Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ 

Φωτογραφία προφίλ του χρήστη Rania Liaga ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΜΑΣ κ.ΡΑΝΙΑ ΛΙΑΓΚΑ

Το ένοχο γονίδιο ETV6-Προσβάλλονται παιδιά 2-5 ετών!


   Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, έκαναν πρόσφατα μια δημοσίευση στο Περιοδικό Γενετικής ''Nature Genetics'', ανακοινώνοντας ότι εντόπισαν μια άγνωστη έως τώρα γονιδιακή μετάλαξη στο ΕTV6, η οποία αυξάνει τη γενετική προδιάθεση για εκδήλωση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών.
Οι επιστήμονες, ανακάλυψαν το γονίδιο μετά από εντατικές μελέτες σε μια οικογένεια που εμφάνιζε υψηλά ποσοστά εκδήλωσης της νόσου, γεγονός που υποδήλωνε έναν κοινό γενετικό παρανομαστή, ο οποίος κληρονομούσε από γενιά σε γενιά την εμφάνιση του συγκεκριμένου αιματολογικού καρκίνου.
Η μετάλαξή του, μπορεί να υπάρχει τόσο ήδη από τη γέννηση του ατόμου, (λόγω κληρονομικότητας), όσο και να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή του. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στην εκ γενετής μετάλαξη, ο κίνδυνος λευχαιμίας είναι μεγαλύτερος.
Με τον ίδιο τρόπο που ''χτυπά'' το γονίδιο ETV6, ''χτυπά'' και το γονίδιο BRCA, γνωστό και ως ''γονίδιο της Αντζελίνα Τζολί'', που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Ουρανία Λιάγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου