Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΥΣΤΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ... ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΠΑ!
ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΣΑΜΑΡΑ...
Και το είχαμε πριν ένα μηνα ...προβλέψει!


Θολώνει το success story... Κρίση στην κυβέρνηση μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ
Νέους τριγμούς προκαλεί στη συνοχή της κυβέρνησης το φιάσκο στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων. Μάλιστα το «όχι» της ρωσικής Gazprom ήρθε την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες για το νέο επενδυτή και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη συνέχεια του success story, το οποίο όμως φαίνεται να θολώνει.
Σήμερα ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Στέλιος Σταυρίδης με αφορμή την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την Gazprom για τη ΔΕΠΑ τόνισε πως τα προβλήματα προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και παράλληλα προσπάθησε να διασώσει την εικόνα της κυβέρνησης και του Ταμείου λέγοντας πως η συμμετοχή της
εταιρίας του Αζερμπαϊτζαν, Socar, στο διαγωνισμό για το Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου είναι θετική εξέλιξη και με γεωπολιτικά οφέλη.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Σταυρίδης επεσήμανε πως το εγχείρημα των ιδιωτικοποιήσεων είναι δύσκολο προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός με τις επαφές του στο εξωτερικό και στη Ρωσία συγκεκριμένα, δεν επιχείρησε να διαπραγματευτεί αλλά να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος ανοιχτό που θέλει συμμάχους.
Τσαλακώνεται η εικόνα της κυβέρνησης
Το φιάσκο με την Gazprom όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού τσαλακώνει την εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων της ύφεσης, η οποία φτάνει το 5,6% στο α΄ τρίμηνο συρρικνώνοντας το ΑΕΠ στα 41,888 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε πως θα έκλεινε στο 5,3%, ήρθε και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ να φρενάρει ακόμα περισσότερο το success story.
Την ίδια ώρα πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους ρίχνοντας το βάρος της αποτυχίας της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στην ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είδαν αρνητικά την είσοδο της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Σαμαράς: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα - Αυτά είναι αστειότητες
Σήμερα εξάλλου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να βάλει τέλος στα αρνητικά σχόλια τονίζοντας ότι «όσα εμπόδια παρουσιάζονται, ξεπερνιούνται», ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, λόγω της εμπλοκής στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, χαρακτηρίζοντας όλα αυτά αστειότητες.
Μάλιστα αναφερόμενος στο διαγωνισμό είπε πως θα επαναληφθεί πολύ σύντομα και εμφανίστηκε βέβαιος πως θα τελεσφορήσει.
Υποστήριξη είχε όμως και από τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε εμπλοκή της Κομισιόν στην απόσυρση των Ρώσων και τόνισε πως αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες.
Reuters: Η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους για το 2014
Την ίδια στιγμή πάντως πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως μετά το φιάσκο η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα από τιςαποκρατικοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή και αναφέρει ότι «είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που περιμέναμε να συγκεντρώσουμε από τη ΔΕΠΑ. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές να μεταθέσουν τους στόχους για αυτά τα έσοδα για το 2014».
Υπενθυμίζεται πως με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ο ενδεικτικός στόχος είναι για τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του έτους.
Η συμμετοχή των Ρώσων επενδυτών εξασφάλιζε σε κάποιο βαθμό ένα μεγάλο τίμημα για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Οι χθεσινές εξελίξεις, όμως, δυσκολεύουν το όλο εγχείρημα.
Βολές από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το success story
Την ίδια ώρα στην Αγίου Κωνσταντίνου η ΔΗΜΑΡ παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον πρωθυπουργό, με το βουλευτή του κόμματος Νίκο Τσούκαλη να δηλώνει για το «success story», πως είναι «επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται όροι και εκφράσεις που μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ». Μιλώντας στο Mega είπε πως η ΔΗΜΑΡ δεν υιοθέτησε ποτέ εκφράσεις τύπου «success story» και ανέφερε πως «είμαστε αρκετά προσγειωμένοι, γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα» και τόνισε ότι «δεν βάλαμε ψηλά τον πήχη».
Και από την Ιπποκράτους όμως είχαν προειδοποιήσει για το success story. Πριν από το ναυάγιο με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως είναι άλλο ζήτημα η αισιοδοξία που πρέπει να ανακτηθεί, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε αυτούς που καθοδηγούν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στη χώρα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την προσέλκυση επενδύσεων και για την κοινωνική ειρήνη και είναι άλλο να λέει ο κ. Σαμαράς για success story σε μια κοινωνία με πάνω από 1 εκ. ανέργους και το 60% της νεολαίας να απαξιώνεται, να εξαθλιώνεται και να αναζητά αλλού εργασία.
Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ - Φιάσκο το success story, θα φέρει νέα μέτρα
Και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση κάνει λόγο για φιάσκο και εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως η κίνηση της Gazprom να αποσυρθεί «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση, η πολιτικής της οποίας να φορτώσει στη ΔΕΠΑ τις οφειλές των ευνοημένων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών φυσικού αερίου, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη «μεγάλη ιδιωτική επιχειρηματικότητα» μεταθέτει ουσιαστικά το κόστος της κερδοφορίας της στις δημόσιες επιχειρήσεις, τα δημόσια ταμεία και τελικά στους φορολογούμενους πολίτες. Παράλληλα προειδοποιεί πως η Τρόικα και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να επιβάλουν νέα μέτρα λιτότητας.
Καμμένος: «Success story... NIET...»
Ούτε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων όμως Πάνος Καμμένος δεν άφησε την ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού μόλις έγινε γνωστό το ναυάγιο της ΔΕΠΑ ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «Success story... NIET...»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου