Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ...

ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΌ ΤΥΠΟ:

Η THE WLL STREET JOURNAL γράφει εκτενές ρεπορτάζ  για το ιστορικό χθεσινό όχι των Κυπριων!


Το κοινοβούλιο απέρριψε συμφωνία διάσωσης της κυβέρνησης  στη ζώνη του ευρώ χωρίς καμιά  ψήφο υπέρ της, μια απόφαση που θα μπορούσε να επιταχύνει την πιθανή κατάρρευση των τραπεζών της και να στείλει το μικρό νησιωτικό έθνος εκτός από τη ζώνη του ευρώ.
Οι νομοθέτες σε Κύπρος καταψήφισαν μια τράπεζα- κατάθεση εισφορά, μέρος του νομοσχεδίου που απαιτούνται για να εξασφαλίσει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης και αποφύγει τη χρεοκοπία. Η κίνηση που τη χώρα σε μια πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους της.Ματίνα Stevis αναφέρει. Φωτογραφία: AP.
Ακόμα και το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία πριν από τέσσερις ημέρες, αρνήθηκε να την υποστηρίξει, αφήνοντας τη χώρα με λίγες επιλογές για να αποτρέψει μια οικονομική κατάρρευση τομέα. Η απόρριψη έγινε με επίκεντρο την πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της συμφωνίας-ένα φόρο επί των ατομικών τραπεζικών καταθέσεων και ήρθε ακόμα  η πρόταση από αξιωματούχους που  προσπάθησαν να ηρεμήσουν αντιρρήσεις με την απαλλαγή των καταθετών με λιγότερο από € 20,000 ($ 26,000)..


Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών  στη Μόσχα για να παρουσιάσει ένα σχέδιο ζητώντας  από τη Μόσχα δισεκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα για μερίδια σε προβληματικές τράπεζες του νησιού και των περιουσιακών στοιχείων της ενέργειας.
Οι εκλογές της Τρίτης ήρθε μετά από μέρες γεμάτες πολιτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Κύπρου. Οι Τράπεζες Κύπρου , λόγω όλων αυτών θα μείνουν κλειστές, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, αν και κάποιοι αξιωματούχοι λένε ότι το  κλείσιμο των Τραπεζών  θα μπορούσε να παραταθεί έως την Τρίτη 26 Μαρτίου.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν είναι σαφές. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ε. δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι "η ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να περιμένει για μια αντιπρόταση από τη Λευκωσία, που θα περιγράφει πώς θα αυξήσει το € 5,8  δισεκατομμύρια που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η € 10 δισεκατομμύρια κεφάλαιο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί με τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο πραγματικά της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Jeroen Dijsselbloem  στην ολλανδική τηλεόραση μετά την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι  θα υπάρξουν  νέα χρήματα για την  Κύπρο πέρα ​​από το ποσό που έχει ήδη οριστεί. «Η Κύπρος έχει κάποια ελευθερία, αλλά θα πρέπει να κατατεθέσει το μέγιστο ποσό των € 10 δισεκατομμυρίων."
Εκτός από τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης, η κυβέρνηση έχει εργαστεί σε ένα σχέδιο Β, που θα περιλαμβάνει και την ενίσχυση των τραπεζών της από τη Ρωσία, ένας παλιός φίλος της χώρας και η μεγαλύτερη πηγή ξένων καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου. Κύπριοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να προσφέρουν  μετοχές  στη Ρωσία σε ενεργειακά έργα και στις Κυπριακές τράπεζες, Σήμερα  ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.
Γιώργος Karahalis / Reuters
Οι άνθρωποι αντανακλάται σε μια γυάλινη πόρτα του ένα κλειστό υποκατάστημα της Τράπεζας στη Λευκωσία, Κύπρος, την Τρίτη.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο στη Λευκωσία, Κύπρος, την Τρίτη ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο εισφορά κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.Βίντεο από Ματίνα WSJ του Stevis μέσω # Worldstream.
 Η Μόσχα έχει παγώσει τα κυπριακά αιτήματα για περισσότερη βοήθεια πέρα ​​από τα σημερινά της Ρωσίας € 2,5 δισεκατομμύρια δάνειο διάσωσης για Κύπρο.
« Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τις εξελίξεις σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. "Η ελπίδα μου είναι ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Όμως, φαίνεται ότι ένα καταστροφικό σενάριο δεν είναι έξω από το θέμα-και αυτό είναι η χρεοκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Κύπρου την ζώνη του ευρώ."
Αρκετοί αναλυτές είπε  ότι ψήφισαν οι Κύπριοι ΟΧΙτην  για να δείξουν ότι προστάτευαν τις καταθέσεις των Κυπρίων », αλλά ότι θα δέχονταν πιθανότατα την Ευρωπαϊκή συμφωνία αργότερα. Άλλοι το είδαν ως μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις τράπεζες σε Κύπρο, όπου ο τραπεζικός τομέας είναι οκτώ φορές το μέγεθος της οικονομίας. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης βλέπουν  την κίνηση ως αποστολή ένός φιλικού μηνύματος προς τη Ρωσία, της οποίας ο πλούτος έχει τροφοδοτήσει την οικονομία του νησιού για τα επόμενα χρόνια.
«Δεν είναι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Θέλουν να προστατεύσει ό, τι έως σήμερα έχουν αναπτύξει από το 1974,« όταν μια τουρκική στρατιωτική εισβολή χώρισε το νησί, δήλωσε ο John Δημάκης της STR, ένα πολιτικό γραφείο συμβούλων στην Αθήνα. "Είναι στο DNA τους για την προστασία Κύπρου σαν ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Αισθάνονται ότι αυτό είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας και ότι είναι υπό απειλή. Πιστεύω ότι θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να  υπερασπιστούν τη χώρα τους."
Ωστόσο, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο αναπληρωτής αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσε  την Ευρώπη να μην εγκαταλείψει την Κύπρο. «Σήμερα βρισκόμαστε με το ένα πόδι κρεμόμαστε πάνω από τον γκρεμό. Ο θυμός και η πικρία που όλοι δικαιολογημένα αισθάνονται έναντι των ευρωπαϊκών συνεταίρων μας δεν θα πρέπει να είναι ο οδηγός για τις αποφάσεις μας", δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. "Μην πιέζετε την Κύπρο με την  έξοδο από  το ευρώ. Αυτό δεν είναι η πρόθεσή μας, δεν είναι αυτό που θέλουμε, αυτό δεν είναι επιλογή μας."
Ακριβώς έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, εκατοντάδες Κύπριοι διαμαρτυρήθηκαν για το σχέδιο, . "Έθνος! Εμπρός! Μην σκύβετε το κεφάλι σας», φώναζαν ορισμένοι, τραγουδώντας ένα λαϊκό τραγούδι που καλεί σε... αντίσταση Κάποιος  δήλωσε δραματικά "Ο φασισμός δεν θα περάσει."
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης προειδοποίησε  ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τις τράπεζες της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει τους καταθέτες για απόσυρση των χρημάτων τους, αν η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί σύντομα.
Αποθέματα σε σύγκριση το χειρότερο των ζημιών της συνόδου στα τέλη συναλλαγών μετά από μια μέρα που whipsawed από τις τελευταίες εξελίξεις από την κρίση χρέους της Ευρώπης. Matt Jarzemsky αναφέρει. Φωτογραφία: AP.

Επίσης, ήρθε ως έκπληξη στους ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες., το ΟΧΙ των Κυπρίων.. Και προσομοίωσαν τις εξελίξεις με ...παιχνίδι πόκερ! 
Η ΝΕW ΥΟRΚ TIMES:

Επόμενο βήμα για Bailout είναι μέχρι Κύπρος συμμορφωθεί λέει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας

Με REUTERS
·                     
ΒΙΕΝΝΗ (Reuters) - Η Κύπρος πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση, αν θέλει να επιβιώσει οφείλει να εφαρμόσει το διεθνές σχέδιο διάσωσης της. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θα χρηματοδοτούν πάντα  με τους τρέχοντες όρους, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Maria Fekter.
"Θα βοηθήσουμε  σίγουρα τους Κυπρίους, αλλά μόνο κάτω από συνθήκες που έχουν νόημα. Σίγουρα ούτε ο ΕΜΣ (ευρωζώνη διάσωσης ταμείο), ούτε η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέψει σε ένα απύθμενο πηγάδι", είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι δανειστές δεν μπορεί να δεχθεούν τα μέτρα που αυξάνουν το χρέος της Κύπρου για  το μέλλον! .
Η Κύπρος απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία τη προτεινόμενη "δήμευση" των τραπεζικών καταθέσεων, ως προϋπόθεση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, την Τρίτη, ρίχνοντας τις διεθνείς προσπάθειες για τη διάσωση της τελευταίας  θεωρώντας τον εαυτό της ως θύμα της ευρωζώνης .
(Αναφορά από τον Michael Shields? Επεξεργασία από τον Patrick Graham)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου