι μια μερίδα φασόλια, αρακά ή φακές την μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% και να ρίξει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 5-6%.
    6. Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου
    Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ωστόσο για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια από τον οργανισμό, φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποιο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C.

    Φασόλια: μια υποτιμημένη «υπερτροφή»

    Νόστιμα, θρεπτικά, με πολλαπλά «πρόσωπα» και άφθονες μαγειρικές εκδοχές, τα φασόλια πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής.


    Η μεσογειακή διατροφή, επιτάσσει να καταναλώνουμε όσπρια, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περισσότεροι μάλλον το αγνοούμε και περιορίζουμε σημαντικά την κατανάλωση φασολιών και γενικά των οσπρίων.
    Είναι χειμερινό φαγητό, όπως πολλοί θα ισχυριστούν, έχοντας κατά νου τη φασολάδα. Οι ποικιλίες τους όμως είναι πολλές, το ίδιο και οι συνταγές με τις οποίες μπορούν να μαγειρευτούν, οπότε τα φασόλια πρέπει απαραιτήτως να κατέχουν σημαντική θέση… στο διατροφολόγιό μας.
    Τα θρεπτικά τους οφέλη είναι αναρίθμητα, το κόστος τους εξαιρετικά χαμηλό και η γεύση τους ασύγκριτη… Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε.
    Βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς
    Τα φασόλια είναι ένας καλός «σύμμαχος» της υγιούς καρδιάς. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
    Αν πάλι προτιμάτε την κονσέρβα φασολιών, φροντίστε να απαλλαχτείτε από το νάτριο που περιέχουν, ξεπλένοντάς τα στο νερό (έτσι χάνουν περισσότερο από το 40% της ποσότητας νατρίου).
    Χαμηλά σε λιπαρά
    Τα περισσότερα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά (2% με 3%), ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη, εκτός κι αν είναι επεξεργασμένα ή εμπλουτισμένα με άλλα συστατικά, όπως το λαρδί. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ελέγχουμε και τις ετικέτες της συσκευασίας τους για να γνωρίζουμε και τα επιπλέον συστατικά που περιέχουν, ιδίως όταν προμηθευόμαστε τις έτοιμες κονσέρβες φασολιών.

    Πλούσια σε πρωτεΐνες
    Οι διαιτολόγοι προτρέπουν συνεχώς να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών. Περίπου μισή κούπα από φασόλια, προσφέρει στον οργανισμό μας 7 γρμ. πρωτεϊνών, την ίδια δηλαδή ποσότητα που παίρνουμε από 30 γρμ. κοτόπουλου, ψαριού ή κρέατος.
    Οι χορτοφάγοι και όσοι δεν συμπαθούν τα κρεατικά ή τα ψάρια ή και όσοι νηστεύουν, μπορούν να επιλέγουν τα φασόλια ως μια καλή εναλλακτική πρόταση, ώστε να προσλαμβάνει ο οργανισμός τις αναγκαίες φυτικές ίνες.
    Διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου
    Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα φασόλια περιέχουν ένα εξαιρετικά καλό μίγμα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Κατά συνέπεια τα φασόλια, επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλουν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα περιορίζουν το αίσθημα κούρασης και λοιπών ενοχλήσεων που νιώθει ο οργανισμός.
    Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
    Οι επιστήμονες συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν 3 κούπες φασόλια εβδομαδιαίως για να «θωρακίσουν» την υγεία του οργανισμού τους, αλλά και για να μειώσουν το ρίσκο χρόνιων παθήσεων, όπως του καρκίνου.

    Αυτό οφείλεται κυρίως στην αφθονία των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φασόλια.
    Δυσκοιλιότητα τέλος!
    Γεμάτα από φυτικές ίνες, τα φασόλια βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί κανονικά, αποτρέποντας φαινόμενα δυσκοιλιότητας. Σε κάθε περίπτωση ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλό είναι να συνοδεύεται με άφθονα υγρά -ακόμη και ανθρακούχο νερό- που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τα θρεπτικά οφέλη σε αριθμούς αποτυπώνονται κάπως έτσι: στα 100 γρμ. Φασολιών, περιέχονται περίπου 5- 8 γρμ. φυτικών ινών.
    Τα φασόλια είναι η ιδανική τροφή για εκείνους που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη γλουτένη, μια φυσική πρωτεΐνη που ανιχνεύεται σε προϊόντα όπως η σίκαλη, το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι.
    Αν έχετε αλλεργίες σε κάποιες τροφές, φροντίστε να ενημερωθείτε από πριν για τα συστατικά τους, ελέγχοντας την ετικέτα τους ή ρωτώντας τον παραγωγό. Μόνο έτσι μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι ασφαλές για εσάς, ώστε να το καταναλώνετε άφοβα.
    Αίσθημα «πληρότητας»
    Επειδή τα φασόλια μεταβολίζονται με αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλους σύνθετους υδατάνθρακες, συμβάλλουν σημαντικά και στην απώλεια βάρους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα φασόλια μας δημιουργούν έντονα το αίσθημα της πληρότητας και μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι. Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε και επιπλέον γεύματα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε περιορίσει σημαντικά τις θερμίδες που συσσωρεύει ο οργανισμός μας.
    Πολλαπλές επιλογές
    Σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, φρέσκα ή αποξηραμένα, οι εκδοχές στις οποίες συναντάμε τα φασόλια στην αγορά είναι πολλές. Ενίοτε τα συναντάμε και με την μορφή αλευριού. Οι μαγειρικές συνταγές είναι εξίσου πολλές.

    Φιλικά στην… τσέπη
    Τα φασόλια είναι ιδιαίτερα οικονομική πηγή πρωτεϊνών, ιδίως αν τα συγκρίνουμε με το κρέας ή τα ψάρια, που μάλλον είναι κάπως πιο τσουχτερά για την τσέπη μας, σε καιρούς κρίσης.
    Υπερ-θρεπτικά
    Εκτός από τις πρωτεΐνες, τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες, τα φασόλια είναι ένα πραγματικό «οπλοστάσιο» θρεπτικών συστατικών. Ενδεικτικά μπορούμε να απαριθμήσουμε τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος.
    Βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε την αναγκαία συνιστώμενη ποσότητα, σε συστηματική βάση, οπότε ο οργανισμός μας υπολείπεται τελικά των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.
    Μαγειρικές εκδοχές
    Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταναλώσουμε τα φασόλια, είναι πολλοί και διαφορετικοί και καλύπτουν όλα τα γούστα. Μπορούν να αποτελέσουν ένα κυρίως πιάτο, ιδιαίτερα πικάντικο, να χρησιμεύσουν σαν υγιεινό και ελαφρύ συνοδευτικό (ρύζι με φασόλια), ως σούπα (το «εθνικό» μας φαγητό, η φασολάδα) ή απλά σαν επιδόρπιο.
    Αν στο ντουλάπι σας έχετε αποθέματα από μερικές ποικιλίες φασολιών -μαυρομάτικα, γίγαντες, lima, pinto ή ακόμη φακές, φάβα και ρεβίθια- μπορείτε να κάνετε θαύματα με λίγη φαντασία.
    Δημιουργήστε γευστικούς συνδυασμούς με βάση το χρώμα, τη γεύση αλλά και την θρεπτική τους αξία.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου