Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ!


livan4 

  Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

livan2
livan3Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Michel Sleiman είχε σήμερα στις 11 το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
"Παρακολουθούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι μία δύσκολη κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη τη Μεσόγειο. Οι εξελίξεις έχουν αντίκτυπο στη ζωή όλων.Η αγωνία μας είναι μεγάλη για τους Χριστιανούς της περιοχής και γενικότερα της Μεσογείου, γιατί όλο και στενεύουν τα περιθώρια και οι χώροι για τους Χριστιανούς. Είναι ανάγκη οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες να αγωνιστούν για να αμβλύνουν τις αντιπαραθέσεις».
Αναφερόμενος στην εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Οι Χριστιανοί παιρνούν δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα τώρα που εκοιμήθη ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος. Η επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι εκεί, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις εδώ δεν θα μου επιτρέψουν να παρευρεθώ". 
"Εύχομαι ο νέος Πατριάρχης", πρόσθεσε, "να κάνει τον αγώνα του για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην περιοχή. 

Αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες των γύρω χωρών θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να φύγει ο φανατισμός και να εδραιωθεί η ελευθερία. Είναι μια εποχή που απαιτεί τη συνεργασία όλων μας. Εύχομαι από την καρδιά μου κύριε Πρόεδρε και εσείς να πρωτοστατήσετε σε αυτή τη συνεργασία, ώστε να επικρατήσει ηρεμία στη λεκάνη της Μεσογείου».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιβάνου τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση των ελληνικών αρχών να επισκεφθούμε την Ελλάδα. Θεωρούμε την Ελλάδα την πρώτη κοντινή μας πύλη στην Ε.Ε. Ανέκαθεν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν άριστες. 
Να μην ξεχνάμε ότι ο Κάδμος μετέφερε το αλφάβητο προς τις άλλες χώρες ερχόμενος πρώτα από την Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με τη Μυθολογία, έμεινε εδώ με την αδερφή του την Ευρώπη.
Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την αξιόλογη Ορθόδοξη κοινότητα, αυτή την κοινότητα των Ορθοδόξων που έχασαν έναν πολύ αξιόλογο Πατριάρχη που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην περιοχή. 
Ήταν Πατριάρχης του διαλόγου, του ανοίγματος, και θαρραλέος συνάμα. Οι Ορθόδοξοι στο Λίβανο είναι μια κοινότητα που στηρίζει το άνοιγμα του διαλόγου και τη δημοκρατία. 
Η κοινότητα αυτή δεν ανακατεύτηκε ποτέ σε πράξεις βίας. Επιφανείς προσωπικότητες από την Ορθόδοξη κοινότητα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών στη Μέση Ανατολή".
Φωτό: Χρ. Μπόνης



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου