Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ!

Της κ. ΡΑΝΙΑΣ ΛΙΑΓΚΑ  


Η 25η Νοεμβρίου, ανακηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Με την απόφασή τους αυτή, ήθελαν να αναδείξουν το σημαντικό αυτό πρόβλημα σε παγκόσμιες διαστάσεις.Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές, όπως ο σωματικός βιασμός ,ο οικονομικός εκβιασμός , ο τραυματισμός ,η σεξουαλική ταπείνωση.



Η παραπάνω ημερομηνία μνημονεύει την φρικτή δολοφονία , των τριών αδελφών Μιραμπάλ ,πολιτικών ακτιβιστριών στη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

​Από τις 25 Νοεμβρίου, και για τις επόμενες 16 μέρες, διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο δράσεις όπου στις 10 Δεκεμβρίου, " Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων "θα κορυφωθούν. Η καμπάνια " 16 Days of Activism against Gender Violence" διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1991 και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος της Μ.Κ.Ο. "Say No to Violence" από γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών, ζητήθηκε από όλες τις χώρες να πουν με ποιον τρόπο προστατεύουν τις γυναίκες από κακοποίηση. Η Ελλάδα, δεσμεύτηκε να επικυρώσει και να εφαρμόσει την Ευρωπαική Οδηγία. Στα πλαίσια της Οδηγίας δημιουργήθηκαν εννέα συμβουλευτικά σε περιφερειακό και 27 σε τοπικό επίπεδο γραφεία ,με στόχο την ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη. Δημιουργήθηκάν επίσεις 21 κέντρα για κακοποιημένες γυνσίκες και τα παιδία τους.

Στο site της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φίλων σημειώνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ποινικό αδίκημα.Ο νόμος 3500/2006, για την αντιμετώπισή της βίας καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχουν προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας ή της συγκατοίκησης , εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε συμβίωση που σέβεται την ελευθερία. Μάλιστα έδω και τρία περίπου χρόνια, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, για την παροχή άμεσης ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας σε γυναίκες-θύματα βίας 24ώρεςτο 24ωρο.

Σήμερα είναι αναγκαίο να ακουστεί δυνατά το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθώς και κάθε μορφής καταπίεση..... γιατί όπως είπε και ο Μπαν Κι Μουν (Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) , " Υπάρχει μια Οικουμενική Αλήθεια που ισχύει για όλα τα κράτη, τους πολιτισμούς και τις κοινότητες: η βία κατά των γυναικών δεν είναι ποτέ αποδεκτή , ποτέ δικαιολογημένη , ποτέ ανεκτή"".

Ράνια Λιάγκα

2 σχόλια:

  1. Όχι στη ΒΙΑ.... Οποιαδήποτε μορφή πρέπει να εκλείψει... Βία στις γυναίκες... Βία στα παιδιά ... Όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε ένα STOP!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερααα». Η φράση με την οποία τελείωναν όλα τα ωραία παραμύθια, όταν ήμασταν μικρές και αυτό ήταν αρκετό… Τότε… Τώρα όμως; Έχει σκεφτεί κανείς τι μπορεί να συνέβη μετά; Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, κάθε στιγμή, είτε μένει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο 'ύποτιθέμενο' παλάτι της παραμυθοχώρας. Το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος που αντιλαμβάνεται ένα τέτοιο περιστατικό. Ας μη μένουμε λοιπόν απλοί θεατές σε ενδείξεις βίας κατά των γυναικών. Ας βοηθήσουμε όλοι για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου και ας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτές τις γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή